Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-03-18 KL. 12:02

Laholms barnmarknad utvidgar konceptet

Av Johan W Jönsson

Monica Norberg, Evelin Petersson och Frida Johansson är trion bakom succén Laholms barnmarknad. Nu utökar de konceptet med en marknad även för ungdomar och vuxna.
– Barnmarknaden har blivit väldigt populär och vi upplever att behovet finns, säger Norberg.

Laholms barnmarknad utvidgar konceptet
Så här kan det se ut på barnmarknaden på Solbackens bygdegård. Nu blir det en marknad även för ungdomar och vuxna. Foto: privat

Inspirationen till barnmarknaden fick Monica när hon tillsammans med en väninna besökte en liknande i Falkenberg. Hon gillade upplägget och fick en idé.

– Jag tänkte att det kunde vara värt att testa testa även i södra Halland. Jag gillade konceptet. Det är inte som en vanlig loppis, berättar Monica.

Säljarna lämnar in sina märkta saker och sedan säljs det efter storlek och kategori. Sedan betalas allt i en och samma kassa.

– På en vanlig loppis handlar man vid ett bord och sedan kanske man hittar något man hellre velat ha tre bord bort. Det slipper man på vår marknad, säger Monica.

Det som inte blir sålt kan säljaren välja att antingen hämta efter avslutad marknad eller också skänks det till Röda korset.

– Vi räknar ihop vem som sålt för vad och betalar ut vinsten till säljarna. Vi har utarbetat ett Excelark som gör det arbetet smidigt, berättar Norberg.


Det finns mängder med saker på marknaderna. Foto: privat


Monica och hennes väninnor har anordnat sex barnmarknader sedan 2019. Det hade varit fler om inte pandemin kommit emellan.

Nu utökas konceptet med en ungdoms- och vuxenmarknad i Solbackes bygdegård i Edenberga den 26 mars. Marknaderna hölls först i Lagagården men den blev snabbt för trång.

Som mest har 550 besökare hittat till Evelins, Fridas och Monicas barnmarknad. Och behovet är stort av second hand och återbruk i den tid vi nu lever i.

– Vi har fått otaliga förfrågningar om vi kan anordna marknader även med större storlekar. Det är en ansträngd ekonomisk situation för många. Återbruk är bra både för miljön och plånboken.

Den första ungdoms- och vuxenmarknaden blir ett test. Faller det väl ut och besökarna trillar in i samma takt som på barnmarknaderna kommer det blir fler.

Det som säljs på marknaden är kläder, skor, böcker och inredningsprylar. Grejerna ska vara hela och rena. Den 1-2 april arrangeras även den sjunde barnmarknad på Solbackens bygdegård.


Kön ringlar lång utanför Solbacken inför en av barnmarknaderna. Foto: privat