FÖRETAGANDE 2023-11-29 KL. 15:17

Leksaksbutiken som vill inspirera

Av Johan W Jönsson

Laholm har fått en ny leksaksaffär. Men den ligger inte inne i stan och den ser inte ut som de vanliga leksaksbutikerna. När man går in i Zoologishoppen i Daggarp är det som att kliva in i en annan värld.
– Jag vill att de som kommer hit ska få en upplevelse, säger Nikola Damjanov.

Leksaksbutiken som vill inspirera
”Jag vill inspirera de som kommer hit att bygga och testa olika saker. Jag ska göra en dinosauriemiljö. I mitt huvud vet jag precis hur det ska se ut”, säger Nikola Damjanov, här med sonen Noah. Foto: Johan W Jönsson

På gården driver han redan Hundboden ihop med sambon Madelene Håkansson sedan åtta år tilllbaka. Nu öppnar de även en annan butik med helt annan inriktning i huset mittemot.

– Det här är min dröm! Jag älskar att leka med mina barn, att skapa världar och hitta på egna sagor som de får vara en del av. Samtidigt hade jag själv redan ett samlarintresse, säger Nikola.

Han och Madelene har jobbat mer eller mindre dygnet runt för att färdigställa butiken inför öppningsdagen den 1 december. Det finns så klart en tanke med det.

– Vi ville gärna kunna öppna inför julhandeln. Totalt sett är det kanske inte de bästa tiderna att öppna butik och januari och februari är inga stora månader för handeln, säger Nikola.

Att få färdigt butiksytan har varit en bit men även att ställa ut alla figurer och djur har varit tidskrävande. På Zoologishoppen får man se leksakerna i sitt rätta element.

– Jag vet att leksaksaffären i Laholm har lagt ner men även om den funnits kvar så är detta ett annat koncept. Modelldjuren är den stora kategorin och den vänder sig inte bara till barn.

”Här kan man bara gå och titta och det händer saker överallt. Man får plocka figurer härifrån och köpa. Så förändras det lite.”, säger Nikola. Foto: Johan W Jönsson

Över 2 500 figurer står uppradade runt om i hela butiken. Redan för tre år sedan startade Nikola en webbshop. Den är det framförallt samlare som sökt sig till.

– Det är inte bara barn utan även många vuxna handlar. I de vanliga leksaksaffärerna kan modelldjuren bli skavda. Här är de i toppskick och på så vis har jag lockat samlarna.

På Zoologishoppen hittas de mest erkända märkena från England, USA, Frankrike och andra länder. Det finns också en hel del djur från välkända tyska Schleich.

– Det är stora kända kvalitetsmärken som sinsemellan är konkurrenter. De vänder sig mycket till de som bygger dioramas, alltså miljöer. De är ofta petiga och hittar sina grejer här.

Nikola vill att hans leksaksaffär ska vara en upplevelsebutik. Det är redan nu en upplevelse att gå in i lokalen och han har många planer för vad han vill hitta på framåt.

– Jag vill att de som kommer hit ska få en varm känsla. Det ska inte vara en lagerlokalskänsla. Man ska kunna komma hit och titta, njuta, koppla av och inspireras, säger han.

Den som gillar Harry Potter kommer inte förgäves till den nya leksaksaffären. Foto: Johan W Jönsson

När Nikola själv började samla upptäckte han att han var tvungen att söka sig till olika ställen för att få tag på djur och figurer. Då fick han idén att samla allt på ett ställe.

– En butik som har hela utbudet av högkvalitativa modeller. Det heter Zoologishoppen men det är även film- och toycollecting som är inriktat mot just samlare, förklarar han.

Nikola är utbildad hundpsykolog/problemhundskonsult och jobbar med beteendeproblem hos hundar och beteendeterapi. Det har han gjort i 18 år och det kommer han fortsätta med.

– Jag kommer ha det kvar. Det är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Men jag kommer att begränsa det något. Jag är redan fullbokad över hela 2024.

Butiken kommer att vara öppen vanliga butikstider måndag till lördag med extraöppet helgtid i december. Nikola utlovar fina öppningserbjudande.

– Vi får se var det här leder. Jag hoppas kunna leverera något bra så att kunderna kommer. Det finns möjligheter att bygga ut butikslokalen. Jag har många planer, ler Damjanov.

Rebor från England är ett av Nikola Damjanovs favoritmärke. Han är ensam återförsäljare av märket i Norden. Dinosaurien Sweeney är förlaga till Zoologishoppens logga. Foto: Johan W Jönsson

Den världskända djurkonstnären Lisa Parkers skulpturer av vargar och katter finns på Zoologishoppen. Foto: Johan W Jönsson

En hel vägg med dinosaurier. Foto: Johan W Jönsson