FÖRETAGANDE 2022-12-01 KL. 10:04

Laholmsföretag krävs på 350 000 kronor

Av Rickard Gustafsson

Ett företag med säte i Laholms kommun tvingas betala tillbaka nästan 350 000 kronor till Tillväxtverket. Enligt myndigheten ska de anställda arbetat mer än tillåtet under korttidspermitteringen och arbetsgivaren har dessutom uppgett högre lönenivåer än de haft i verkligheten.

Laholmsföretag krävs på 350 000 kronor
Tillväxtverket kräver återbetalning på närmare 350 000 kronor av ett företag i Laholms kommun.

Företaget som är verksamma inom konsultbranschen ansökte under inledningen av coronapandemin stöd för korttidsarbete hos Tillväxtverket. Enligt dokumentation hos myndigheten fick företaget utbetalt cirka 525 000 kronor för perioden april-augusti 2020.

Tillväxtverket beslutade i december 2021 att kräva tillbaka delar av stödet, vilket överklagades av företaget till Förvaltningsrätten som gick på företagets linje och undanröjde Tillväxtverkets beslut och fastslog att myndigheten ”inte uppfyllt sin motiveringsskyldighet”.

Nu har Tillväxtverket gjort sin hemläxa och prövat ärendet på nytt – denna gång med en motivering till varför de kräver 350 000 kronor tillbaka.

Sex av företagets anställda ska, enligt myndigheten, ha jobbat under tiden de varit permitterade. Bland annat ska företagets huvudman uppgett att han varit permitterad 40 procent, men att arbetstiden i verkligheten bara minskades med 2,5 procent.

Arbetsgivaren har även lämnat in uppgifter till Tillväxtverket att fyra anställda under permitteringsperioden haft en högre lön än den lön de har i verkligheten.

Företaget har 30 dagar på sig att överklaga myndighetens beslut.