Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-08-08 KL. 18:25

Mattias och Mattias mottog Wangögåvan

Av Rickard Gustafsson

Knäredspågarna Mattias Andersson och Mattias Arvidsson har beslutat sig för att ta över föräldragårdarna och driva arvet från tidigare generationer vidare. För det får de båda motta Wangögåvan – en hemlig prissumma – från Hembygdsfonden.

Mattias och Mattias mottog Wangögåvan
Mattias Andersson (till vänster om svenska flaggan) och Mattias Arvidsson (mitten) är årets mottagare av Wangögåvan. Till höger i bild ses Kaj Tallik, ordförande i Hembygdsfonden, och Roland Andréasson. Foto: Privat

I statuterna till Wangögåvan som delats ut av Hembygdsfonden sedan 1975 är den viktigaste principen att bevara en levande landsbygd i Knäreds socken.

Det var professorn, prästen, läraren och författaren Joel Wangös (1886-1971) sista vilja och den traditionen lever vidare. Sedan den första Wangögåvan delades ut för 47 år har 100 personer som tagit över gårdar och drivit de vidare belönats.
– Det är en uppmuntran till de som vill ta över gårdar och vill flytta till landsbygden, säger Kaj Tallik, ordförande för stiftelsen Hembygdsfonden.

Traditionsenligt delades Wangögåvan ut under Hembygdsdagen i Bollaltebygget. Årets mottagare Mattias Andersson, Björkered, och Mattias Arvidsson, Kåphult, blir nummer 101 och 102 på listan.

Båda är mycket tacksamma mottagare men ingen av de flyttar vare sig hem eller långt då båda redan bor på sina respektive fastigheter.
– Jag har bott där nästan hela mitt liv förutom en utflykt när jag pluggade till programmerare i Skövde, säger 28-årige Mattias Andersson som redan bor och arbetar på skogsfastigheten tillsammans med sin far Ronny Håkansson.

Gården i Björkered har gått i arv flera gånger. Mamma Birgitta tog över gården på 1990-talet från sin far Alvar Andersson (riksdagsledamot för Centerpartiet i perioder under åren 1954-1979) och fick då även hon motta Wangögåvan.
– Min far har brukat gården på heltid och min mor har hjälpt till vid sidan av arbetet som tandsköterska. Min far kommer att fortsätta att hjälpa till så det är egentligen bara på pappret som det blir förändringar, säger Mattias Andersson.

Som att det är du som blir chef över din far och inte tvärtom?
– Precis, skrattar Mattias och berättar att skogsarbete är ett bra jobb där man kan planera och styra sin egen tid.

Även Mattias Arvidssons föräldrar har tidigare mottagit Wangögåvan. Pappa Rolf Arvidsson fick gåvan 1986 och Mattias blir nu femte generationens skogsbrukare i Kåphult.
– Jag bor på en avstyckad del av fastigheten i ett hus som min farmor och farfar byggde på 1970-talet och de flyttade in där när min far skulle ta över gården. Så nu ska jag förvalta den skog som min far och förfäder byggt upp under sina livstider, säger Mattias.

Till skillnad mot den andra gåvomottagaren blir skogsbruket inget heltidsjobb för Mattias. Med grundförsörjning på ett anläggningsföretag i Halmstad blir den 86 hektar stora fastigheten en rejäl hobby.
– Det kommer att finnas att pyssla med, säger Mattias och skrattar.
– Det blir att leja bort det största arbetet då det inte kommer att finnas tid att vara i skogen så mycket som man skulle vilja.

Wangögåvan är en penninggåva som delas ut från avkastningen av de värdepapper som Hembygdsfonden förvaltar men beloppet avslöjas aldrig och mottagarna har fått munkavle.
– Det är en väldigt generös gåva som jag är jätteglad och tacksam för. Det var inget jag hade räknat med, men det värmer, säger Mattias Arvidsson.