FÖRETAGANDE 2025-03-03 KL. 13:33

Lovisa är byns nya bagare

Av Johan W Jönsson

Lovisa Kruthammar har alltid gillat att baka. Hon halkade in på bagareutbildningen på ett bananskal och efter tio år som anställd bagare ska hon nu väcka liv i bageriet i hembyn Våxtorp under namnet ”Bagarstugan”.
– Jag har alltid velat ha ett eget bageri, så när chansen dök upp tog jag den, säger Lovisa.

Lovisa är byns nya bagare
Lovisa Kruthammar slår upp portarna för Bagarstugan i Våxtorp på fettisdagen. Foto: Johan W Jönsson

I det röda huset mitt i Våxtorp är det full aktivitet igen. Det inreds, pyntas och provbakas inför öppningen på fettisdagen. Stans nya bagare Lovisa Kruthammar är spänd och förväntansfull.

– Det ska bli jättekul! Jag tänkte att det skulle vara passande att öppna på en sådan dag. Jag fick tillgång till huset den första februari och närmaste stora dag är ju semmeldagen, ler Lovisa.

Felicia Garellick drev tidigare Vilgots surdegsbageri på samma plats. Hon lämnade dock huset i höstas för att bli bagerichef och delägare med kocken Magnus Nilsson på Furuhem i Båstad.

Lovisa kommer precis som Felicia att hyra huset. Åtminstone till att börja med. Har hon möjlighet så vill hon gärna köpa fastigheten i framtiden. Men först behöver verksamheten rulla igång.

– Fastighetsägarna är måna om att det ska vara att kafé här. Det var faktiskt dem som hörde av sig till mig och frågade om jag var intresserad. Då kunde jag inte tacka nej, ler Lovisa.

Lovisa Kruthammar provbakar för fullt inför öppning. Foto: Johan W Jönsson

Hon har varit bagare och konditor i över tio år. Lovisa jobbade tidigare på bageriet på Citygross i Halmstad. De två senaste åren har hon dock varit på Signes konditori i Vallberga.

– Jag har velat ha eget länge men det var inget jag funderade över när Felicia lade ner. Men när de som äger fastigheten fick reda på att jag fanns och kontaktade mig ville jag ta chansen.

Lovisa är ursprungligen från Knäred men hon har bott i Våxtorp i tre år. Hon har sambo, två barn plus ett bonusbarn. När hon är barnfri varannan vecka kommer hon att jobba järnet.

– Jag kommer att få hjälp av min syster och min familj i början. Planen är att anställa folk framåt. I sommar tänkte jag nog ha öppet sju dagar i veckan. Nu i början onsdag till söndag.

Hur kom det sig att du blev bagare?

– Jag visste inte vad jag skulle välja inför gymnasiet. Då sa pappa, du gillar ju att baka och så valde jag att utbilda mig i Falkenberg. Jag har aldrig ångrat mig. Jag tycker att det är väldigt kul.

Hur ser du på att komma efter Felicia?

– Hon hade ett väldigt gott rykte. Det gäller att leva upp till det. Samtidigt startar jag något nytt och annat. Förhoppningsvis har jag glädje av att folk vet att det funnits kafé här i huset tidigare.

Lovisa Kruthammar är spänd och förväntansfull inför öppning. Foto: Johan W Jönsson

Lovisa kommer precis som Felicia att erbjuda surdegsbröd men hon kommer också att ha klassiskt bröd. Samt annat utbud av bakelser, kakor och bullar än tidigare.

– Då jag också är konditor så kommer jag även att köra med tårtor. Jag kommer ha matigare mackor till lunch och planen är också soppor. Men jag måste börja någonstans.

Du bor i byn. Har du fått några reaktioner inför öppning?

– Ja, många tycker att det är kul att det blir kafé här igen. Jag tycker också att det känns bra att bidra till att byn livas upp. Att det blir liv och rörelse och tänds upp här igen.

Vad är ditt eget favoritbakverk?

– Oj! Jag gillar allt. Men måste jag välja blir det något med choklad. Jag tycker allt är roligt att baka också. Så länge det inte blir samma hela tiden. Omväxling förnöjer, ler Lovisa.

Bagarstugan hade först ett annat namn. En kombination av Lovisas barns namn. Olyckligt nog betydde ”namnleken” något väldigt otrevligt på ett annat mindre språk.

– Jag kände inte att jag kunde behålla namnet. Bagarstugan var först ett arbetsnamn som fanns med innan det andra namnet. Men nu får det nog bli det och det känns bra, säger Lovisa.

Utöver bröd blir det kakor, bakelser och tårtor då Lovisa även är konditor. Foto: Johan W Jönsson