Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-06-28 KL. 17:43

Makarna har startat kafferosteri hemma på gården

Av Johan W Jönsson

Hemma på gården i Ahla har makarna Mel Zhuo och Johan Sönne fått utlopp för sin passion för specialkaffe. Mel blev intresserad av den ädla drycken redan som ung i Singapore. Nu har hon startat Ala rosteri tillsammans med sin man och förhoppningen är att starta ett café.

Makarna har startat kafferosteri hemma på gården
Under midsommarrocken på Mellbys livescen hittades Johan Sönne och Mel Z från Ala rosteri med sitt specialkaffe. Foto: privat

Kanske har du redan träffat på Mel och Johan på något event? Sedan en tid tillbaka har de sitt kaffe till försäljning såväl på nätet som fysiskt. Till exempel har de stått på Våxtorps marknad.

– Jag bodde nära ett av de äldsta kafferosterierna i Singapore och var god vän med ägaren. Han märkte hur intresserad jag var. Men jag trodde aldrig att jag skulle starta eget rosteri, säger Mel.

Då, för över tio år sedan, var det inte vanligt med mindre kafferostar. Dessutom är det stenhård konkurrens i livsmedelsbranschen i Singapore och dyrt att starta eget.

– 2017 flyttade jag till Sverige och kaffekulturen här är enorm. Det gillade jag så klart väldigt mycket. Men det slog mig aldrig att rosta eget, innan jag träffade Benjamin Edman.

Mötet med kaffepastorn Benjamin ”Edmans Bönhus” Edman skedde för tre år sedan vid julmarknaden i Laholm. Mel kände till att det fanns ett kafferosteri sedan tidigare.

– Jag vågade inte knacka på hemma hos Benjamin men när jag träffade honom på marknaden så började vi prata kaffe. Jag köpte bönor av honom och tog del av hans rostningsteknik.

Mel Zhuo och maken Johan Sönne har startat kafferosteri hemma på gården i Ahla. Namnet är Ala rosteri. Förhoppningen är att öppna ett café under sommaren. Foto: Johan W Jönsson

När Benjamin skulle sälja sin verksamhet tyckte Mel att det var synd. Hon hörde av sig till honom men då hade han redan en köpare. Men fram till ägarskiftet blev Mel Benjamins lärling.

– Jag tyckte att det var så kul och kände att jag äntligen fick göra något som jag verkligen ville göra. Benjamin öppnade sin garagedörr, lärde mig mycket och presenterade mig för kaffefolk.

Ända fram tills det att Benjamin lämnade Laholm för att flytta till Peru fungerade han som en slags lärare för Mel och han delade frikostigt och tålmodigt med sig av sin kunskap.

– Benjamin hade sådant tålamod med mig. Vi pratade olika tekniker och jag hade så mycket frågor. Jag tror att det är hans bakgrund som präst som gör honom så tålmodig, skrattar Mel.

Är ditt kaffe väldigt inspirerat av Benjamins sätt att rosta?

– Bra fråga! Det finns så många olika sätt att rosta kaffe. I början använde jag mig av hans teknik som bas men längs vägen har jag justerat efter min maskin och för att hitta min egen stil.

Ala rosteri kommer från den gamla stavningen av byn Ahla. Dessutom betyder Ala ”in the style of” på franska. Rosteriet erbjuder företag småpåsar kaffe med företagsnamnet på som reklam. Foto: Johan W Jönsson

Rosten rymmer 2,5 kilo bönor och det blir till ungefär 2 kilo kaffe. Ala rosteri rostar tre olika typer av bönor. Ett blir till ”vardagskaffe” och de andra två är lite ”roligare och mer intressanta.”

Ala rosteri vill dock utvecklas och växa. Så förhoppningsvis blir det en större rost och fler sorters kaffe i framtiden. Tanken är också att starta ett ”Kaffebibliotek” hemma på gården i Ahla.

– Drömmen är att driva ett framgångsrikt kafferosteri och att arbeta tillsammans med olika människor. Jag hoppas också kunna starta ett kaffebibliotek så att fler kan prova hemma.

– Redan den här sommaren hoppas vi kunna öppna ett pop up-café. Även om vi kanske inte hinner få allting i ordning inne så har vi en härlig trädgård där folk kan sitta och dricka kaffe.

Vill du försörja dig på kaffe på del- eller heltid i framtiden?

– Nej, jag är för girig. Jag vill ha allt. Jag trivs så bra på mitt jobb som PR-manager på Volvo, där känner jag att kan vara med och påverka på riktigt. Kaffet är en kär fritidssyssla för mig.

Mel är väldigt mån om klimatet och det är genom sitt jobb hon känner att hon kan påverka mest. Hon gillar återbruk och tycker att det är viktigt att ha koll på var kaffebönorna kommer ifrån.

– Vår importör av bönor är helt transparent med på vilka gårdar bönorna är odlade och hur mycket som går tillbaka till bonden. Det är superviktigt både för mig och Johan, säger Mel.

På lördag hittas Ala rosteri på Lagakalaset i Laholm med sitt kaffe.

Kanske blir det ett ”Kaffebibliotek” här. Ett café ska det bli i varje fall. I biblioteket ska kunna låna hem utrustning för att kunna ordna riktigt bra kaffe hemma med bönor från Ala rosteri. Foto: Johan W Jönsson

Ala rosteri säljer sitt kaffe på marknader och på nätet. Hittar dem gör man via den stora gula beachflaggan. Foto: Johan W Jönsson

Mel och Johan är mycket noggranna med varifrån de tar bönorna till sitt kaffe. Bönderna ska ha bra betalt och ha goda arbetsförhållanden. Foto: Johan W Jönsson