Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-05-24 KL. 17:20

Lilla Tjärby Trädgård till salu

Av Johan W Jönsson

Christina och Henrik Johansson har lagt ut sin fastighet i Lilla Tjärby till försäljning. I den ingår även den byggnad där Christina har sitt företag Lilla Tjärby Trädgård. På platsen huserar även jordgubbslandet i Henriks regi.
– Det är dags att hitta på lite annat och fokusera på andra saker, säger makarna Johansson.

Lilla Tjärby Trädgård till salu
Lilla Tjärby Trädgård är till salu. Henrik och Christina Johansson känner sig klara men de hoppas att någon vill köpa fastigheten och driva företaget vidare. Foto: Johan W Jönsson

De har bott på gården sedan 2010 och i Lilla Tjärby sedan 1997. Redan innan de öppnade Lilla Tjärby Trädgård på nuvarande plats så fanns deras växthus och shop i mindre format några hundra meter bort.

– När vi fick nys om det här stället kände vi att det skulle bli bra, och det har det blivit. Det var en fördel för oss att komma närmare vägen, säger Christina.

2008 öppnade Lilla Tjärby Trädgård och 2014 nyöppnade de i det gamla grishuset där verksamheten nu finns. Nio år senare känner Christina och Henrik att det är dags för nya äventyr.

– Vi har funderat på det något år. Jag har annat jobb i tre andra verksamheter som jag är delägare i och när jag kommer hem så har jag detta också, säger Henrik.

Han benämner det själv skämtsamt som att han varit dräng på Lilla Tjärby Trädgård när han inte jobbat med Fagerhults Garden och sina andra firmor.

– Det är roligt alltihop men det blir aldrig helg och man funderar ibland på om det kanske finns något annat i livet än jobb, säger Henrik.

Samtidigt har Christina blivit erbjuden ett annat arbete. Det är dock inte officiellt vad ännu och hon har inte tackat ja, än. Men det passar bra att sälja nu.

De understryker båda två att det har varit bra år som de haft hittills i Lilla Tjärby och att det inte finns någon dramatik bakom försäljningen.

– Det är ett superroligt jobb men det är lite många komponenter på en gång. Sedan är huset lite väl stort för två personer egentligen. Men det är ett underbart hus, säger Christina.


Henrik och Christina Johansson är tydliga med att det inte finns någon dramatik bakom försäljningen. Det har gått bra för Lilla Tjärby Trädgård, det har varit kul och de trivs på platsen. Men de vill göra annat i livet nu. Foto: Johan W Jönsson


Ni funderar inte på att bo kvar och bara lägga ner verksamheten?

– Får vi inte det vi vill ha kan vi tänka oss att bo kvar. På det viset sitter vi inte i sjön. Då fortsätter vi med jordgubbarna och så försvinner resten.

Målsättningen är dock att sälja rubb och stubb. Dessutom menar Johanssons att de tycker att det varit kul om någon vill driva vidare trädgårdsföretag på platsen.

– Det finns potential för de som vill driva verksamhet här. Hade jag kommit hem och vi varit två här på heltid hade vi kunnat satsa på ett annat sätt, säger Henrik.

Jordgubbar i Lilla Tjärby är tradition sedan många år. Det hade kunnat vara tre gånger så mycket jordgubbar, öppet året runt med gårdsbutiksstuk och till exempel ett musteri.

– I den bästa av världar vill någon köpa fastigheten och både driva jordgubbarna samt trädgården vidare. Det hade varit superroligt!, säger Christina och fortsätter:

– Men jag kan inte bo i huset här om någon annan driver det andra vidare. Det hade inte varit rätt mot de som eventuellt tar över heller. De måste få sätta sin prägel.

Är det bra eller dåligt att sälja nu?

– Det som är bra om man ser till företagen (trädgården och jordgubbarna) är att de inte är konjunkturskänsliga. Även när det är dåliga tider rullar det på bra, säger Henrik.

Även om Henrik och Christina får sålt sin fastighet så planerar de att bo kvar i Laholms kommun också fortsättningsvis. Åtminstone den kommande tiden.

– Vi har en sommarstuga och en markplätt i Blekinge. Vi kanske uppför någon mindre byggnad som är rullatorvänlig där i framtiden. Men vi får se, avslutar Johanssons.