Lugnet lockar på camping i Knäred
Av Johan W Jönsson
Lars Möller är ny arrendator på Flammabadets camping. LT hälsade på mitt i högsommarvärmen när det var bra tryck på naturcampingen.
Lars Möller är ny arrendator på Flammabadets camping. Han älskar själv lugnet på den camping han varit på sedan barn och nu tagit över.
Foto: Johan W Jönsson
"Nu är det jättebra. Vi har fullt i juli och halva augusti. Andra halvan av augusti får det gärna komma fler bokningar", skrattar Lars Möller.
Han har bott i Knäred i 15 år och har suktat efter campingen ett tag. När Laholms kommun sökte ny arrendator i höstas försökte han på nytt och i november skrevs kontraktet.
– Det var tredje gången gillt! Jag vet inte om det beror på att jag blivit svensk medborgare sedan jag ansökte sist. Men det tror jag inte spelar någon roll, säger den glade dansk-svensken.
Han introducerades för campingen redan som liten. Han berättar hur hans pappa tog honom till Flammabadets camping och hur han spenderade hela dagar på badet.
– När pappa blev trött på oss barn dumpade han oss där och sedan hämtade han oss på kvällen. Det tyckte han var perfekt, berättar Lars.
Badet är fortfarande en stor magnet för campingen. Liksom de natursköna omgivningarna med vandrings- och cykelleder. Det finns även pickleball och tennis rakt över parkeringen.
– Det är tyvärr inte många av mina gäster som spelar pickleball. Det är synd. Jag tycker att klubben skulle marknadsföra sig bättre.
Han hyr även ut fiskeredskap och cyklar men det är få som nyttjar uthyrningsgrejerna. Många kommer för lugnet och det är även det som gör att Lars älskar campingen även som vuxen.
– Jag har både bott och jobbat i Köpenhamn i många år. Där är det högt tempo hela tiden. Här råder lugnet. Du kan andas på ett annat sätt när du är här, säger Lars.
– Det är samma känsla som när jag var barn. Man lugnar ner sig och slappnar av när man kommer hit. Det är ingen stress här, fortsätter han och drar ett djupt andetag.
Vill du utveckla campingen på något sätt?– Nu under de senaste två åren har det varit lite gäster här på grund av corona. Vi vill höja intresset igen och dra in andra företag - göra avtal med lokala turistmål och affärer.
Tanken är att man ska kunna få lite rabatt eller en fördel av något slag om man bor på campingen. Lars vill samarbeta med andra näringsidkare i närområdet så att folk stannar kvar längre.'
Lars Möller i receptionen på Flammabadets camping. Den nya arrendatorn vill gärna utveckla campingen men för att kunna göra stora investeringar krävs ett längre avtal med kommunen.
Foto: Johan W Jönsson
Han vill gärna satsa mer på barnen men han säger att det är en fin balansgång att gå. Många av hans gäster som kommer med husbilar är lite äldre och vill ha just lugn och ro.
– Jag vill göra ett guldgräveri för barn och jag vill göra glamping i skogen. Dessutom vill jag göra en hundgård. Många, många campare idag har hund nu tack vare corona.
Hur har säsongen varit?– Den är bra nu men som helhet har det inte varit jättebra. I juli och halva augusti är allt bokat. Men april, maj och juni var inte bra och halva augusti och hela september finns det gott om plats.
Lars hoppas kunna marknadsföra sin camping mer inför nästa säsong. Hans avtal är över tre år men han stannar gärna kvar.
– Ska man kunna göra en rejäl satsning så måste avtalet vara skrivet på mer än tre år så att man har möjlighet att få igen investerade pengar, säger han.
För att kunna leva på att vara campingvärd behöver Lars fler platser. Dessutom skulle det behövas en riktig servicebyggnad på platsen och inte bara den barack som finns idag.
– Jag älskar den här platsen och hade gärna sysslat med det här på heltid. Men som det är nu går det inte, fortsätter Lars som även arbetar med travhästar i Danmark.
Han säger att gästerna som är på campingen är nöjda. Många uppskattar att platserna är stora. Flera av de som kom när campingen öppnade på allvar i påskas har återkommit flera gånger.
– Det är ett bevis på att det är något som gjorts rätt. Vi får bara positiv respons av de som är här. Vi har många nya gäster som vi dragit in via Facebook och en bokningsbyrå.
Vilka kommer hit?– Det är mycket tyskar och holländare. Inte så många danskar man kan tro. Svenskarna som är här har kört någon timme. Jag tror att det beror på bränslepriserna, avslutar Lars Möller.
Tältplatsen är den vackraste på campingen. Här möts Lagan och Krokån. Foto: Johan W Jönsson