Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-11-14 KL. 06:02

Näringslivschefen beklagar Brafabs flytt

Av Carina Nilsson

Näringslivschefen på Laholms kommun Peter S Larsson tycker det är tråkigt att Brafab lämnar kommunen, men blir inte överraskad.
– En företagsflytt är aldrig positiv för kommunen, men just i detta fallet tror jag inte kommunen hade kunnat göra mycket åt det, säger han.

Näringslivschefen beklagar Brafabs flytt
Laholms näringslivschef Peter S Larsson tycker det är tråkigt att Brafab lämnar kommunen men tror inte att kommunen hade kunnat göra mycket åt det. Foto: Arkiv

Peter S Larsson hade kontakt med Johan Engström som tidigare var vd på Brafab och han berättade då att företaget hade svårt att expandera i Norra Össjö som de önskade.

– Som jag förstod det så ville de bygga ut för att ha ett större lager i Norra Össjö, men ägaren till en grannfastighet ville inte det. Därför valde de att bygga ett nytt lager i Markaryd för några år sedan. Har de nu en ny ägare är det kanske inte så konstigt att de flyttar resten av verksamheten dit, säger Peter S Larsson.

Företagsflytten innebär att ett trettiotal jobb flyttar från Laholms kommun till Markaryd, men Peter S Larsson tror inte att det får någon stor påverkan på kommunen ekonomiskt sett.

– Brafab har haft en stor omsättning men ett företag betalar inte kommunalskatt. Det gör däremot de som bor i kommunen och har en inkomst. Jag har inga siffror på in- och utpendlingen till Brafab men de som bor i kommunen kanske stannar kvar då det inte är så långt mellan Norra Össjö och Markaryd, säger han.

Ägaren till Brafab, Stommen Group, uppger att de troligtvis ska sälja lokalen efter flytten. Men just nu finns ingen större efterfrågan på lokaler i Laholms kommun uppger Peter S Larsson.

– Det är förstås alltid bra om man kan få igång en annan etablering. Just nu är det överlag svårt att hyra ut lokaler på grund av att det är kärvare ekonomiska tider. De förfrågningar vi får är oftast intill E6 eller vid järnvägsstationen i Laholm, säger han.