FÖRETAGANDE 2023-11-26 KL. 07:02

Maria har varit behåexpert i 25 år

Av Johan W Jönsson

När Maria Dahlman flyttade från Hässleholm till Laholms kommun 1998 började hon med hemförsäljning och behåskolor. Nu har hon varit i branschen i 25 år och sedan flera år tillbaka driver hon Lugnet på Åsen i Våxtorp.
– Jag jobbar med att hjälpa kvinnor att må lite bättre i sig själva i den kroppshets som finns idag. Ibland handlar det bara om att hitta en behå som passar, säger Maria.

Maria har varit behåexpert i 25 år
Maria Dahlman har jobbat som behåförsäljare i 25 år. Hon har stenkoll på hur en behå ska sitta och tycker själv att hon jobbar med service och inte främst som säljare. Foto: Johan W Jönsson

Hon har jobbat som behåförsäljare både på heltid och deltid under åren. För tillfället har hon öppet sin lilla butik två dagar i veckan. Ibland tre och även vid förfrågan.

Vi träffas i den anonyma röda stugan där Dahlman driver sin verksamhet. Med Våxbohallen och Vilgots Surdegsbageri formas en liten triangel i centrala Våxtorp.

– Jag har lärt mig massor under åren och har fått utbildning från de som syr behåar och vet hur de ska sitta. Dessutom har jag bollat mycket med kollegor kring hur man provar ut en behå.

När hon tröttnade att ligga ute på vägarna och stå och prata i folks vardagsrum startade hon en liten butik i sin källare i huset på Hallandsås. Sedan flyttade hon till den gamla macken.

– När man har en specialbutik spelar det inte så stor roll var du är men det är skönt att komma undan lite. Huset jag är i nu är jättebra för den verksamhet jag driver, säger Maria.

På Lugnet på åsen hittas underkläder från bland annat Freya och Fantasie samt bikinis, lite kalsonger och sockar. Även en del ekovaror finns i butiken.

– Mina kunder tar sig till mig. De kommer från en radie på tio mil. Något av det värsta kvinnor vet är att prova behå. De sitter inte bra och passar inte. Men så behöver det inte vara.

– När man väl varit här och provat ut blir det något helt annat. Jag vet hur storlekarna fungerar. Vanliga klädbutiker har inte bra storlekar, så du köper det som finns och det blir inte bra.

Att hitta rätt behå är en djungel och det är inte kvinnors favoritsysselsättning, enligt Maria Dahlman. På Lugnet på åsen gör hon dock jobbet och det brukar gå snabbt. Foto: Johan W Jönsson

Maria berättar att det brukar ta ett bra tag innan kunderna vågar komma till henne. En vanlig kommentar är att de tänkt att komma i två år innan de faktiskt gör det.

– Det är en startsträcka för många. De tycker att det är så jobbigt att prova. Men det tar inte så lång tid här eftersom att det är jag som gör jobbet. De kan vara ute på tio minuter en kvart.

Hur vet du vad som passar?

– Det ser jag. Även om någon kommer in med jackan på så brukar jag se det utan att egentligen titta. I 75 procent eller kanske ännu fler av fallen så tar jag det direkt.

– En behå kan finnas i 60 storlekar - det är en djungel. Men jag beställer hela tiden till mina kunder om jag inte har hemma. När det kommer till färgen är tyvärr svenska kvinnor tråkiga.

Hur menar du?

– Det ska vara en som är hudfärgad, en som är vit och en som är svart. Den ska vara slät och det ska inte synas. Jag jobbar med det att stå upp för det kvinnliga - att det är okej att sticka ut.

Det finns över 60 (!) behå-storlekar. I en vanlig klädbutik är det således inte lätt att hitta rätt. Men på 25-årsjubilerande Lugnet på åsen hjälper behåexpert Maria Dahlman till. Foto: Johan W Jönsson

Maria jobbar med ett fåtal leverantörer. Bland annat världens största underklädesföretag då de har hela bredden. Hon säljer även en bas-BH som hängt med i 20 år.

Kunderna som kommer till Lugnet på åsen är väldigt blandade. Genomsnittskunden är dock lite äldre och lite större. Men det kommer även yngre och mindre kunder.

– Ofta är det när barnen vuxit upp som du börjar unna dig själv och tar hand om dig själv lite mer. Behåarna här kostar kanske lite mer men de betalar sig då de håller länge.

Utöver att vara behåförsäljare så jobbar även Maria i receptionen på Lögnäs gård på 75 procent. Hon är dessutom involverad i föreningslivet och har varit ordförande i Winnet i tre år.

Hon har även varit engagerad i Offensiva Laholm och nu sitter hon med i Våxtorps byalags styrelse där hon arbetar för det lokala företagandet och för en snygg och prydlig by.

– Jag känner mig inte som en säljare, jag är en servicemänniska. Jag prackar inte på kunderna något men de som kommer hit brukar handla då de vet att de ska ha något.

Ska du hålla på i 25 år till?

– Haha! Ja, jag kan inte se att jag kan sluta. Jag måste ju hela tiden vänta på de som har den där startsträckan på två år. Och det rullar på hela tiden, ler Dahlman.

Maria Dahlman vill gärna slå ett slag för färg och mönster. Hon tycker att underkläder ska vara roliga och kvinnliga. Foto: Johan W Jönsson