Av Johan W Jönsson
Historien om Gårdsservice Mjölkman AB startade hemma i Ronny Dahlströms garage 1983. Nu har företaget servat mjölkbönder i 40 år. Sedan många år har företaget i Veinge By även butik där det mesta för villaägaren hittas.
– Det har hänt väldigt mycket på de här 40 åren och det fortsätter att hända mycket i branschen, säger den bortgångne grundarens bror, delägaren Jan-Olof Dahlström.
Ronny Dahlström lade grunden till företaget hemma i sitt garage. Han köpte hela mjölkmaskinslagret från sin tidigare arbetsgivare Unifarm Stall AB.
Han började i liten skala och fem år efter starten anställde han sin första medarbetare. Året efter, 1989, flyttades verksamheten till nuvarande plats i Veinge By.
– Detta är en gammal avstyckad gård. Ladugården är riven och ersatt med en 600 kvadratmeter stor byggnad med butik, lager och konferensrum, berättar Jan-Olof.
Ronny fick frågan från SAC Mjölk från Danmark om han ville ta över marknaden i Sverige, frånsett Skåne och Värmland där det redan fanns exklusiva importörer.
– Vi fick Värmland ändå sedan och runt 1990, när jag kom med, fick vi även Skåne och där fanns det gott om mjölkanläggningar, säger Dahlström.
Jan-Olof Dahlström visar upp den första mjölkmaskinen som Gårdsservice Mjölkman arbetade med. Märket är då som nu SAC. Foto: Johan W Jönsson
Utöver att montera och serva mjölkanläggningar så har det tillkommit en rad olika delar i Mjölkmans verksamhet. Det började med datautfodring och sedan har det fortsatt.
– Butiken kom till när Lantmännen i Laholm och Heva i Kövlinge lades ner. Butiksytan fungerade tidigare som visningshall för mjölkmaskiner men då började vi med foder och annat.
Butiken öppnade 1995 men var länge bara en liten del i företaget och på den tiden var den uteslutande inriktad mot lantbruket. Idag ser det annorlunda ut.
– När vi började med hund- och kattmat hittade även den vanliga villaägaren hit och sedan har sortimentet växt. Många blir förvånade över hur mycket här finns, säger Dahlström.
Butiken utgör 25-30 procent av företagets omsättning. Resten är lantbruksdelen som också bland annat inrymmer utgödslingar, aktivitetsmätning samt foder- och strövagnar.
Ronny Dahlström grundade Gårdsservice Mjölkman 1983. 2007 gick han bort i prostatacancer blott 57 år gammal. Idag driver brodern Jan-Olof Dahlström vidare företaget ihop med två andra delägare och ytterligare två anställda. Foto: Johan W Jönsson
2012 startade SAC egen säljorganisation i Sverige. Då blev Mjölkman degraderat till att bli vanlig återförsäljare. SAC lyckades dock inte fullt ut och drog sig tillbaka igen.
– Då fanns bara två, tre återförsäljare kvar och vi var en av dem. Som riktig återförsäljare är vi bara två kvar i Sverige nu och den andra köper alla sina delar av oss.
– Vi säljer alltså alla delar över hela Sverige när det gäller SAC. Men vi har inte ansvar för hela Sverige längre. Vi har Värmland som högst upp i norr och Växjö i öst, säger Dahlström.
Hur har arbetet förändrats?
– Väldigt mycket! När jag började hade vi över 20 000 mjölkproducenter och många små. Kom man upp mot 100 kor var det ganska stort. Nu är det litet och många har försvunnit.
– Förr var det inte så mycket elektronik utöver mjölkmaskinerna. Idag är det elektronik även när det gäller många andra bitar. Det krävs datorkunskap för att vara bonde idag.
Har ni lika mycket att göra?
– Förr var det ofta något mekaniskt som gick sönder. Det krävs mer telefonsupport idag. Vi får koppla upp oss mot deras system för att hjälpa till.
– Tidigare nymonterade vi mycket mer än vad vi gör nu. Det kommer nymontage då och då men det är främst mycket service, reperation och support.
Per Petersson är med sina 38 år den yngsta i delägartrion. Per Johansson och Jan-Olof Dahlström är de andra två. Peterson började jobba på Mjölkman efter studenten 2004 och blev delägare ihop med de andra 2009. Foto: Johan W Jönsson
Mjölkman har jour dygnet runt. Den medarbetare som har jouren får vara beredd att rycka ut när som helst i det stora område där man verkar.
– Jag var på väg till ett ställe i Morup en gång och på vägen dit ringdes det från två anläggningar till som krånglade. Det klarade sig, men då var jag svettig, ler Dahlström.
Löser det sig alltid?
– Ja, det är ingen som inte har kunnat mjölka. Det har varit kris någon gång men det har alltid löst sig och det har aldrig blivit stillastående.
Ronny Dahlström gick bort i prostatacancer 2007 57 år gammal. 2009 köpte de anställda Mjölkman av Ronnys hustru Birgitta, som drivit vidare företaget.
– Vi säljer alltid Mustaschkampens produkter i november. Nu när vi fyller 40 och har vår historia så skänker vi en procent av omsättningen i november, säger delägaren Per Petersson.
Under det senaste räkenskapsåret omsatte Gårdsservice Mjölkman AB 24 miljoner kronor. Omsättningen på en månad ligger på 1,5-2 miljoner. Det blir alltså en bra slant till Mustaschkampen.
Hur ser Mjölkman framåt?
– Vi kör på! Målsättningen är att ha fortsatt nöjda kunder, både inom lantbruket och villaägare. Covid innebar ett lyft för oss men nu ser vi en liten tillbakagång med inflationen, säger Dahlström.
Fredagen den 24 november firar Mjölkman sina 40 år med korvgrillning, grossister på plats och olika kampanjer. Såväl nya som gamla kunder hälsas välkomna.
Jan-Olof Dahlström, Gustav Jönsson, Per Johansson och Per Petersson på Mjölkman med blåa varor som det är bra priser på i november. På bilden saknas Lars Ljungeskog. Foto: Johan W Jönsson