FÖRETAGANDE 2023-12-04 KL. 15:15

Ingen mat men väl lokala granar

Av Johan W Jönsson

I våras köpte John Bengtsson och Emma Ivarsson lokalen som tidigare rymde livsmedelsbutiken Ysbyhallen. Sedan dess har den stått tom men nu har paret dragit igång lite pop up-verksamhet på fastigheten.
– Vi säljer lokalt odlade julgranar och lite lokal ved. Vi vill att det åtminstone ska hända något här, säger John Bengtsson.

Ingen mat men väl lokala granar
Emma Ivarsson och John Bengtsson som äger Ysbyhallens föredetta lokal har börjat med julgransförsäljning på platsen. Foto: Johan W Jönsson

Förra året gick Bertil och Ann-Christin Jansson i pension. Fastigheten som rymde deras verksamhet Ysbyhallen var sedan till salu i ett år innan Bengtsson och Ivarsson slog till.

Att det skulle bli livsmedelsbutik igen lovade de inte. Men att det skulle bli någon form av samlingspunkt i byn på nytt var förhoppningen. Det har dock inte riktigt varit läge.

– Att starta en butik med livsmedel just nu är nog inte det smartaste med tanke på den tid vi lever i när många letar priser. Så det är inte aktuellt för tillfället, säger John.

John Bengtsson bär fram en gran. "Det är jag som är musklerna och Emma är kreatören", skrattar John.

Nu blir det ändå lite liv och rörelse vid fastigheten då Emma och John säljer julgranar och ved på platsen fram till jul eller tills dess att granarna som köpts in är slut.

– Det är fina granar som är odlade i Knäred och Skogaby. Så det känns kul! Vi säljer även lite ved och den har växt i Hjörnered och är alltså lokal den också, ler John.

När LT gör ett nedslag håller Bengtsson på att ställa fram såväl rödgranar som kungsgranar samt säckar med ved. Bengt Larsson på Ysbygården svänger förbi och blir den första kunden.

– Ett jättetrevligt initiativ! Det är kul att det händer något här. Du får med att jag blev den första kunden i ”laholmaren” nu va?, säger Bengt och skrattar ikapp med John.

Bengt Larsson på Ysbygården blev John Bengtssons första kund på granförsäljningen. Foto: Johan W Jönsson

Vad händer framåt?

– Det vet man aldrig! Det kan hända mer här. Vi släpper inte tanken på en butik helt men just nu är det fel tid. Det kommer säkert bättre tider. Så länge får vi prova andra grejer, säger John.

Hur är intresset bland byborna?

– Det är jättestort! Det är jättemånga som frågar hela tiden hur det blir och om vi ska öppna något. Det är så klart positivt! Vi jobbar på med annat och bidar vår tid så länge, avslutar han.

Veden kommer från Hjörnered och granarna från Knäred och Skogaby. Det finns både rödgran, kungsgran och som prydnadsgranar. Foto: Johan W Jönsson

Allt som säljs kommer från kommunen. Foto: Johan W Jönsson

Läs mer:

Ysbypar tar saken i egna händer