FÖRETAGANDE 2023-09-06 KL. 06:02

Mord och middag på Stadshotellet

Av Johan W Jönsson

Under hösten bjuder Stadshotellet i Laholm in till middag och en form av teater i lokalerna. Tanken är att gästerna ska lösa en mordgåta under en kväll.
– Vi tycker att det här ska bli jättekul och vi har fått fin respons så här långt, säger Magnus och Helle Pellbring som är initiativtagare.

Mord och middag på Stadshotellet
Helle och Magnus Pellbring ser fram emot mordgåtan som äger rum vid fyra tillfällen på Stadshotellet i höst. Foto: Johan W Jönsson

Ända sedan paret tog över driften av hotellet och puben så har Helle gått och fnulat på att göra något med spök- eller mordtema. Men så kom pandemin emellan.

Under den här hösten blir det dock äntligen av under namnet ”Hotellmordet 1910 - en mordgåta med middag”. Helle berättar hur hon fick till det.

– Jag har inte riktigt vetat hur jag skulle göra. Jag har lagt ut krokar men det har blivit lite stopp. Sedan fick jag kontakt med Monica Schramm via våra stamgäster, säger Helle.

Monica är välkänd inom kulturkretsar i Laholms kommun och har tidigare satt upp mordgåtor på såväl Wapnö Slott som Skottorps Slott. Där har det dock varit en scen och sittande publik.

– Det blir det definitivt inte här. Vi har ingen scen. Vi kommer har sex småscener och gästerna kommer att vandra omkring i grupp, säger Magnus.

I varje scen finns en ledtråd och med hjälp av dessa ska gästerna lösa mordet. När skedde mordet? Vad var motivet? Och vem är egentligen mördaren?

– Det blir lite cluedostuk över det hela. Vi börjar med tilltugg och bubbel. Efter skådespelet blir det middag och då ska vi se vad gästerna kommit fram till, säger Magnus.

Man får dock se upp. Det kommer inte att vara helt enkelt då det kommer att planteras några falska ledtrådar. Det krävs alltså att man plockar fram lite av sin inre detektiv.

Laholms Stadshotell blir spelplats för "Hotellmordet 1910" i höst. Då bjuds det in till middag och mordgåta. Foto: Johan W Jönsson

Det är olika stationer med olika skådespelare. Hotellrum 205 från 1910 i jugendstil spelar en viktig roll då det inspirerat till själva mordgåtan.

– Skådespelarna och vi som jobbar här kommer att vara klädda i tidsenliga kläder. Hela hotellet kommer att bli 1910 igen. Det hade varit svårt att göra detta på ett nytt hotell.

Ni är inte att rädda att skrämma bort gästerna med mord?

– Vi funderade på spökrunda men det hade kanske skrämt mer. Då börjar folk fantisera. En mordgåta är nog lite enklare på det sättet, skrattar Helle.

Hotellmordet spelas vid fyra tillfällen i höst. Första tillfället är i princip redan fullbokat i skrivande stund. Blir det populärt så kan det bli en fortsättning redan till våren.

– Vi kan ju göra en mordgåta ala 1970-talet eller från andra tidsepoker. Den fördelen har vi med vårt hotell och våra olika tidsenliga rum, säger Magnus.

Mordgåtan anordnas i samarbete med den nystartade kulturföreningen Fenix. Datumen är 27 september, 18 oktober, 8 november och 29 november.

– Vi får ofta höra att det inte händer så mycket i Laholm. Men nu kör vi detta och hoppas på god respons. Det blir Oktoberfest även i år och vi kommer även att köra julbord, säger Magnus.

Fakta:

Namn: Hotellmordet 1910

Manus och regi: Monica Schramm

Teaser: ”Året är 1910 och i ett av hotellrummen ligger en av ledarna för kampen till kvinnors rösträtt mördad…”

Görs av: Kulturföreningen Fenix i samarbete med Laholms Stadshotell