Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-30 KL. 13:10

Klädkedja tar ner skylten på Mellby Center

Av Rickard Gustafsson

Klädkedjan Kappahl stänger under juni sin butik på Mellby Center. Köpcentrets ägare, Arwidsro, har inte klart med någon ny hyresgäst, men vet vilken typ av butik de vill se som ersättare.
– Jag ska inte sätta namn på aktörer som vi inte har, men ”hem”-segmentet är intressant, säger förvaltningschefen René Stephansson.

Klädkedja tar ner skylten på Mellby Center
Kappahls butikschef i Mellbystrand, Radmila Lukic, har precis öppnat för dagen och rullar ut visningsställen i hallen. Efter över 20 år lämnar inom kort både hon och Kappahl Mellby Center. Foto: Rickard Gstafsson

Det är drygt 23 år sedan Kappahl slog upp portarna till butiken precis vid entrén till Mellby Center. Både Kappahl och köpcentrets ägare bekräftar för LT att det nu är över och att butiken stänger i juni.

När butikschefen Radmila Lukic kör upp metalljalusiet för ännu en shoppingdag återstår det bara några veckor.

Hon har varit butikschef för Kappahl i Mellbystrand i flera decennier. Hon kommer ihåg att det tog sin start efter att klädjätten köpte upp kedjan Adelsten i början av 2000-talet.

– Den 4 mars var det 20 år som butikschef, det är inte klokt så fort tiden gått. Men jag vill tacka alla våra underbara kunder som jag träffat under alla år här, säger Radmila som framöver kommer jobba i Kappahls citybutik i Halmstad.

Några fler butiksstängningar i Sverige är det inte tal om och Kappahl hänvisar sina laholmskunder till kedjans andra närbelägna butiker, de två butikerna i Halmstad och den i Ängelholm.

Anledningen till att Kappahl överger Mellby Center går att utläsa i ett mejlsvar från kommunikationschefen Johanna Flemström.

”Vi stänger vår butik då vi ser en negativ trend på handelsplatsen, samt att fastighetsägaren skall ändra profil på handelsplatsen”, skriver kommunikationschefen till HP.

Att handelsplatsen befinner sig i en negativ trend håller inte René Stephansson, förvaltningschef på Arwidsro, med om. Köpcentret drar varje år cirka 1,3 miljoner besökare och flödet har legat stabilt i flera år sedan pandemin klingade av.

René Stephansson, förvaltningschef på Arwidsro som äger Mellby Center, känner inte alls igen bilden av att handelsplatsen skulle befinna sig i en negativ trend. Foto: Rickard Gustafsson

Med Byggmax entré, för några dagar sedan, ser han tvärtom positivt på framtidsutvecklingen och prognostiserar en positiv tillväxt.

– Mellby Center mår bra, väldigt mycket beroende av att Ica är så stark aktör. Sen är det en svår handelsplats att jobba på eftersom det är så kraftfulla säsongsvängningar med en sommar där man kanske ska ha in 60-70 procent av sin försäljning. Men för den som har rätt erbjudande kan man få ihop en bra affär här och vi har bra respons från våra hyresgäster i övrigt, säger René Stephansson.

Vad har ni fått för förklaring till att Kappahl lämnar?

– Varför Kappahl lämnar ska de egentligen själva svara på, men det vi fått till oss är att lönsamheten inte finns där.

Vilket företag kommer att ersätta den vakanta butiksytan?

– Vi tycker väl själva att det finns vissa delar som saknas för att skapa ett heltäckande köpcenter. Jag ska inte sätta namn på aktörer som vi inte har, men ”hem”-segmentet är intressant. Exempelvis heminredning, trädgårdsmöbler eller liknande som kan komplettera Byggmax och som bidrar till ett ännu starkare kundflöde till Mellby Center, säger René Stephansson.

Det finns dock en specifik aktör som Stephansson mer än någon annan hade sett som hyresgäst och han lämnar en dörr på glänt.

– Systembolaget hade varit en dröm att få in, men det är en lite längre väg att gå. Vi har kontakten och deras intresse är större än tidigare, men vi är inte där än, säger René Stephansson.

Arwidsro har ägt Mellby Center sedan 2017 och har ett långsiktigt intresse av att utveckla handelsplatsen.

– Vi har lagt runt 70 miljoner kronor på köpcentret. Mycket har handlat om teknikuppdateringar och vi håller också på med ett nytt tak. Det är saker som man kanske inte ser som kund, men det pågår hela tiden någon sorts utveckling för att trimma anläggningen så att den möter de hållbarhets- och EU-krav som vi som moderna fastighetsägare vill stå för, säger René Stephansson.