FÖRETAGANDE 2022-01-17 KL. 14:36

Kaos efter bärsärkargång i Knäredsfastighet

Av Rickard Gustafsson

Fastighetsägaren Casandra Hallberg fick en chock när hon i helgen besökte sin fastighet Björkliden i Knäred. Tjuvar har kapat en ansenlig mängd vattenrör och elledningar i hela källarplanet i jakt på dyrbar koppar.
– De har tagit sig in i källaren och härjat fritt. Det är ett systematiskt kaos, säger den bedrövade fastighetsägaren till LT.

Kaos efter bärsärkargång i Knäredsfastighet
I hela källarplanet på Björkliden ligger det nedriven rörisolering. Koppartjuvarna har stulit stora mängder vattenrör vilket förorsakat en enorm skadegörelse för fastighetsbolaget Aitatse som drivs av Casandra Hallberg. Foto: Privat

På söndagseftermiddagen den 16 januari åkte Casandra Hallberg till Knäred för att se till sin fastighet på Björkliden, där det tidigare låg en gymnasiesärskola. Fastigheten är i dagsläget tomställd och vid första anblicken noterade hon inget konstigt, men noterade att en källardörr stod på glänt.
I källaren rådde dock fullständigt kaos där vatten- och elledningar rivits ner.
– Min första tanke var ”vad i hela friden har hänt här?”. De har rivit ner all rörisolering och kapat vattenrör och elledningar för att stjäla koppar, suckar Casandra Hallberg.

Byggnaden är på 1 100 kvadratmeter och källarplanet går under hela markvåningen. Tjuvarna har gått rejäl bärsärkagång och all VVS och el är totalförstört och det ligger isolering överallt.
– Det finns inte en enda krypgrundsdörr som de inte varit inne i och skadorna är omfattande. Jag har kontaktat en VVS-firma och en elektriker som får bedöma vad det kostar att återställa, säger Casandra Hallberg.


Casandra Hallbergs dröm är att utveckla Björkliden i Knäred till ett trivsamt parhus- och radhusområde. Foto: Privat


Att återställa fastigheten kan komma att kosta hundratusentals kronor och koppartjuvarnas skadegörelse ställer till det rejält.
– Det finns spekulanter på fastigheten, så det här gör det både jobbigt och problematiskt för mig, säger Casandra som etablerat kontakt med sitt försäkringsbolag.

Det är nu fem år sedan Casandra Hallberg tog över fastighetsbolaget Aitatse efter att hennes far hastigt gick bort och en av fastigheterna i beståndet var Björkliden i Knäred.
– Det här området var viktigt för min pappa. Han ville bygga bostäder där, men han hann ju aldrig med det. På sätt och vis är det lite skönt att det tagit tid för nu vet jag mer vad jag vill med fastigheterna, säger Casandra och berättar att det finns två åkspår för den 12 000 kvadratmeter stora fastigheten.

Antingen tänker hon sälja fastigheten eller så utvecklar hon den själv (tillsammans med affärspartners) till ett nytt bostadsområde i Knäred.
– Min dröm är att skapa ett helt nytt bostadsområde med parhus eller radhus där man utnyttjar hela ytan för att göra det trivsamt.

Enligt nuvarande detaljplan får området användas till skola och kontorsverksamhet men Hallberg har lämnat in en ansökan om planändring till Laholms kommun för att den ska tillåta bostadsbyggande.
– Det var ett tag sedan jag undersökte var planen låg på kommunens prioriteringslista, men jag hoppas att detaljplanen kan vara klar om ett och ett halvt år, säger Casandra Hallberg.