FÖRETAGANDE 2023-01-23 KL. 10:43

Laholmsföretagare dömd för ekobrott

Av Rickard Gustafsson

Staten visar sällan nåd mot företag som inte har koll på räkenskapsböckerna. Det får nu en företagare i Laholms kommun erfara efter att ha dömts till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Laholmsföretagare dömd för ekobrott
En laholmsföretagare i 55-årsåldern har dömts till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott. Foto: Arkivbild

Det aktuella bolaget är inte längre verksamt efter att det ifjol gick i konkurs. I efterdyningarna av konkursen har Ekobrottsmyndigheten i Göteborg tittat närmare på bolaget och kommit fram till att bolagets ägare, en man i 55-årsåldern, gjort sig skyldig till ekobrott.

Kammaråklagaren har gått bakåt i tiden och kunde i bolagets räkenskapsböcker konstatera att företagaren inte skött bokföringen i bolaget. Enligt utredningen ska företagaren ha åsidosatt bokföringslagen och inte avslutat årsredovisningen för 2020.

Ekobrottsmyndigheten bedömer att företagaren gjort sig skyldig till bokföringsbrott och har nu utfärdat ett strafföreläggande. Påföljden för brottet blir villkorlig dom och totalt 2 800 kronor i dagsböter.

Bolaget som sedan 2015 verkat inom värme- och sanitetsbranschen trädde i likvidation i maj 2022 och försattes av Halmstads tingsrätt i konkurs i juni 2022.