FÖRETAGANDE 2022-11-02 KL. 06:02

”Jonne” stämplar ut men firman lever vidare

Av Johan W Jönsson

I 40 år har John och Gun-Britt Mikkelsen sålt, servat och lagat cyklar (senare även mopeder och gräsklippare). Nu går det strävsamma paret i pension. ”Jonnes” lever dock vidare. Blerim Rrahmani som äger Cykelvård i Laholm tar nämligen över. ”För våra kunders skull känns det bra att det fortsätter”, säger John och Gun-Britt.

”Jonne” stämplar ut men firman lever vidare
Gun-Britt och Jonne Mikkelsen lämnar symboliskt över en skruvnyckel till Gani och Blerim Rrahmani som nu tar över Jonnes Cykel o Motor. De har tidigare drivit Cykelvård. Foto: Johan W Jönsson

John är det förresten få som säger. John Mikkelsen har varit ”Jonne” med laholmarna sedan han startade sin firma 1982. Först i ett garage på Blåkulla och sedan på Storgatan i centrum.

– Det är ingen som vet vem John är, skrattar Jonne samtidigt som han berättar att företaget först hette Blåkulla Cykelservice.

När lokalerna vid Stortorget växtes ur flyttade verksamheten till Ängelholmsvägen där Hawaii pizzeria idag huserar. Sedan 2011 finns ”Jonnes” på Månstorpsvägen.

– Innan det var vi där Carspect är idag. Det var där vi började med gräsklippare och mopeder. Det började med att en kund ville köpa en Stiga-gräsklippare och då ordnade vi det.

– I början byggde vi många racercyklar själva. Vi satte ihop ramar och hjul efter kundens önskemål. På den tiden var cykel stort i Laholm, fortsätter Jonne.

Idag säljer Jonnes inte många racercyklar. Det är mest standardcyklar och mopeder. På senare år har det så klart varit mycket elcyklar.

– Det är fortfarande många som lagar och servar sina cyklar också. De som tar den billiga vägen och köper cykel på Biltema hamnar här långt innan de som köper en riktig cykel, säger Jonne.

– Alla som handlar på nätet kommer också hit med sina grejer. Det går ju inte att ladda ner en kines på Internet som lagar det du köpt, skrattar Gun-Britt.

Jonnes Cykel o Motor har varit till salu i två år. Det har dock mest kommunicerats ut inom branschen. Det har funnits spekulanter.

– Det har varit fyra, fem stycken här och tittat. En ville köpa men han ville bara ta med sig allt hem till Småland. Det kändes inte rättvist mot våra kunder, säger Gun-Britt.


Jonne Mikkelsen tycker att det känns konstigt och skönt att det snart är färdigskruvat efter 40 år. Foto: Johan W Jönsson


Blerim Rrahmani startade Cykelvård 2019. När han fick reda på att ”Jonnes” var till salu hörde han av sig och nu tar han över företaget.

– Vi flyttar vår verksamhet hit och fortsätter i Jonnes anda. Kunderna kommer inte att märka någon större skillnad. Vi kommer ha mer begagnade cyklar också, säger Blerim.

Han står inte själv i butiken eller i verkstaden. Det gör hans pappa Gani Rrahmani och ytterligare en anställd.

– Vi har växt år för år i stadig takt. Nu blir vi dubbelt så stora. Namnet Jonnes Cykel o Motor kommer vara kvar men jag ska få in Cykelvård på något sätt också.

Blerim berättar att cyklar alltid varit speciellt för honom. Det var därför han startade Cykelvård för tre år sedan. När han var liten hade han själv inte råd att köpa en cykel.

– När jag var sju, åtta år hade jag en kompis som hade en cykel. När han var inne och åt fick jag vakta hans cykel och cykla på den. Det var jättestort för mig, säger Blerim.

– Mitt mål är att alla ska ha råd att köpa en cykel. Vi har cyklar från 400 kronor. Att köpa begagnat är bra både för plånboken och miljön – det är hållbart, fortsätter han.

Hur känns det nu när affären är klar?


– Det känns jäkligt skönt!, säger Gun-Britt.

Jonne, som fyller 70 i början på nästa år, har lovat att vara kvar lite i en övergångsperiod och att ställa upp någon gång då och då vid behov.

– Det kändes lite konstigt först att jag skulle gå hem klockan tre och att det var folk kvar här. Men det har jag släppt nu. Det är skönt att släppa garden och att det finns kvar, säger Jonne.

Kommer ni sakna något?

– Egentligen inte. Men de allra flesta kunderna är snälla och roliga. Kontakten med dem kommer vi nog att sakna lite, säger Gun-Britt.

Vad ska ni göra nu?

– Vi har skaffat husbil. Det blir lite resande och pyssel med huset. Sedan ska vi ha det lugnt och skönt, säger Jonne och Gun-Britt Mikkelsen.


I fortsättningen är det Gani Rrahmani (till höger) och inte Jonne Mikkelsen som lagar, servar och säljer cyklar på "Jonnes". Men Jonne är kvar i en övergångsperiod och ställer upp vid behov. Foto: Johan W Jönsson