FÖRETAGANDE 2022-04-16 KL. 07:59

Husbilsförsäljare slår upp portarna på Nyby

Av Rickard Gustafsson

Nystartade FCY Bil på Nyby industriområde i Laholm tar upp kampen om husbilsköparna. Bakom företaget står entreprenören Lennart Gustafsson som har tagit bilentusiasten och veteranbilsmäklaren Arne Åkerblom till sin hjälp för att sälja husbilar och husvagnar.

Husbilsförsäljare slår upp portarna på Nyby

Svenskarnas semestervanor har förändrats under pandemin. Fler hemestrar vilket inneburit att försäljningen av husbilar och husvagnar har gått spikrakt uppåt. Enligt Transportstyrelsen ökade registreringarna i fjol med 80 respektive 31 procent.

Den trenden vill FCY Bil AB slå mynt av och har nyligen öppnat försäljning av begagnade husbilar på Nyby industriområde. Företaget grundades 2013 av laholmsentreprenören Lennart Gustafsson, men det var först under 2021 som företaget slog in på linjen med husbilar, husvagnar och transportbilar.

Företagets ansikte utåt är bilentusiasten Arne Åkerblom som har lång erfarenhet av bilförsäljning och numera driver PA Bilmäklarna på grannfastigheten till FCY Bil på Industrigatan.
– Jag har mäklat veteran- och entusiastbilar i många år och det var faktiskt en ren tillfällighet att Lennart kom förbi. Vi pratade och sen frågade han mig om jag inte ville hjälpa honom att sälja husbilar och på den vägen är det, skrattar Arne.


Arne Åkerblom berättar att företaget kommer importera begagnade husbilar från Frankrike och Tyskland. Hymer, Carthago, Adria och flera andra välkända husbilsmärken kommer finnas i sortimentet. Foto: Rickard Gustafsson


Affärsidén handlar om begagnat-modeller av välkända märken som till exempel Hymer, Carthago och Adria, vilka i första hand importeras från Frankrike och Tyskland. Husbilar som ofta inte har många mil under huven.
– Det är faktiskt lite intressant med franska husbilar. Fransmännen vill ut till Medelhavet och de kör dit och använder sedan dem som sommarstuga. Det betyder att de gått väldigt korta sträckor och vi har flera fordon som gått under 1 000 mil, säger Arne och påpekar att man också tar emot inbyten.

Någon renodlad husbils- och husvagnsförsäljare har inte funnits tidigare i Laholm, men konkurrens finns bland annat från Z-Karavan i Genevad och Bengts i Örkelljunga. Upptagningsområdet är dock stort och den typiske köparen är inte per definition en person som söker sig till närmaste försäljare.
– I går sålde jag en husbil till en köpare i Motala, men vårt mål är att vara ”ett nav” för husbils- och husvagnsköpare i Båstad och Laholms kommun, säger Arne och påtalar att företaget också organiserar vinterförvaring och service till självkostnadspris.


Arne Åkerblom berättar att husbilarna redan för 4-5 år sedan passerade husvagnarna i försäljningssiffrorna. Dagens husbilar innehåller alla tänkbara finesser och kan betraktas som en fullödig bostad, fast på hjul. Foto: Rickard Gustafsson


Att köpa husbil kan mer liknas med ett köp av bostad än personbil, berättar Arne Åkerblom. Precis som potentiella husköpare riktar blickarna mot Hemnet vänder sig husbilsköpare mot exempelvis sajten Campagon.

Där och på några ytterligare sajter kommer FCY Bil att presentera sitt utbud med bilder och information av fordonen.
– Att köpa en husbil är en längre process än att köpa personbil. Första kontakten sker oftast genom telefon då man sett våra husbilar på webben. Det är också så vi kan konkurrera – vi ska vara ett tryggt val för kunderna med ett bra bemötande och bra service, säger Arne.

För tillfället står husbilarna utmed riksväg 24 och Åkerblom tycker att läget är bra, trots att utrymmet är begränsat. Framtiden för företaget innefattar eventuellt en flytt till större lokaler.
– Vi har grejer på gång. Vi börjar här på Industrigatan, men Lennart har redan hintat om att skaffa en inomhushall, säger Arne.