Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-08-10 KL. 16:54

Lokala bussbolag i storaffär

Av Rickard Gustafsson

Två lokala bussbolag blir ett när Veinge Buss köper upp LK Buss. Köpeavtalet är undertecknat och samtliga anställda behåller sina jobb. Fredrik Karlsson, Veinge Buss, och Kent Turesson, LK Buss, berättar att diskussionerna om sammanslagning pågått under lång tid.
– Vi ser båda fram emot detta. Det här ska bli skitroligt, säger Kent Turesson som fortsätter jobba i företaget.

Lokala bussbolag i storaffär
Den 1 augusti blev affären ett faktum. Veinge Buss, med vd Fredrik Karlsson i spetsen, har köpt samtliga aktier i laholmsbaserade LK Buss, ägt av Kent Turesson. Alla LK Buss-anställda följer med till Veinge Buss. Foto: Rickard Gustafsson

Under sommarmånaderna brukar det vara stiltje i näringslivet när det kommer till företagsförvärv. Det gäller dock inte i den lokala bussbranschen. Den 1 augusti skrevs avtalet under som innebär att Veinge Buss förvärvar samtliga aktier i LK Buss.

Det laholmsbaserade företaget är sedan ett och ett halvt år tillbaka helägt av halmstadsbon Kent Turesson.
– Jag har varit i bussbranschen i 34 år och vi har samarbetat mycket med Veinge Buss genom åren. Jag och Fredrik har känt varandra i 20 år och suttit över många koppar kaffe och pratat om att göra något tillsammans och vi tänker rätt lika när det handlar om att driva företag, säger Kent Turesson.
– Vi har väl snackat om det här i minst fem års tid. Det är inget självändamål att bli större och vi vill bibehålla den familjära känslan i företaget. Det här blir en nytändning för oss båda, säger Fredrik Karlsson.

LK Buss grundades 1983 av Marianne Lindquist och Kent Turesson kom in i bilden 2005 när han och den tidigare partnern Leif Nyberg, numera pensionerad, köpte 80 procent av bolaget. Företaget som är stationerade på Glänninge industriområde i Laholm har 25 anställda på lönelistan och förfogade innan affären över 13 bussar och tre budbilar.

Veinge Buss som grundades redan 1927 är marginellt större och efter sammanslagningen ståtar företaget med cirka 50 chaufförer, en fordonsflotta på 30 bussar och tre budbilar och kommer omsätta runt 30 miljoner kronor.


Kent Turesson som ägde LK Buss berättar att han och Fredrik Karlsson på Veinge Buss har diskuterat ett samgående under många år. Båda herrarna är övertygade om att det långsiktigt gynnar företagen och dess personal. Foto: Rickard Gustafsson


Samtliga anställda har informerats, MBL-förhandlingen är avslutad, och det kommer inte innebära några neddragningar, tvärtom.
– Vi kommer inte att rationalisera, utan den här affären är snarare ett sätt att trygga framtiden för våra anställda. Vi är väldigt mån om vår personal och vi kommer kanske också att behöva anställa fler chaufförer, säger Kent Turesson.

Sammanslagningen innebär att LK Buss fordonsdepå på Glänninge industriområde kommer att avvecklas och samtliga fordon ska flyttas till Veinge Buss nybyggda depå nära infarten till Veinge från riksväg 15.
– Det är onödigt att betala för två bussdepåer, men det är inget vi kommer att stressa med, säger Kent Turesson och berättar att fastigheten på Glänninge kommer att säljas.
– Vi är dimensionerade för det här och har kapaciteten, inga problem, säger Fredrik Karlsson.

Först ska sammanslagningen realiseras i praktiken, men därefter finns nya planer på hur företaget ska utvecklas. Fredrik Karlsson vill väldigt gärna förfoga över en egen serviceverkstad vilket skulle effektivisera verksamheten både när det gäller tid och kostnader.
– Vi har lokalen och stor del av utrustningen, men vi behöver hitta en duktig servicemekaniker som även har busskort. Som det är i dag har vi ett serviceavtal med ett företag i Vetlanda. Att ligga och köra 40 mil för att serva en buss är inte effektivt och en egen verkstad skulle även höja kvaliteten.


Veinge Buss har funnits sedan 1927 och drivs nu av vd Fredrik Karlsson. I och med köpet av LK Buss växer företaget och har nu 30 bussar och tre budbilar i fordonsflottan. Foto: Rickard Gustafsson


Bussbranschen har genomlidit ett par tuffa år på grund av pandemin och höjda drivmedelspriser. Tack vare att både Veinge Buss och LK Buss lyckades vinna Hallandstrafikens upphandling av linjetrafik och skolskjutsar i Laholms kommun 2020-2030 ser man positivt på framtiden.
– Det gäller att ha så många ben som möjligt att stå på. Under pandemin klarade vi oss rätt bra för att vi har skolskjutsar och linjetrafik och hade även bussar som fungerade som tågersättning. Dessutom har våra största kunder inom beställningstrafiken på det stora hela kunnat fortsätta sin verksamhet, säger Fredrik Karlsson.

Både Veinge Buss och LK Buss har positionerat sig på marknaden genom mångåriga samarbeten med lokala idrottsföreningar. Halmstads BK, Laholms FK, Halmstad Hammers, IS Halmia, BK Astrio och SK Laxen är de stora kunderna tillsammans med resebyråer, pensionärsföreningar och företag.

För både Fredrik och Kent är det viktigt att själva kuska runt ute på vägarna. Att köra idrottslagen har till och med utvecklats till något mer än jobbet som chaufför.
– Man får personliga relationer med personerna man kör. Till exempel så har jag i många år kört Hammers A-lag och då är jag i båset under matcherna och hjälper till, säger Fredrik.
– Det är så roligt med det sociala som uppstår i samband med resorna och man lär känna så mycket människor. Personligen älskar jag till exempel att köra skolskjuts och träffa ungdomar, säger Kent.