FÖRETAGANDE 2021-12-21 KL. 06:00

Hyperlokal nyhetspodd lanseras i Laholm

Av Joakim Ormsmarck

I veckan som gick lanserades den nya lokala nyhetspodden Godmorgon Laholm. Bakom satsningen står Laholms Tidning i samarbete med RadioX. Podden blir den tredje i sitt slag i landet och är unik i det faktum att programledarna består av AI-röster.

Hyperlokal nyhetspodd lanseras i Laholm

Ett av de mål som sattes upp när Laholms Tidning för snart två månader sedan fick ny ägare var att satsa på att utveckla den lokala gratistidningen till att återigen bli det lokala mediehus tidningen var under 1900-talets andra halvan och början av 2000-talet.
– Nu har vi firat tidningens 90-årsjubileum och med det skulle man kunna säga att vi slutar att se bakåt och istället tar siktet framåt mot framtiden, säger Joakim S Ormsmarck. Under många år var Laholms Tidning i framkant på flera plan, inte minst när taltidningen lanserades, och nu ska vi tillbaka dit igen. Men kanske med lite andra kanaler idag än då det begav sig.

Det första steget var att snabbt lansera en ny lokal webbsida utan betalvägg och just nu arbetar man med den app och e-tidningslösning som man hoppas kunna lansera kring årsskiftet. Men innan dess släpps alltså nu en ny lokal nyhetspodd.

Tillsammans med den helgutgivna veckotidningen och den dagligt uppdaterade nyhetssiten är tanken att Godmorgon Laholm ska fungera som laholmarnas lokala morgonnyheter i ett smidigt förpackat format.
– Detta är ett nytt sätt för att kunna skapa ännu mer daglig journalistisk bevakning även på en mindre ort som Laholm. Vi hade under en längre tid funderat kring nästa steg för vår tidning på Bjärehalvön när vi i våras fick kontakt med RadioX som tagit fram en väldigt bra plattform som ger oss ett verktyg att satsa på ljudet. Vi lanserade Godmorgon Bjäre innan sommaren och nu känner vi oss redo att ta konceptet till Laholm.

Samma plattform används i RadioX egna sändningar med lokala nyheter från Hammarby Sjöstad som drog igång samtidigt. I det fallet är RadioX själva utgivare. Sakari Pitkänen, tidigare bland annat chefredaktör för Metro under 14 år, är en av grundarna av RadioX.
– Vi vill visa två saker. Dels att det går att göra hyperlokal journalistik i områden som saknar journalistisk bevakning. Dels att AI-röster kan användas om man inte möjlighet att använda traditionella uppläsare. Eller som ett komplement till mänskliga röster, säger han.

Sakari berättar att företaget har arbetat med utvecklingen under ett antal år och att den egna kanalen i Hammarby Sjöstad och kanalen Bjärehalvön kommit att bli pilotprojekten. Med Godmorgon Laholm finns det nu tre kanaler igång och fler kommer att lanseras framöver.
– Efter att ha arbetat med detta under en så lång tid känns verkligen som bra timing att kunna lansera detta nu. Alla stora medieföretag diskuterar just nu hur ljud ska bli en del av framtiden. Vi känner oss lite först i den framtiden, säger Sakari Pitkänen.

Godmorgon Laholm kommer att publicera dagliga nyheter och väder från Sydhalland fem dagar i veckan. Sändningarna är korta, tre till fem minuter, innehållet är traditionell lokal nyhetsjournalistik och distribueras bland annat via Spotify, Apple Podcasts och andra poddplattformar.

Podden är enklast att nå via godmorgon.laholmstidning.se där möjlighet finns att dels lyssna direkt och dels prenumerera. Precis som tidningen och laholmstidning.se.se är Godmorgon Laholm gratis för lyssnaren.
– Vi har övervägt olika former av affärsmodeller men för oss ligger det i vårt DNA att nyheter ska vara gratis för läsaren, eller som i det här fallet lyssnaren. Det senaste året har än gång påvisat vikten av såväl nationella som hyperlokala nyheter för att samhället ska fungera och med den här satsningen ger vi även de som har svårt att ta del av vanliga nyheter en möjlighet att hänga med, avslutar Joakim.