Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-06-29 KL. 07:02

Marianne lämnar över till anställda efter 25 år

Av Johan W Jönsson

I 25 år har Marianne Moberg drivit Afrodites Hårateljé i Laholm. Hon tycker om sitt jobb och kommer att arbeta vidare på salongen. Men nu som anställd. Från och med den 1 juni är det hennes mångåriga anställda Sanne Ekman och Emeliy Andersson som tagit över verksamheten.
– Det blev en bra lösning. Afrodites finns kvar och tjejerna kommer driva det här vidare i helt rätt riktning, säger Marianne.

Marianne lämnar över till anställda efter 25 år
De mångåriga anställda Emeliy Andersson och Sanne Ekman har tagit över Afrodites Hårateljé från Marianne Moberg. Den sistnämnda startade salongen för 25 år sedan och blir kvar som anställd. Foto: Johan W Jönsson

LT får en pratstund med de tre frisörerna efter stängningstid. På salongen är allt sig likt och det kommer inte att bli några stora förändringar för kunderna på Afrodites.

Den 10 maj 1999 startades Afrodites Hårateljé. Då hade Marianne redan varit frisör i 20 år. Hon var färdigutbildad 1979. 1991 började hon jobba för Lange i Laholm som sedan blev Amandas.

– Innan jag kom till Laholm hade jag bland annat jobbat som frisör i Örebro. Det var kärleken som fördes mig hit. Att få sätta sin egen prägel och starta eget kändes som ett naturligt steg.

Afrodites öppnade på Ryssgatan och flyttade efter några år till Östertullsgatan, innan salongen slutligen flyttade till Trädgårdsgatan för sju år sedan. Där finns den kvar än idag.

Var kommer namnet från?

– Det var en kollega till min gubbe, B-G, som kom på namnet. Vi spånade, så kläckte han det. Jag ville ha ett namn som kom tidigt i telefonkatalogen. Så det var ett strategiskt val, ler Marianne.

Hur har resan med Afrodites varit?

– Det blev som jag tänkt och kanske till och med bättre. Det har varit kul hela tiden. Vi har utvecklats, utökat och bytt lokaler. Dessutom har mina anställda stannat.

Sanne och Emeliy har båda jobbat för Marianne i många år. De hyllar sin förra arbetsgivare då hon låtit sina anställda ha stor frihet under ansvar och varit generös med utbildningar.

– Så länge allting funkar och rullar och man har kunder så har man fått styra hyfsat själv. Att Marianne varit frikostig med utbildningar har gjort att man utvecklats, säger Sanne.

– Vi har känt som att vi varit våra egna samtidigt som vi varit ett team. Det är något vi vill ha kvar även efter att vi tagit över. Det är en grej som gjort att man själv stannat, fyller Emeliy i.

Sanne och Emeliy har lärt sig mycket av Marianne. Främst att vara framåt och drivna och att hänga med i utvecklingen. Foto: Johan W Jönsson

Marianne tycker fortfarande att det är kul att klippa hår. Att branschen utvecklats under hennes 45 år i yrket är en bidragande till det, även om en grundklippning fortfarande är en grundklippning.

– Det händer saker hela tiden och tekniker ändras. Produkter och verktyg har utvecklats liksom att arbetsmaterialen med färg och annat har gått framåt. Det är mer variationsrikt idag, säger hon.

Hur är det med axlar och handleder?

– Nej, det är inga problem. Men det hänger på träning och på att jag haft bra förutsättningar. Jag är på Friskis & Svettis och på gymmet. Jag har alltid hållit igång.

Sanne är 37 år och Emeliy 34 år. De är taggade på att ta över salongen och tycker att det är rätt läge. Både för dem själva och för Marianne, som fyller 65 år nästa år.

Marianne sådde ett litet frö för några år sedan och nu var det dags. De tre började spåna föra sensommaren men Marianne ville ha kvar salongen i egen regi över 25 årsjubileet.

– Marianne har gjort ett bra jobb med Afrodites och vi är stolta ägare av salongen idag. Vi är ett väldigt gott team här med alla anställda och vi vill att det ska fortsätta så, säger Sanne.

– Vi är i rätt ålder för att göra det här. Desto större salongen är, desto större möjligheter har man med inköp och utbildningar. Chansen att ta över ett sådant här företag kommer inte igen, säger Emeliy.

Driver ni vidare det i samma anda?

– Ja, vi kommer göra småförändringar men inget som kunderna kommer märka direkt, säger Sanne.

– Vi har gjort lite jippon på sociala medier. Annars blir det ingen större skillnad. Men det är inte så att någon märkt att Marianne varit chef innan. På golvet är vi ett team, säger Emeliy.

– Det är klart att de ska sätta sin egen prägel på det. Sedan hoppas jag att andan finns kvar. Det är en trygghet och glädje för mig att Sanne och Emeliy tagit över, säger Marianne.

Hon jobbar vidare som anställd tre dagar i veckan och kommer fortsätta med det på obestämd framtid. Att tvärsluta är inget för henne och skönt för hennes stammisar.

– Att trappa ner passar på mig. Annars hade jag nog klättrat på väggarna. Men jag ska ägna mer tid åt träning, trädgård och mina barnbarn. Det ska bli kul!, avslutar Marianne.

Totalt är det nio anställda på Afrodites Hårateljé. Salongens yta är på 170 kvadratmeter. Marianne, Emeliy och Sanne är stolta över sin arbetsplats. Foto: Johan W Jönsson