FÖRETAGANDE 2022-11-01 KL. 06:06

Lämnar Ica-sfären för att starta blomsterbutik

Av Rickard Gustafsson

Våxtorp har begåvats med en ny blomsterbutik. Bakom ”Ebbas Gröna” står floristen Ebba Olsson som ger upp karriären inom Ica för att gå all-in på drömmen om ett eget företag. Hon drar i gång i full skala – öppet fem dagar i veckan.
– Många gör sådant här på halvfart, men jag har sagt upp mig och går in för det här helhjärtat.

Lämnar Ica-sfären för att starta blomsterbutik
I lokalen på Bygatan, där det tidigare låg en second hand-butik för barnkläder, slår floristen Ebba Olsson upp portarna för sin egna första butik. Foto: Rickard Gustafsson

På Bygatan i Våxtorp, mittemot Ica Våxbohallen, är Ebba Olsson i full gång med att fixa och dona inför öppnandet av butiken ”Ebbas Gröna”. När LT är på besök är det fortfarande en halvtom lokal, men den väntas fyllas av flera leveranser av blommor, växter, inredningsprylar och presentartiklar.
– Det är många som är nyfikna på vad som är på gång och går förbi och spanar in genom fönstren. Det känns som att det är välkommet och jag har en bra känsla inför öppningen, säger Ebba Olsson.

Den 27-åriga skånskan är uppvuxen i Ängelholm men har slagit ner bopålarna på en gård i Bastena utanför Våxtorp med sin sambo. Ebba Olsson har bara gott att säga om sin nya livsplats och ser långt in i framtiden.
– Våxtorp är jättetrevligt. Det är gemytligt och familjärt, en mysig ort där jag känner att mina framtida barn kan växa upp. Vi har bott här i två år och jag känner att här finns allt jag vill ha, utom en blomsterbutik. Här finns bank, skola, Ica-butik, bageri…och blomsterbutik kan jag ju själv fixa, säger hon och skrattar.


Ebba Olsson är i full gång med att få in alla varor inför öppningen av butiken "Ebbas Gröna" i Våxtorp. Foto: Rickard Gustafsson


Karriärvägen fram till den egna butiken har inte enbart kantats av blommor och blad. När Ebba som nyutbildad florist inte fick ihop tillräckligt många arbetstimmar drygade hon ut dem med att jobba i kassan på Ica.

I tio års tid har hon arbetat sig upp inom Ica-sfären – i sex olika butiker – från kassabiträde till butikschef och senast som försäljningschef på Ica Maxi i Ängelholm.
Nu kastar hon sig ut i otryggheten.
– Det här är min första dag som egenföretagare och än så länge känns det bra. Jag har ju inte öppnat ännu, säger Ebba och skrattar.

– Skämt åsido, jag känner mig redo för det här. Jag har samlat på mig jättemycket erfarenheter från både den här branschen och från dagligvaruhandeln som jag kan dra nytta av. Jag är född optimist och alltid velat vara egenföretagare, vilket jag också fått leva ut extremt mycket på de positioner jag haft inom Ica där jag kunnat driva min avdelning eller min butik. Men jag vill tillbaka till det kreativa i att driva blomsterbutik och vara florist.

Under de två år hon bott i Våxtorp har hon märkt av en stor lokalpatriotism där människor gärna gynnar den lokala handeln. Det tillsammans med en stor andel deltidsboende tyskar och danskar samt besök av turister tror hon kommer att borga för att butiken inte bara blir en snöflinga.
– Det behövs en blomsterbutik i Våxtorp och jag tror att det finns ett kundunderlag, men det vet man inte förrän den dagen man öppnar dörren. Klart att det kommer vara tufft en period i början när man jobbar in butiken och det gäller också att vara lyhörd för vad kunderna vill ha, säger Ebba.


Ebbas Gröna handlar inte bara om blommor och växter. Där kommer också finnas inredningsdetaljer och presentartiklar. Exempelvis den typen av saker som står på bordet framför Ebba Olsson. Foto: Rickard Gustafsson


Ebba berättar att butiken kommer att bli fullskalig – med blommor, växter, inredning och presentartiklar.
– Det kommer att gå att skicka blommor till andra orter och till begravning. Det kommer gå att beställa blommor till bröllop eller studenten och det kommer finnas snittblommor, säger Ebba och fortsätter:
– Inget ont om någon, men många gör sådant här på halvfart. Men jag har sagt upp mig och går in för det här helhjärtat.

”Ebbas Gröna” slår upp portarna samma vecka som Alla Helgon-helgen. En helg som i blomsterbranschen betraktas som en riktig storhelg då människor vill köpa blommor, växter och gravsmyckningar för att hedra sina nära och kära som gått bort.

Även den stundande advents- och julförsäljningen står för dörren och hon hoppas självfallet att kunderna hittar till butiken redan från start.
– Högtiderna är väldigt viktiga rent omsättningsmässigt och därför var det väldigt viktigt att komma i gång just nu, säger Ebba Olsson.