FÖRETAGANDE 2021-12-21 KL. 18:41

Juldagspartyt på Strandhotellet ställs in

Av Rickard Gustafsson

Det klassiska juldagspartyt på Strandhotellet är inställt. Efter regeringens besked om nya restriktioner tvingades restaurangägarna att kasta in handduken och närmare 400 biljettköp måste återbetalas. Kritiken är hård.
– Det är omöjligt att ställa om med så kort varsel. Regeringen borde tagit det här beslutet tidigare, säger delägaren Viktor Troedsson.

Juldagspartyt på Strandhotellet ställs in
Juldagspartyt skulle inte bara bli årets fest på Strandhotellet utan även den den mest inkomstbringande kvällen för året. Efter regeringens besked om nya restriktioner hade Viktor Troedsson och Marcus Randevik inget annat val än att ställa in festen.

När statsminister Magdalena Andersson på tisdagseftermiddagens presskonferens berättade om de nya coronarestriktionerna stod Strandhotellets ägare och tog emot ytterligare en leverans till festen på juldagen.

Beskedet om nattklubbsförbud i mellandagarna och nyårshelgen kom inte som en överraskning för de coronaluttrade ägarna Viktor Troedsson och Marcus Randevik, men besvikelsen är stor.
– Vi hade bunkrat upp och beställt en massa varor. Jag har ringt leverantörer hela eftermiddagen för att undersöka om det går att lämna tillbaka, vilket är högst oklart, säger Viktor Troedsson, en av ägarna till Strandhotellet.

På juldagen, årets stora hemvändardag, var det tänkt att 400 gäster skulle besöka restaurangen och det var laddat för årets fest. Nu är allt inställt.
– Vi tror inte på en sittande nattklubb. Det går inte att springa runt och tala om för folk att de måste sitta ner och ha kul, det är omöjligt, säger Viktor Troedsson.
Suget efter party är stort och Strandhotellet hade bara 40 biljetter kvar till fullsatt.
– Ungdomar som tog studenten redan ifjol har knappt varit ute på krogen. Vi hade sålt 360 förköp och nu är det bara att betala tillbaka alla biljetter, suckar Viktor.

De nya restriktionerna innebär att det återigen bara är sittande servering som gäller på krogen och med en meter mellan borden. Vid tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett vaccinationsbevis. Utan vaccinationsbevis begränsas sällskapen till en maxstorlek av åtta personer och max 500 deltagare tillåts i lokalen.

Troedsson är förstående till att restriktioner för att bekämpa coronasmittan måste vidtas, men anser att regeringens besked kommer på tok för sent.
– Regeringen borde fattat det här beslutet tidigare. Nu har vi beställt varor, anlitat ordningsvakter och dj samt anställt extrapersonal. Det är omöjligt att ställa om och planera med så kort varsel.
Förutom att regeringen inför restriktioner med så kort varsel är också Strandhotellets ägare besvikna över att det inte framkom några nya besked om stöd till näringsidkare.
– Det är för jävligt att det inte medföljer beslut om kompensation samtidigt som man inför restriktioner. Men samtidigt är de här stöden som funnits tidigare inte heller lätta att ansöka om. Man måste var rätt så duktig själv för att förstå eller ta hjälp av revisorer och det i sig är ytterligare en kostnad, menar Viktor Troedsson.

För Strandhotellet var juldagspartyt årets viktigaste kväll, med en beräknad omsättning på flera hundra tusen kronor. Nu ramlar det inte in en spänn, bara extra utgifter.
– Vi börjar bli vana att någon sätter fälleben på oss, det är bara att tugga i sig det här och köra vidare, säger Viktor Troedsson.