FÖRETAGANDE 2024-01-19 KL. 16:52

Kafé på köpcentrum har stängt

Av Johan W Jönsson

Graffiti café på Mellby center har serverat sina sista kunder. Nu är det igenbommat och pinalerna kommer att plockas bort. Att kommunen nekade alkoholtillståndet i höstas blev en tung smäll för kaféet.
– Det har tyvärr varit alldeles för dålig utveckling. Sommaren regnade bort och det nekade alkoholtillståndet är en bidragande orsak till att vi stängt, säger Mikael Litzell i ägarfamiljen.

Kafé på köpcentrum har stängt
Graffiti café, som är allra mest kända för sina bakade potatisar, har bommat igen på grund av för dålig lönsamhet. Nekat alkoholtillstånd blev ett hårt slag. Foto: Johan W Jönsson

Graffiti café är en kafékedja som finns i såväl Skåne som Västerås. Totalt handlar det om drygt tio kaféer men nu är franchiseenheten på Mellby center alltså stängd. Den öppnade 2019.

– Det är mycket turister och mycket utländska bussresenärer som stannar till vid Mellby center. Det har funnits ett önskemål att kunna ta ett glas vin eller en öl till maten, säger Litzell.

Han och hans familj med dottern Dominique i spetsen tog över kaféet i mars i fjol. Då fick de, enligt Mikael, positiva signaler kring alkoholtillstånd av kommunen.

– Vi hade räknat med att få tillstånd då vi fått positiva signaler. Men när vi försökte täcka verksamheten med ett alkoholtillstånd så sa de nej, säger Litzell och fortsätter:

– Det finns ju inget systembolag i närheten, så även lokalbefolkningen har efterfrågat att kunna ta ett glas till maten. Vi hade hoppats kunna utveckla den delen och satsa mer på maten.

Kafét har legat i hjärtat av Mellby centrum och funnits sedan 2019. Familjen Litzell tog över i mars i fjol men har nu stängt verksamheten. Foto: Johan W Jönsson

Anledningen till varför kommunen sade nej var av flera anledningar. Bland annat att det handlar om ett köpcentrum dit man måste ta bilen samt att serveringen var oövervakad.

– Det är lite oklart och var av flera orsaker. Man måste ju inte ta bilen till ett center. Vi hade tänkt sätta upp staket, ha bordservering och kameraövervakning. Men det räckte inte till.

Det är dock inte det nekade serveringstillståndet som allena har satt käppar i hjulet. Lågkonjunkturen har också ”hjälpt till” på den fronten, menar Litzell.

– Folk är mycket mer försiktiga med att gå ut och spendera pengar. Det är betydligt färre besökare på Mellby center nu. Det är något som även de andra affärsidkarna där märkt av.

Söndagen den 14 januari var sista öppetdag. Interiör och en del utrustning finns kvar på platsen men kommer att hämtas löpande. Så småningom blir det tomt på ytan.

– Vad som sker framåt är upp till fastighetsägaren. Vi får väl se om det kan öppna en liknande verksamhet. Det är ju speciella lokaler som kräver att man har ganska små ytor.

En anledning till det nekade alkoholtillståndet berodde på att serveringen var oövervakad. Att inhägna, ha bordsservering och kameaövervakning räckte inte, tyckte kommunen. Foto: Johan W Jönsson

– Det fanns inte förutsättningar för oss att driva vår verksamhet vidare. Så vi gjorde en deal med fastighetsägarren där vi fick köpa ut oss ur kontraktet i förtid. Det löpte till sista april.

Vad hade ni för förhoppningar när ni tog över?

– Att utveckla med mer mat, mer fika, rättigheter och satsa på husmanskost och på Graffitis koncept som är nyttigare snabbmat med pokébowls och sådana saker.

Vad ska din dotter göra istället?

– Hon kikar på lite andra alternativ inom samma bransch. Så får vi se om det blir i Laholm, Båstad eller någon annanstans. Hon är sugen på att driva någon verksamhet vidare.

Besökarna behöver dock inte gå hungriga eller fikasugna från köpcentrumet. Sjöhästen finns kvar och erbjuder såväl mat som fika. Någon alkohol serveras dock inte på restaurangen.

Graffiti café finns på ett dussintal platser i Skåne och Västerås men inte längre in Mellbystrand. Foto: Johan W Jönsson