FÖRETAGANDE 2023-05-16 KL. 14:41

Livsstilsbutik öppnar i Laholm

Av Johan W Jönsson

Paul Thur och Maria Cronqvist startade livsstilsbutiken Omformat med egna möbler och utvalda märken för två år sedan. Första året huserade de hemma i Åmot och andra året i Lundströms bodar i Mellbystrand. Nu öppnar paret sin butik på Storgatan i Laholm och hoppas bli kvar.
– Vi har skrivit ett längre avtal, så det siktar vi på, skrattar Maria.

Livsstilsbutik öppnar i Laholm
Maria Cronqvist driver livsstilsbutiken Omformat tillsammans med Paul Thur. Nu öppnar de på Storgatan i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

LT besöker butiken ett par dagar innan öppning och förberedelserna är i full gång. Lokalen på Storgatan i centrala Laholm har fräschats upp och grejerna börjar komma på plats.

Paul Thur är utbildad möbelsnickare och gör själv en del av möblerna som finns på Omformat. Maria har arbetat inom olika serviceyrken och är den som kommer att stå i butiken.

– Omformat är en livsstilsbutik med inredning, möbler och kläder plus lite annat smått och gott som pasta, olja och en väldigt uppskattad frömix, säger Maria.

De startade sin butik i liten skala på hemmaplan. Den blev snabbt populär och de växte ur kostymen. Då togs klivet till Lundströms bodar där de delade lokal med Burgers & Dreams.

När restaurangen behövde hela ytan letade Paul och Maria efter en ny plats och lokalen på Storgatan hade funnits med i tankarna redan sedan tidigare.

– Här har varit galleri och hälsokostbutik tidigare. Det känns som en bra butikslokal för oss. Det är mysigt med olika rum. Det passar oss bättre än den öppna yta vi hade tidigare.

Ett år hemma i Åmot och ett år på Lundströms bodar. Men i den nya lokalen i Laholm planerar Omformats ägare att stanna under en längre tid.

– Vi har skrivit ett längre avtal, så det siktar vi på. Det var tryggt att börja hemma och det blev en bra start. Nu ser vi fram emot att öppna i Laholm, säger Maria.


Det går att hitta lite av varje hos Omformat: möbler, inredning och kläder till exempel. Foto: Johan W Jönsson


Paul arbetar som produktchef på Brafab där han tar fram möbler och på sin fritid får han utlopp för sin bakgrund som möbelsnickare då han själv skapar.

– Han gör egna matbord och soffbord som vi säljer här. Kunder kan komma med egna önskemål. Jag är intresserad av kläder och inredning. Det var så idén om butiken kom till.

Omformat är unika med sitt eget märke men även i övrigt så skiljer man sig från andra butiker genom att ta in märken som inte hittas på andra ställen i närområdet.

– Det är mycket dansk design. Det ska vara stilrent men lite poppigt på samma gång. Här vågar vi vara lite mer poppiga än i Mellbystrand. Det passar sig bättre här.

Hur känns det att ta det här klivet?


– Det känns jättebra! Lundströms bodar var fantastiskt men där blir det en sommarbutik och det vill vi inte vara. Här är ett annat flöde av människor.

Omformat har gått med i Attraktiva Laholm och ser fram emot att samarbeta med de andra näringsidkarna i Laholm. Öppettiderna är klassiska butikstider.

– Vi kommer att ha öppet fredagar och lördagar till att börja med. Sedan utökar vi med torsdagar i sommar, säger Maria, som också har annat jobb vid sidan.

Omformat öppnar Kristi Himmelsfärdsdagen (torsdag 18/5).


Maria Cronqvist ser fram emot att öppna Omformat i centrum i Laholm. Foto: Johan W Jönsson