Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-23 KL. 11:00

Här är företagarna bland de nöjdaste i Sverige

Av Carina Nilsson

Markaryds kommun får betyget 4,5 när företagarna får ge sitt sammanfattande omdöme i en enkät från Svenskt näringsliv. Det placerar kommunen på en fjärde plats i Sverige.
– Det är vi naturligtvis väldigt glada och stolta över, säger kommunchef Elisabeth Fock.

Här är företagarna bland de nöjdaste i Sverige
Markaryds kommun höjer sitt betyg ett snäpp när företagarna får ge sitt betyg på kommunen. Foto: Arkiv

Enkätundersökningen som Svenskt näringsliv presenterar är en del i det som mynnar ut i rankingen av kommunerna som kommer i höst förklarar Jimmi Olsson som är näringspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv i Kronoberg och Kalmar.

– Markaryd ökar lite från redan fantastiska siffror. Kommunen hamnar på fjärde plats i det sammanfattande omdömet, vilket är den fråga som så att säga är värd mest. Det som jag tycker är unikt med kommunen är att man verkligen tar tag i varje fråga som kommer upp och går snabbt från ord till handling, säger han.

I Markaryd svarade 102 företag på enkäten. Kommunen ligger i Sverigetoppen i frågor som handlar om politikers och tjänstemäns attityder, dialog och företagens eget engagemang.

Kommunchef Elisabeth Fock gläds åt siffrorna och tror att bemötandet spelar en stor roll. Foto: Pressbild/Magdalena Bäckman

Svenskt näringsliv beskriver också att man är duktiga på samverkan och dialog. Elisabeth Fock vill framhålla att det är ett lagarbete och något man gör tillsammans, både i kommunen och i samverkan med företagen och andra aktörer.

– Bemötandet är viktigare än vad man tror. Vi kan inte lösa allt, men vi lyssnar, vi hör av oss, och tar med oss frågan hem. Vi pratar om det i tjänstemannaledet och kan vi förändra så gör vi det, säger hon.

I nästan alla frågor som ställs får Markaryd ett högre betyg än rikssnittet. Men vad gäller frågan om brottslighet och otrygghet ligger kommunen lite under rikssnittet.

– Vi jobbar tätt tillsammans med polisen och företagen med besök och brottsförebyggande arbete. Siffran går åt rätt håll men allt kan vi inte påverka. E 4 an går genom kommunen vilket gör att du snabbt tar dig till och från en plats. Det gäller även de som har för avsikt att utföra större stölder, säger Elisabeth och forsätter:

– Vi har ett gott samarbete med polisen och fortsätter arbetet med att förebygga och förekomma tillsammans med dem. Polisen har även fått fler medarbetare vilket jag tror kommer att märkas framöver, säger Elisabeth Fock.