FÖRETAGANDE 2022-11-28 KL. 14:19

Leksaksaffären upphör – gick inte att hitta köpare

Av Johan W Jönsson

I sommar rivs fastigheten. I vår upphör Lekia Kuligt. Leksaksaffären försvinner då det inte gick att hitta någon som ville ta över verksamheten. ”Det är vemodigt men vi känner oss färdiga. Det är inte lätt att hitta köpare till en butik utan lokal”, säger den dynamiska ägarduon Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson.

Leksaksaffären upphör – gick inte att hitta köpare
Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson möter alltid sina kunder med ett leende. De har svårt att se allvarsamma ut även om de tycker att det känns tråkigt att Lekia Kuligt försvinner. Foto: Johan W Jönsson

Lekia Kuligt har varit till salu i nästan ett och halvt år. Det har funnits intressenter, ett par har varit nära att köpa butiken, men det har aldrig blivit någon fullbordad affär.

– Det här beslutet har värkt fram under hösten. När vi väl bestämde oss gick det snabbt. Att sälja en verksamhet som inte har någon lokal gick inte så bra, säger Ingela.

Butiksytan är på nästan 300 kvadratmeter (med lager 500). Tillsammans med Torghallen är det centrums klart största affärslokal sett till yta.

– Det finns ingenstans att ta vägen här i stán. Torghallen ska ju vara kvar. Vi blev erbjudna ersättningslokaler på Nyby industriområde men vi hade inte klarat oss där, säger Marie.

Hade Lekia Kuligt kunnat flytta till likvärdiga lokaler i centrala Laholm medan den uttjänta nuvarande fastigheten rivs och byggs upp igen så hade Marie och Ingela gjort det.

– Det hade vi. Å andra sidan tror jag att verksamheten redan hade varit såld om vi erbjudits de möjligheterna. Det är lokalfrågan som är problemet, säger Ingela.

Fastigheten är slut och ska rivas till sommaren. Anledningen till att Marie och Ingela börjat med utförsäljning nu är av ekonomiska skäl.

– Skulle vi vara kvar fram till sommaren hade vi fått göra vår- och sommarbeställningen också och det är en stor utgift för oss. Att köpa in bara för att sälja ut gör vi inte.

Det är 25 procent på i princip allt i butiken. Julen brukar vara en bra period för leksaksaffären men Ingela och Marie har tänkt till.

– Det är kärvt för många och folk kanske inte har råd att köpa så många julklappar. Nu kanske de kan köpa en leksak till istället, säger Marie.


Fastigheten som rymmer Lekia Kuligt ska rivas till sommaren. I vår stänger leksaksaffären då det inte gick att hitta en köpare till verksamheten. Foto: Rickard Gustafsson


Hur känns det nu när ni bestämt er?


– Det känns vemodigt. Vi kommer sakna kunderna. Vi har haft många trogna kunder och att inte kunna ställa upp för dem är det sorgliga, säger Marie.

Leksaksaffären är en institution i Laholm. Den har ”alltid” funnits för de allra flesta laholmare. Ingela och Marie hoppas att den kommer tillbaka.

– Det är rätt häftigt när folk kommer in och säger: ”Åhh! En riktig leksaksaffär!” Många blir dessutom förvånade över hur stort det är här inne. Kanske kan det bli leksaker här igen.

Hyreskontraktet sträcker sig fram till den sista mars. Butiken har öppet som längst till dess. Annars så länge det finns varor kvar att sälja. Garnerna kommer tas över av Tyglust.

Marie har jobbat lite som hårfrisörska vid sidan om och Ingela som revisor. Det ska de fortsätta med efter att de stängt butiken.

– Vi tar det väl lite lugnt och blir ”halvpensionärer”. Det ska bli rätt skönt. Vi har haft jätteroligt nästan hela tiden men det har varit mycket jobb också, avslutar Ingela och Marie.

Påhlssons Fastigheter äger fastigheten.

– Det är tråkigt att det inte gick att få till någon lösning. Tyvärr, tyvärr. Men det kommer bli butiksyta på totalt 600 kvadratmeter igen, säger VD Staffan Påhlsson.

– Det hade varit hemskt roligt om vi fick tillbaka samma typ av verksamhet. Så det är väl något vi får jobba på, fortsätter han.

Planen är att komma igång och riva i sommar. När den nya fastigheten kan stå klar vågar Staffan Påhlsson inte spekulera i ännu.

Läs mer:

Lekia kuligt till salu


I 13 år har Marie Fransdotter Karlsson och Ingela N Eriksson kamperat ihop på Lekia Kuligt. Men till våren är det slut. Då ska den dynamiska duon bli halvpensionärer. Foto: Johan W Jönsson