Av Johan W Jönsson
Paret Roland Koschinski och Christina Eberhardson har väckt liv i vackra Matsgård i Klägstorp. Sedan början av augusti serveras nu vällagad lunch i korsvirkesgården från 1600-talet.
– Vi trivs så bra här! På sikt är planen att kunna erbjuda gåsamiddagar och annat som vi vet varit efterfrågat här i kommunen, säger Christina.
Hon och Roland flyttade till Matsgård för tre år sedan. Då lämnade de Stockholm för lugnet i Laholms kommun. Nu har de slagit upp portarna till sin restaurang.
De träffades på Mallorca för elva år sedan. Christina var på semester och klev in på A' la carte restaurangen där Roland jobbade. Hon blev förälskad både i maten och kocken.
– Jag hade ju bara lite semester, ler Christina samtidigt som hon tittar ömt på sin partner och berättar att hon inte vet någon maträtt som han inte kan laga.
Christina jobbar som IT-konsult och sköter sitt jobb hemifrån gården. När hon har tid hjälper hon till att servera i restaurangen där Roland har hand om köket.
– Jag är utbildad kock i Aachen och Heidelberg. Det var tufft, mycket tufft. På den utbildning jag gick gallrades det stenhårt men jag klarade mig, säger Roland.
Roland Koschinski och Christina Eberhardson trivs väldigt bra på Matsgård och satsningen på restaurangen är långsiktig. De hoppas kunna satsa på julbord, gåsa- och kalkonmiddagar framåt, bland annat. Foto: Johan W Jönsson
Han lämnade livet och sin tapasrestaurang i Spanien för att flytta till Christina i Stockholm. Där drev han en populär liten lunchrestaurang.
– Café Zeppelin var ett stamställe för Stockholms poliser då polishuset låg så nära. Expressen utsåg det till bästa budgetrestaurang i hela Stockholm, säger Roland.
Under pandemin letade Roland och Christina semesterboende. De hade tänkt sig någonstans längs kusten när de trillade över Matsgård och flyttade på heltid.
– Vi köpte för tre år sedan och bor här full tid sedan två år. Gården poppade upp, vi åkte och tittade och sedan var det kört! Vi är jättenöjda, säger Christina och Roland.
Christina Eberhardson är IT-konsult men hjälper sin partner Roland Koschinski i restaurangen när hon kan. Här serverar hon havets Wallenbergare. Foto: Johan W Jönsson
Det har varit restaurang på Matsgård tidigare och nu har köket åter fått liv. Det serveras husmanskost lagad från grunden med internationell touch i autentisk miljö.
– Vi serverar lunch från måndag till lördag varje vecka. Roland är verkligen en mästerkock som kan laga allt. Han är otroligt duktig på såser - viktigt i Sverige, ler Christina.
– I Spanien är det för varmt för att äta gräddsås. Men i Sverige vill alla ha sås, skrattar Roland.
Planen framåt är att öppna även kvällstid (alkoholtillstånd är sökt). Matsgård vill arrangera evenemang och även börja med catering. Det finns dessutom redan önskemål.
– Flera människor har berättat för oss att ställen slagit igen och att de vill ha nya ställen att äta gåsa- och kalkonmiddagar på. Och Roland kan som sagt laga vad som helst.
– Mina första köttbullar var kanske inte så bra. De var mer som frikadeller, skrattar Roland.
Christina Eberhardson och Roland Koschinski utanför Matsgård som är ett korsvirkeshus med halmtak från 1648. Här serveras sedan början av augusti dagens lunch måndag till lördag. Foto: Johan W Jönsson
Vad har ni fått för respons hittills?
– Våra gäster har varit väldigt glada och nöjda. Ordet om vår restaurang sprids från mun till mun. Håller maten hög kvalitet och det är schyssta priser kommer gästerna tillbaka.
Två av de som redan hittat Matsgård är väninnorna Anita Petersson och Berit Sjöberg från Våxtorp. De hade blivit tipsade av en väninna.
– Här är verkligen mysigt! Rutiga dukar på borden, taket med halm, öppen spis och inte minst stengolvet, säger de samtidigt som Christina serverar dem havets Wallenbergare.
Gästerna Berit Sjöberg och Anita Petersson njuter av havets Wallenbergare och miljön på Matsgård. Foto: Johan W Jönsson
Roland Koschinski är en välutbildad och välrenomerad kock. På Mallorca drev han framgångsrikt en golfrestaurang på Capdepera golf som utsetts till den andra bästa i Europa. Nu lagar han mat på Matsgård i Laholm. Foto: Johan W Jönsson
Matsgård ligger i Klägstorp östra nära Ysby på cykelavstånd från Laholm. Foto: Johan W Jönsson