FÖRETAGANDE 2022-12-08 KL. 14:46

Hemvändare skapar nya jobb i Knäred

Av Rickard Gustafsson

1995 lämnade Niclas Bergqvist hembyn för militärtjänst och universitetsutbildning. 27 år senare vänder han hem till Knäred för att skapa nya arbetstillfällen och bygga en ny fabrik som ska utvinna pollenextrakt ur grödor.
– Jag tycker att det är fantastiskt kul att kunna bidra med något till Knäred eftersom jag kommer härifrån, säger han till LT.

Hemvändare skapar nya jobb i Knäred
Niclas Bergqvist tycker att det är väldigt roligt att Biofarming Swedens nya fabrik förläggs i hans födelseort, Knäred. Foto: Rickard Gustafsson

I somras fick Ängelholmsföretaget Biofarming Sweden AB bygglov för att uppföra en extraktfabrik på den gamla bilskrottomten på Prästgårdsvägen. Att företaget valde att etablera sig i Knäred har en enkel förklaring.

Verksamhetschefen Niclas Bergqvist, 45, är själv knäbo och tomten där den nya pollenfabriken ska byggas ägdes fram till nyligen av hans föräldrar Göran och Monica Wilhelmsson där fadern innan pensioneringen drev en mark- och entreprenadfirma.
– För vår del spelar det inte så stor roll var vi är placerade och mina föräldrar tycker att det är roligt att jag gör någonting positivt med det eftersom de själva känner mycket för bygden. Vi räknar med att det tar hela 2023 att få fabriken på plats och snygga till området och skapa en trevlig entré, säger Niclas.

Den nuvarande ”plåthallen” kommer att renoveras och rustas upp och samtidigt byggas till med ytterligare 200 kvadratmeter.

Fabriken kommer att drivas av Bergqvist som i grunden är maskiningenjör och tidigare arbetat på bland annat Pharmacia, Stora Enso i Hylte och varit produktionschef på Getinge.
Om drygt ett år ska alla bitar ha fallit på plats och Bergqvist känner stor tillfredsställelse i att skapa nya arbetstillfällen i en ort som på senare år fått uppleva företagsnedläggningar och flyttar.
– Jag hoppas att det här ger mod till bygden och jag har redan fått 5-10 arbetsansökningar från gamla vänner och kontakter. Det verkar inte bli några bekymmer att få tag i arbetskraft, säger Niclas och skrattar.


Ett symboliskt första spadtag visar att Biofarming Swedens fabriksbygge i Knäred nu officiellt har startat. Med spadarna i högsta hugg, Erling Cronqvist och Niclas Bergqvist samt kommunens näringslivschef Peter S Larsson. Foto: Rickard Gustafsson


Bergqvist berättar att fabriken inledningsvis kommer att sysselsätta 6-8 personer men att målsättningen är att växa successivt. Företaget är i grunden ett lantbruksföretag som odlar biologiska grödor på åkrar runt Ängelholm. Företagsidén är att utvinna pollenextrakt ur olika typer av grödor.
– Råg, majs och olika grässorter. Vi kvarnar och renar dem, och det vi är ute efter är vätskan i pollenkornet som är mycket näringsrik. Tidigare har vi skickat i väg det till andra företag men nu känner vi att vi vill vidareförädla och vidareutveckla det här själva.

Den näringsrika vätskan kan användas till olika ändamål men främst för kosttillskott och Bergqvist berättar att majoriteten av extraktet kommer att gå på export.

Företagsetableringen välkomnas av kommunrådet Erling Cronqvist (C) och näringslivschefen Peter S Larsson som denna kylslagna decemberdag var på plats för det symboliska första spadtaget.
– För Knäred spelar det jättestor roll och för Laholms kommun är det en viktig signal att företag vill placera sig i inlandet. Jag hoppas att det här kan bli en dörröppnare för fler etableringar, säger Cronqvist.
– Alla etableringar är viktiga, men när vi får det i de mindre orterna så måste vi vara på tårna och hjälpa till så mycket som möjligt, säger näringslivschefen.

Bergqvist hyllar kommunens agerande redan från dag ett då Biofarming Sweden kom i kontakt med Företagslotsen.
– Kommunen har varit väldigt behjälpliga och vi uppskattar deras engagemang. Det har varit fantastiskt.


Kommunrådet Erling Cronqvist och Biofarming Swedens verksamhetschef Niclas Bergqvist är båda knäredsbor sedan barnsben och trivdes därefter. Foto: Rickard Gustafsson