Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-03-15 KL. 12:14

Kaffe & Böner uppmärksammas för sitt kaffe

Av Johan W Jönsson

Kaffe & Böner i Laholm har nominerats till en fin utmärkelse. Kaféet är en av tio finalister i Baristornas Kaffeupplevelse 2023. Sara Linnarsson är både pastor och den som driver kaféet i missionshuset.
– Det är minst sagt överraskande och väldigt, väldigt kul, säger hon.

Kaffe & Böner uppmärksammas för sitt kaffe
Xenia Zabolotko och Sara Linnarsson är de som servar gästerna på Kaffe & böner som är finalist i baristornas kaffeupplevelse. Foto: Johan W Jönsson

Kaffe & Böner såg dagens ljus så sent som inför första advent 2021. Redan nu kan kaféet få en prestigefylld utmärkelse. Baristornas Kaffeupplevelse ingår i Svenska Gastronomipriset.

Att ett litet kafé från Laholm slår sig in på topp-tio listan är en bedrift bara det. Bland motståndet märks bland annat Café Pascal i Stockholm och Kaffebaren på Möllan i Malmö.

– Att få vara i det sällskapet är häftigt! Jag vill dela nomineringen med alla som jobbar på små orter. Det är väldigt många som gör bra grejer på små ställen men som aldrig får synas.

Kaffe & Böner startades av missionskyrkan i Laholm för att skapa en mötesplats för laholmarna. Sara berättar att det var en relativt lång process.

– Vi funderade i ganska många år. Så fick jag en idé om att skapa ett kafé med sådana bakverk som vi har nu och riktigt bra kaffe.

Ledningsgruppen och församlingen var med på tåget när Sara berättade om sina planer och så blev Kaffe & Böner till. Hon är ingen novis när det kommer till kaffe.

Sara bakar själv alla bakverk. Det är lite USA-influerat, berättar hon. Brödet står Vilgots surdegsbageri i Våxtorp för. Kaffet kommer från Edmans bönhus i Laholm.

–Jag bakar på hobbynivå. Jag har gått en och annan kaffekurs och har hållit på med kaffe i drygt 20 år. Om jag nu är pastor och tror på gud så tänker jag att det här är meningen, ler Sara.

Hur har kaféet mottagits bland laholmarna?

– Vi har några stammisar och vi har några som kommer hit för första gången varje gång vi har öppet. De som hittar hit är nöjda och tycker att det är mysigt här, säger Sara.


Mona och Lennart Persson är stamgäster på Kaffe & böner. Foto: Johan W Jönsson


– Jättebra!, utbrister en stamgäst som hör frågan.

Mona och Lennart Persson bor på Ryssgatan och är på Kaffe & Böner varje vecka. De tycker mycket om kaféet.

– Det är sådan genuin känsla här. Det är ett fantastiskt ställe. Goda bakverk, gott kaffe och härlig miljö, säger Mona och Lennart fyller i:

– Vi gick in här av nyfikenhet och nu är vi här varje vecka. Ibland köper vi med oss men ofta sitter vi här och njuter av atomsfären. Här är ju alltid kaffet klart.

En dum fråga
som ändå behöver ställas till Sara Linnarsson är om man måste vara troende för att få komma in i kyrkan och fika när kaféet är öppet.

– Nej, det behöver man verkligen inte. Vi är ganska noggranna med att när det är kafé så är det kafé. Man ska inte känna sig påhoppad och man blir inte pådyvlad något.

Just nu har Kaffe & Böner öppet på torsdagar och lördagar. Drömmen för Sara är att kunna ha öppet även fredagar så att det blir sammanhängande.

– Uppmärksamheten vi får tack vare nomineringen betyder mycket. Säljer vi mer kommer vi kanske kunna ha öppet mer. Kapaciteten finns, berättar hon.

Vinnaren i Baristornas Kaffeupplevelse presenteras 15 maj vid en prisutdelning på Operakällaren i Stockholm.

Vad tror du om chanserna?

– Jag är nöjd med nomineringen. Vi hade behövt vara lite mer kända för att vinna. Men det är jättehäftigt och att få komma med på kaffekartan är superroligt, avslutar Sara Linnarsson.


Sara Linnarsson (till höger) i samspråk med Anita Robertsson och Gunvor Renemark som besökte kaféet för första gången. "Det är jättetrevligt och jättegott här!", tycker förstagångsbesökarna. Foto: Johan W Jönsson