-
FÖRETAGANDE 2022-10-21 KL. 06:02

Jubel efter klartecken för hotellutbyggnad

Av Johan W Jönsson

Påhlssons Fastigheter vill bygga åtta nya hotellrum och en relaxavdelning på Stadshotellet i Laholm. Bygglovet har dock dröjt då Kulturmiljö Halland ville säga sitt först. Men nu har bygget äntligen fått klartecken. ”Det är trevligt! Jag tror att det här kan bli riktigt bra för Laholms stad”, säger Staffan Påhlsson.

Jubel efter klartecken för hotellutbyggnad
Påhlssons Fastigheters vd Staffan Påhlsson gläds över att man nu fått bygglov för åtta nya rum på Stadshotellet. Foto: Johan W Jönsson

Påhlssons Fastigheter köpte Stadshotellet för ett år sedan. Fastighetsbolaget vill förvalta och utveckla fastigheten. Att skapa fler rum var högt prioriterat.

Bygglovet för nya rum har bromsats av Kulturmiljö Halland. De ansåg att den aktuella vinkelbyggnaden på fastigheten hade ett stort kulturhistoriskt värde.

Därför skulle bygglov föregås av en antikvarisk undersökning. Denna är nu gjord och den visar att det inte finns några hinder för att bygga om och till.

– Undersökningen visade inget av kulturhistoriskt värde. Det var snarare så att man efter den blev glad över att det ska byggas om, skrattar Staffan.

Då gick det tid onödan?


– Det kan man säga ja. Så blir det när Kulturmiljö Halland tycker att de styr Laholms kommun. Jag anser att sådant här bara ska ligga på kommunens och länsstyrelsens bord.

Nu är det dock historia och Staffan gläds över att bygget snart ska kunna komma igång. De 17 befintliga rummen ska utökas med ytterligare åtta plus en relaxavdelning.

– Det blir lite bastu och en form av trivselyta. Vi tror att det här kommer att bli ett lyft för hotellet, säger Påhlsson.


Flygelbyggnaden på Stadshotellet ska begåvas med en våning till. Totalt blir det åtta nya rum och en relaxavdelning på hotellet. Foto: Johan W Jönsson


Just nu håller fastighetsbolaget på att ta fram de handlingar som kommunen behöver för att kunna ge startbesked. Staffan räknar med att komma igång om cirka en månad.

– När vi fått startbesked kan vi börja bygga när som helst och killarna ligger i startgroparna för att komma igång. Vi kommer köra så fort vi får.

Flygelbyggnaden blir en våning högre än vad den är idag. Tanken är att de nya hotellrummen ska få franska balkonger ut mot Lagan.

– I den befintliga delen blir det fyra hotellrum och sedan blir det fyra hotellrum som en kopia ovanpå dem. Allt ryms inom befintlig detaljplan, säger Staffan.

Sedan Påhlssons Fastigheter tog över hotellet har det uppgraderats med uteservering på baksidan, nya kylar och frysar i köket och dessutom har taket målats om.

– Det är en bit kvar innan vi får det som jag vill ha det men vi är på god väg. Magnus och Helle Pellbring som driftar hotellet är nöjda med de förslag vi kommer med. Så det känns bra!

För tillfället håller man på med renovering av fönsterna. Nästa grej är de nya rummen och sedan ska även ventilationen ses över.

– Vi ville utveckla och ta hand om en fantastiskt vacker fastighet i centrala Laholm. Håller vi det fräscht, fint och uppgraderat tycker folk att det är trevligare att komma.

– Min uppfattning är att ett hotell ska klara av att ta hand om en liten busslast med folk. Med fler hotellrum blir det lättare att driva hotell. Det här kan bli riktigt bra för Laholms stad.


Staffan Påhlsson tycker att Stadshotellet är en av Laholms vackraste fastigheter. Sedan Påhlssons fastigheter tog över hotellet har man uppgraderat byggnaden på olika sätt. Foto: Johan W Jönsson