FÖRETAGANDE 2023-05-14 KL. 07:05

Kafé- och butiksägare nysatsar i Edenberga

Av Rickard Gustafsson

Ålder är bara ett gäng siffror. Så resonerar pensionärsparet Karin och Lasse Sjöström inför nypremiären för Lilla Undantaget i Edenberga. Tillsammans driver de ett kafé och en 50-60-talsbutik i sin hemmiljö.
– Det är roligt att träffa folk och vi vill inte slå oss till ro, säger Lasse Sjöström.

Kafé- och butiksägare nysatsar i Edenberga
Karin och Lasse Sjöströms kafébutik "Lilla Undantaget" i Edenberga är inredd i klassisk 50-60-talsstil. Foto: Rickard Gustafsson

Termometern visar +20 och den första riktiga vårsolen gassar när LT kommer på besök. På villatomten, mellan Solbacken och Edenbergas gamla brandstation, möter Karin och Lasse Sjöström upp lika varmt som den gula bollen på himlen.

Senaste året har det renoverats och paret laddar inför nypremiären av kafébutiken Lilla Undantaget där de säljer 50-60-talskläder, egentillverkade smycken och modell- och samlarbilar.

Men senaste åren har, om skämtet ursäktas, ruljangsen bedrivits på undantag.
– Vi startade den för exakt tio år sedan. Sen kom pandemin och därefter blev Lasse jättedålig och åkte in och ut på sjukhus för hjärtproblem så vi har inte haft öppet sedan 2019, berättar Karin.

Lasse berättar att han dessutom genomgått en starroperation men att han nu, helt och fullt, är på banan igen. Karin beskriver sin make som 15 år igen.
– Haha, jo det är en enorm skillnad och nu har vi ork att starta upp kaféet igen, säger Lasse.


Karin och Lasse Sjöström driver kafébtutiken "Lilla Undantaget" i sin hemmiljö och ligger mitt emellan bygdegården Solbacken och Edenbergas gamla brandstation. Foto: Rickard Gustafsson


Från nu fram till i mitten av september öppnar paret upp verksamheten i sin hemmiljö och bjuder på räkmackor, hembakat och våfflor – allt lagat från grunden.
– Förhoppningsvis blir det väder som i dag hela sommaren och då går det att slå sig ner och koppla av i trädgården och njuta av kaffe, bakverk, mackor och mina blommor, säger Karin som en gång i tiden ägde och drev restaurangen på Geva i Genevad.

Att nypremiären sker efter att båda passerat 70-strecket och gått i pension viftas bort lika snabbt som när en objuden geting slår sig ner på en kanelbulle.
– Det är roligt att träffa folk och vi vill inte slå oss till ro. Har man inget att göra åldras man fortare, det är min devis, säger Lasse och får medhåll av sin hustru.
– Jag hade blivit tokig om jag inte haft något att göra. Nu leker livet, menar Karin.

Inne i den nyrenoverade butiken står en trio kafébord på det schackmönstrade golvet, en tavla med James Dean hänger på väggen och i högtalaren hörs tonerna av Elvis Presley.

Här samsas Karins egensydda 50-60-talskläder och smycken med Lasses modell- och samlarbilar – från samma tidsera.
– Jag gillar hantverk från 50-60-talet, det moderna tycker jag inte om. Om du bara visste hur många som tycker om den här typen av kläder, säger Karin och berättar att hon syr och stickar allt själv och tar emot specialbeställningar om storleken inte är den rätta.

Lasse har en bakgrund som lastbilschaufför och jobbade sista åren på glastillverkaren Pilkington. Hans stora intresse för motorfordon har dock aldrig gått ur.
– Förr om åren reparerade jag riktiga bilar, men efter hjärtproblemen har modell- och samlarbilar blivit min stora hobby.

Innan LT lämnar Edenberga måste frågan ställas. Var kommer namnet ”Lilla Undantaget” ifrån?
– När jag var liten hade jag fyra systrar och då kände jag mig lite som det lilla undantaget. Jag tänkte redan som pojk att när jag blir stor ska mitt företag heta det och på den vägen är det, säger Lasse och skrattar.


Direkt innanför entrén slungas besökaren 60-70 år tillbaka i tiden. Foto: Rickard Gustafsson