Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-10-31 KL. 19:35

Hundratals företag tar strid för akuten i Ljungby

Av Rickard Gustafsson

Företagen i Ljungby och Markaryd hävdar att Region Kronoberg redan verkar ha bestämt sig för att lägga ned akuten i Ljungby. Det konstateras efter att samtalen mellan parterna kollapsat och att Regionen avvisat näringslivets erbjudande om att finansiera en oberoende utredning med syfte att bibehålla två fullt fungerande akutsjukhus i Kronoberg.

Hundratals företag tar strid för akuten i Ljungby
Besvikelsen är stor i näringslivet i Markaryd och Ljungby. Talespersonen Gerteric Lindquist flankerades på presskonferensen av Joel Håkansson, Tecnau, Kalle Meijer, GLS Henjo, Stefan Hörberg, HP Tronic och Peter Svensson, Gränsbygdskliniken.

Om det tidigare rådde frågetecken i bygden kring beslutsamheten att rädda akutsjukvården på Ljungby lasarett är de numera helt uträtade.

Det står klart efter att höga näringslivstoppar i Markaryd och Ljungby, uppbackade av runt 300 företag, kallat till presskonferens och tydligt markerat att nedläggning inte är ett alternativ.

– Om man nu missuppfattat det så är vi inte bara några stycken företag som är ute och talar. Det är en unison uppställning bland oss och en unison uppställning från sjukhuspersonalen i Ljungby, säger Nibe-chefen Gerteric Lindqvist som utsetts till talesperson för näringslivet i de båda kommunerna.

Tongångarna har förändrats under hösten, menar näringslivet. I somras träffades företrädare för företagen, kommunerna och Region Kronoberg för att diskutera framtiden för Ljungby lasarett.

– Då var vi överens om att vi skulle ha ett gemensamt pressmeddelande om att nu har näringsliv, kommuner och region kommit överens om att nu ska vi verkligen satsa på Ljungby, säger Gerteric Lindqvist.

Någon pressrelease blev aldrig utskickad och en seriös rekryteringskampanj för att locka 18 nya läkare har inte heller genomförts, hävdar näringslivet.

Uppslutningen bland företagen är enom för att rädda akuten i Ljungby. På bilden ses Christel Fritjofsson, Lars-Göran Johansson, Carl Nyström, Christoffer Lindqvist, Martina Dornerus, Bengt-Ove Johansson och Andreas Sjöstrand. Foto: Rickard Gustafsson

När parterna möttes igen den 14 oktober var det annat ljud i skällan. Det planerade dialogmötet slutade inte väl och var över på en timme.

John Karlsson, näringslivschef i Markaryd, berättar att näringslivet ville diskutera ett erbjudande om att bekosta en oberoende utredning för att belysa möjligheterna att behålla två välfungerande sjukhus och specifikt ett akutsjukhus i Ljungby.

– Vi ville ha en dialog men möttes av en monolog. Regionen lade tyngdpunkten på powerpoint-presentationer och berättade mer i allmänhet hur sjukvården är uppbyggd, när vi ville diskutera hur vi ska rädda akuten i Ljungby och hur vi ska få ett fullt fungerande lasarett.

Intresset från regionens sida var svalt och företrädarna lämnade mötet 20 minuter senare.

24 oktober smälldes dörren igen definitivt i ett skriftligt svar från regionstyrelsens ordförande Henrietta Modig Serrate (S):

”Att starta en ny oberoende utredning, som förslaget ger, tillför inget till arbetet i nuläget. Analyserna som görs bygger på data och statistik om besök, bemanning, tillgänglighet, befolkningsutveckling, sjukvårdsutveckling, patientsäkerhet och mera. Denna data skulle vara densamma även vid ytterligare utredningar. Regionstyrelsen inväntar nu utredningsprocessen och ser fram emot det underlag som kommer att presenteras i december.”

John Karlsson och Per-Åke Adolfsson, näringslivschefer på Markaryds och Ljungby kommun, berättar att de fått i uppdrag av sina kommunpolitiker att vända på varenda sten för att rädda akuten i Ljungby. Foto: Rickard Gustafsson

Svaret tillsammans med annan information som delgetts företagarna ses som en signal på att regionen redan bestämt sig för att dra in på eller lägga ned akutsjukvården i Ljungby.

Lindqvist litar inte heller på den samplaneringsutredning som gjorts mellan sjukhusen i Ljungby och Växjö.

– Det är där vår misstro börjar, att det konsultföretag som genomfört utredningen, har en förutfattad mening om att det bara finns problem. Vi tror att det måste finnas stora möjligheter också.

Lindqvist & Co är dock övertygade om att det finns alla förutsättningar för ett akutsjukhus i Ljungby.

– Det måste kunna finnas framgent i en region som har 200 000 invånare. I Kalmar har de tre regionala akutsjukhus på 240 000 invånare, så det går att bedriva sjukhus både i Ljungby och Växjö, säger Gerteric Lindqvist.

Han fortsätter:

– Men sjukhuset i Ljungby måste drivas precis som i Växjö. Det får inte vara en filial. I näringslivet får vi nästan eksem när vi talar om filial för en filial är något som redan utarmats. Ljungby måste ha en egen sjukhusdirektör, sjukhusledning, styrelse etc och det tror vi att en sådan utredning kommer att bevisa och vi är övertygade om att det går att driva det här väldigt framgångsrikt, säger Gerteric Lindqvist.

Budskapet från Gerteric Lindquist och övriga näringslivstoppar är att det går att bedriva akutsjukvård på ett bra sätt i Ljungby om man väljer att se möjligheter och inte bara problem. Foto: Rickard Gustafsson

En nedläggning av akuten vore helt förödande. Lindqvist poängterar overkligheten i att ha över tio mil till regionens enda akutsjukhus.

– Det är otänkbart för oss som bor i Markaryd. Vi har ju 45 kilometer idag och det är långt bara det om man drabbas av hjärnblödning eller hjärtinfarkt. I akutvården handlar det om minuter och sekunder för att rädda liv och det vet alla om.

Näringslivet hoppas att Region Kronoberg vill återuppta dialogen.

– Vi vill inte gräva ner oss i några skyttegravar, utan vi hoppas att Regionen nu ser att det är väldigt stor uppslutning från näringslivet och är intresserade att ta upp tråden igen. Vi tror alltid att det går att hitta en väg, annars vore det meningslöst.