Av Rickard Gustafsson
Utförsbacken fortsätter för Laholms kommun i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet. 170:e plats bland Sveriges 290 kommuner innebär den sämsta placeringen sedan mätningarna startade.
– För att komma till rätta med den här utvecklingen krävs ett omtag, säger Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.
Laholms kommun skröt under många år med att ha det ”vassaste företagsklimatet” i Halland och låg då även topp-10 i Sverige. Den starkt lysande stjärnan har sedan länge falnat och dalat och förra året hamnade man på 151:a plats.
I år sjunker Laholm ytterligare, till plats 170. Kristian Ryberg, chef för Svenskt Näringsliv i Halland förklarar tappet.
– Det finns inte bara en förklaring, men det som är tydligt är att man blir omsprungen av andra kommuner. Det är inte så att Laholm blivit mycket sämre, men eftersom rankningen är relativ så halkar man efter eftersom andra kommuner blivit bättre.
Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Foto: Pressbild
Rankingen bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som 89 företag i kommunen svarat under första kvartalet 2024. Den sista tredjedelen bygger på statistik från SCB och UC.
Ryberg berättar att det sammanfattande omdömet är det sämsta någonsin och att 170-placeringen behöver ses som en väckarklocka.
Omdömena ger också en tydlig fingervisning av hur förutsättningarna ser ut för skapandet av nya jobb och tillväxt.
– Det handlar om hur företagen upplever kommunens myndighetsutövning, service och bemötande. Företagen upplever att det inte fungerar tillfredsställande och bristerna har skapat ett klimat där kommunen ses som en motspelare i stället för en medspelare.
För att vända på den nedåtgående trenden anser Ryberg att det behövs ett omtag där kommunen förbättrar dialogen med de lokala företagen.
– Sträcker man ut en hand och pratar och lyssnar på vad det lokala näringslivet har att säga är mycket vunnet. Visar kommunen att man är öppen för förändringar och vill genomföra det tillsammans med företagen så tror jag att utvecklingen kan vända rätt fort.
Fyra av sex halländska kommuner tappar i rankningen. Falkenberg som sedan länge övertagit Laholms plats i tätskiktet inkasserar återigen en topplacering, 11:e plats. I botten i Halland ligger Halmstad, 182:a plats. Grafik: Svenskt Näringsliv