FÖRETAGANDE 2023-11-27 KL. 06:02

Lokal järnhandel har sålts och byter namn

Av Johan W Jönsson

Jicon Works AB har förvärvat majoriteten av aktierna i järn- och bygghandeln FarZon i Laholm. Tillträdet sker den 1 december och strax innan ersätts FarZon-skylten med en Jicon-skylt.
– Det känns som en naturlig utveckling av företaget. Jag ser väldigt positivt på det här och för våra kunder blir det bara fördelar, säger FarZon-grundaren Markus Jönsson.

Lokal järnhandel har sålts och byter namn
Done deal! Magnus Bergsman från Jicon skakar tass med Markus Jönsson och Mats Lerjebo på FarZon. Från och med den 1 december blir Jicon majoritetsägare. Markus och Mats är dock fortsatt delägare och de blir kvar i företaget. Foto: Johan W Jönsson

FarZon startades av far och son Mats och Markus Jönsson år 2010. Sedan årsskiftet 2011/2012 finns verksamheten på Nyby industriområde.

– Jag och pappa reste runt som anställda resande säljare i västsverige tidigare. Efter några år tröttnade vi på det och startade egen butik inom samma område, berättar Markus.

Butiken fanns först i en lada i Veinge. Sedan bar flyttlasset till nuvarande lokaler i Laholm i samma huslänga som SkoDon, Eon och Man & Woman Fashion.

Mats och Markus, som hade goda kontakter i branschen, fick direkt mycket att göra och redan efter ett halvår kom en tredje delägare in i Mats Lerjebo.

För tre år sedan valde Mats Jönsson att kliva av FarZon och köptes ut av Markus och Mats Lerjebo. Nu har de två sistnämnda sålt majoriteten av aktierna till Jicon.

Magnus Bergsman och hans kompanjoner köpte Jicon för tre år sedan. De hade erfarenhet av branschen sedan tidigare och är inte främmande för att växa ytterligare om rätt objekt dyker upp.

– När vi köpte Jicon fanns vi på en ort i Göteborg. Nu finns vi både i Mölndal och på Hisingen. För ett år sedan förvärvade vi även ITAB i Malmö, berättar Bergsman.

Under de tre åren har Jicon dubblat sin omsättning och från den 1 december finns företaget alltså på ytterligare en ort strategiskt placerad mellan Göteborg och Skåne.

– Vi börjar knyta ihop vår verksamhet rent geografiskt. Det passar och väldigt bra med Laholm då det ligger bra mellan Göteborg och filialen i Malmö. Dessutom har vi kunder på vägen, säger Bergsman.

Det är dock bara en del i det. Markus Jönsson och Mats Lerjebo kommer att finnas kvar i butiken i Laholm och de är fortfarande delägare. Dessutom står Markus som VD för dotterbolaget.

– Det är Markus och Mats som står för det här. Det är de som har kompetensen och det är den vi vill åt. Vi håller servicegraden, närheten och relationen till kund väldigt högt, säger Bergsman.

Markus Jönsson, Magnus Bergsman och Mats Lerjebo blir nu kollegor på Jicon. Snart tas FarZon-skylten ner och ersätts med en ny. Foto: Johan W Jönsson

– Jag vill stanna kvar länge i branschen då jag trivs väldigt bra. Det har hänt mycket gällande produktutveckling. Det har varit en rolig resa och jag ser fram emot fortsättningen, säger Markus.

Jicon hade inget krav på att FarZon skulle byta namn. Men så blir det. Några dagar innan tillträdet plockas den gamla skylten ner och ersätts med en ny.

– Det blir en nystart och då anser vi att det är bättre att vi heter Jicon så att kunderna ser att det är skillnad. Dessutom blir det smidigare när vi ska marknadsföra oss, säger Mats Lerjebo.

Vad blir det för skillnad för kunden?

– Det blir lite större och vi kommer att ha tillgång till fler produkter till bättre priser. Sedan kommer våra kunder ha tillgång till såväl webbshop som kampanjtidning, säger Lerjebo.

– Som jag ser det är det bara att vara fördelar för kunden. Förhoppningsvis kan vi även nå fler och större kunder. Servicen blir densamma, sortimentet bredare och priserna vassare, säger Jönsson.

Omsättningen för det senaste räkenskapsåret landade på 5,5 miljoner kronor. Det är något lägre än året innan och det hänger troligtvis ihop med lågkonjunkturen.

– Vi har inte tappat mycket men lite. Jag är övertygad om att vi kommer att öka vår omsättning nu. Vi kommer nå nya kunder och befintliga kunder kommer kunna handla mer, säger Jönsson.

Den 8 december blir det nyinvigning. Det bjuds på korv med bröd och utlovas roligheter för såväl gamla som nya kunder.