Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-02-18 KL. 07:02

Kocken flyttar hem och blir ansvarig för Sands nya koncept

Av Johan W Jönsson

Matilda Ewaldh från Ålstorp i Laholm har Thomas Sjögren som läromästare. Hon har jobbat på Michelinkrog, tagit VM-silver i matlagning och kvalat in till Årets kock. Sin första praktik gjorde hon på Hotel Skansen och nu är hon tillbaka som ansvarig för Sands nya koncept ”Chefs area”.
– Det känns spännande, och det är skönt att vara hemma på landet, säger 26-åringen.

Kocken flyttar hem och blir ansvarig för Sands nya koncept
Matilda Ewaldh har lämnat Göteborg och Michelinkrogen för Laholm och Sand i Båstad. Foto: Peter Jakobsson

Uppväxten på mjölkgården i Ålstorp har präglat henne. Det var hemma i köket tillsammans med mamma och mormor som matintresset växte fram. Matilda tog det vidare.

Hon gick på restauranglinjen på Sturegymnasiet och efter det var det den enda vägen framåt. Trots sina unga år har Matilda hunnit med mycket. CV:et är fullproppat.

Det var genom jobb på Högfjällshotellet i Sälen som hon kom i kontakt med den välkände kocken Thomas Sjögren, som hon jobbade för i tre och ett halvt år innan hon gick vidare.

– Det var väldigt lärorikt att jobba med Thomas. Efter det började jag jobba för Stefan Karlsson på SK Mat och Människor. Det är ”fine dining” med avsmakningsmenyer, säger Matilda.

Restaurangen i Göteborg är en Michelinkrog. Att jobba för två så profilerade kockar som Sjögren och Karlsson har så klart betytt mycket för Matildas egen utveckling som kock.

2019 började hon som elev i kocklandslaget och hon var med fram till år 2022. Det sista hon gjorde var att föra Sverige till en silvermedalj i VM i Luxemburg.

Året innan sökte hon in till Årets kock. Hon tog sig vidare till kvaltävlingen i Stockholm men kom Aldrig dit på grund av en blindtarmsoperation. ”Så det sket sig!”.

Matilda Ewaldh har ett digert CV. Hon har varit med i landslaget, kvalat in till Årets kock och jobbat för profilerade och välkända kockar. Foto: Peter Jakobsson

Förra året tilldelades Matilda Knutsgillet i Laholms stipendium. Hon berättade då att hon aldrig släppt Laholm och att hon skulle komma tillbaka hem på heltid i framtiden.

– Det blev lite tidigare än jag själv trott. Det är jättemycket saker man vill göra. Men så kände jag att jag var lite trött på att bo i resväska och jag har alltid längtat hem, säger Matilda.

– Jag trivdes jättebra i Göteborg och allt var kanon på jobbet. Men det var någonting med att få komma hem nu. Jag har saknat landet och en fast punkt, fortsätter hon.

Matilda har haft hus i Ålstorp sedan 2018 och här finns också sambon Joel och hunden Leija, som hon ser fram emot att få spendera ännu mer tid tillsammans med.

Under vintern har Hotel Skansen och restaurangen Sand hållit stängt för renovering. Nu har man öppnat igen och i februari öppnar ”Chefs area” som Matilda kommer att vara ansvarig för.

– Jag ville hem och drog iväg ett spontant SMS att jag fanns tillgänglig och då var det sådan jäkla tajming att de pratat om att starta det här nya konceptet, säger Matilda.

Till Chefs area välkomnas 24 gäster per sittning till en måltid med åtta servering och olika bonusinslag. Den 14 februari tas de första middagsgästerna emot.

– Jag gillar att jobba med lite färre gäster per kväll och ha lite närmare kontakt, prata med dem, servera och lägga mer fokus på råvarorna och tallrikarna, berättar Matilda.

Chefa area är som ”en restaurang i restaurangen”. Man sitter vid två stora bord, lite avskilt, placerade framför köket. ”Vanliga” restaurang Sand finns kvar som tidigare.

Matilda ser fram emot att ta emot gäster i nya konceptet Chefs area på Restaurang Sand. Foto: Peter Jakobsson

– Detta är lite mer exklusivt, eller vad man ska säga. Man ska kunna uppgradera och få en smakupplevelse och en härlig middag. Det passar mig jättebra!

Matilda sätter menyn och gör mycket själv men hon har så klart också hjälpande händer i form av andra kockar och servicepersonal, som hon jobbar tätt ihop med.

– Hela köket har renoverats från topp till tå. Allt är nytt. Det har också renoverats i restaurangen och byggts vinkylar. Det är väldigt häftigt att få vara med från början i det nya.

Vad kommer man få smaka om man kommer till Chefs area?

– Jag vill främst jobba med lokala och svenska råvaror samt efter säsong. Nu är det till exempel skreitorsk och anka. Sedan kommer det bli lite svamp och betor, är tanken.

Då blir du hemma nu?

– Jag gillar när det händer saker. Men detta blir min lilla bubbla nu som det ska bli roligt att utveckla. Jag ser fram emot det, mer rutiner och att slippa bo i resväska.

"Detta blir min lilla bubbla. Det blir roligt att utveckla. Jag gillar när det händer saker och det kommer det att göra", säger Matilda Ewaldh, ny kock på restaurang Sand. Foto: Peter JakobssonFoto: Peter Jakobsson

Lite om Matilda Ewaldh

Ålder: 26 år

Familj: sambon Joel, syskonen Marika, Carolina och Pontus med familjer (åtta syskonbarn), hunden Leija

Bor: Ålstorp

Gör: kock

Aktuell: ansvarig för Restaurang Sands nya koncept "Chefs area"