FÖRETAGANDE 2022-07-05 KL. 19:22

Macken i Veinge har bommat igen

Av Johan W Jönsson

I hela 62 år ha det gått att tanka bilen i Veinge. Nu går det inte längre. Bensinmacken har tvingats bomma igen. ”Det känns tråkigt. Macken var först. Utan den hade vi kanske aldrig haft bilhallen”, säger Benny Sigvardsson som äger bilhallen ihop med sin bror Esbjörn.

Macken i Veinge har bommat igen
Benny Sigvardsson driver Bilhallen i Veinge ihop med sin bror Esbjörn. 2014 blev de utsedda till Årets företagare i Laholms kommun. Bilhallen finns kvar men de har tvingats stänga macken. Foto: Johan W Jönsson

Redan 1960 gick det att tanka i Veinge. Det var Benny och Esbjörns föräldrar som startade bensinmacken. Efter det har det blivit både bilverkstad och bilhall på tomten.

– Det är rätt taskigt alltihopa. Visserligen är här miljökrav och så men det får ju finnas måtta på det. Vi säljer 500 000 liter bensin om året och vi tjänar inga pengar på det, säger Benny.

Bröderna har haft dispens för macken under de två senaste åren och nu har det kommit regler som säger att man inte behöver göra några åtgärder förrän 2038.

– Vi tycker att brandförsvaret kunde vara lite snälla och komma med någon lösning så att vi kan hjälpas åt. Det är ju inte bara jag som blir drabbad utan hela glesbygden runtomkring.

Bensinstationen ligger bland bostadshus och räddningstjänsten tycker att riskavstånden är för korta. Säkerhetsreglerna är tuffare idag än vad de var förr.

– Jag har växt upp med det här och macken fanns här långt innan husen runtomkring byggdes, säger Benny och fortsätter:

– Det är väl egentligen bättre att bensinen är i marken på ett ställe och att vi har kontroll på det än att det står en massa jeepdunkar i garage och lador. Det blir ju följden.


Pumparna är redan borta. De som vill tanka bilen får göra det någon annanstans än i Veinge. Foto: Johan W Jönsson


Bröderna Sigvardsson har inte tjänat några stora pengar på att ha macken. De har haft en serviceavgift på 14 öre litern på de 500 000 literna om året som de säljer.

– Det handlade bara om att byta pengar. Det har varit en servicegrej. Jag har kämpat för macken för de boende i närområdets skull. Det känns inte bra att kunna erbjuda den här servicen längre.

Annika Eriksson är vice ordförande i Veinges relativt nybildade byalag och hon tycker att det är synd att macken inte finns kvar.

– För byns skull är det tråkigt att macken försvinner. Vi vill så klart behålla den service som finns här. Vi vill ju inte att det ska bli en försämring, säger hon.

Qstar är villiga att bygga en ny bensinmack vid väg 15. Bröderna Sigvardsson hoppas att kommunen kan ordna fram en plätt mark att bygga på.

– Macken måste inte vara på vår gård. Det går lika bra där. Det hade varit bra om det gick att lösa. Som det är nu har vi en och en halv mil till närmsta tankställe.

Att det inte finns någon mack i Veinge drabbar även bilhallen. Bröderna Sigvardsson tankar själva för mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden.

– Nu får jag bära bensin i dunkar. Ska man tänka på miljön så ska jag nu ligga och köra bilar ner till Laholm för att tanka varje gång, säger Benny och fortsätter:

– Vi byggde upp det andra här kring bensinstationen och sedan har det ökat bit för bit. Hade vi inte haft macken hade kanske inte bilhallen funnits här överhuvudtaget. Det känns tungt nu!


Så här såg det ut i begynnelsen. Benny och Esbjörn Sigvardsson som glöttar vid stationen som nu stängts. Foto: privat