FÖRETAGANDE 2023-04-14 KL. 12:16

Här är de nominerade till årets Awardparty

Av Johan W Jönsson

Företagarna i Laholm har presenterat de nominerade till årets Awardparty. Konkurrensen är som vanligt stentuff när en vinnare ska utses. Det vimlar nämligen av duktiga företagare i Laholm. Såväl unga som äldre.
– Man tänker att någon gång sinar det väl, men det gör det faktiskt inte. Vi började med 25 namn och nu är vi nere på tre i varje kategori, säger företagarnas ordförande Stefan Andersson.

Här är de nominerade till årets Awardparty
Nominerade är vi allihopa! De kan prisas på Företagarna i Laholms Award Party som Årets företagare och Årets unga företagare. Foto: Johan W Jönsson

Det bjöds sedvanligt in till nomineringslunch där de utvalda fick träffa varandra, representanter från företagarna, sponsorer och pressen. Denna gång på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.

Årets unga företagare kan Sanna Johansson på Studio Ekonomi, Richard Wersch på RW Automation AB och Oskar Hemhagen på Oskars Utemiljö bli.

Sanna Johansson har drivit redovisningsfirman Studio Ekonomi tillsammans med Matilda Rantala i drygt ett år. De båda har dock arbetat ihop i åtta år.

– Vi gör allt inom redovisning. Allt som en liten kund till en stor kund behöver hjälp med. Vi är personliga och nyfikna. Vi vill hjälpa våra kunder med det de vill ha hjälp med, säger Sanna.

Hon berättar att företaget vill växa för att bli ”en grupp” som jobbar ihop. Innan sommaren ska en person vara anställd. Det är tvunget för att hinna med, berättar Sanna.

– De känns väldigt roligt och lite oväntat att vara nominerad, säger hon.

Richard Wersch har drivit RW Automation AB i fem år och det har gått uppåt hela tiden. Företaget, med två anställda, sysslar med industriautomation i olika former.

– Vi hjälper kunder med deras maskiner och anläggningar och förbättrar dem. Vi bygger även egna maskiner. Det vi gör då är programmering, elkonstruktion och underhåll, säger Richard.

– I och med att våra tjänster efterfrågas så märker man att det går bra men att bli nominerad till ett sådant här pris är verkligen inget man räknar med, fortsätter han.

Oskar Hemhagen på Oskar Utemiljö blev utsedd till Årets nykomling av Offensiva Laholm 2019. Nu är han nominerad som Årets unga företagare.

– Det är kul! Mitt företag är mer stabilt idag med fler anställda och större omsättning. Vi har ett bredare utbud idag med träkonstruktioner och på anläggningsbiten, säger Oskar.

– Vi är fem anställda och det är trivsamt. Jag har lite målsättningar för framtiden men tar det i långsam takt. Att vara nominerad får man en boost av, fortsätter han.


Oskar Hemhagen på Oskars Utemiljö, Sanna Johansson på Studio Ekonomi och Richard Wersch på RW Automation kan bli årets unga företagare. Foto: Johan W Jönsson


För att platsa som ung företagare ska man vara under 35 år. Bland de ”vuxna” företagarna är erfarenheten av förklarliga skäl större. Två av företagen har funnits mycket länge.

De nominerade är Mattias och Andreas Nilsson på Svensk Hyttkomfort, Magnus Elmblad och Johan Cavalli på Lagafors och Johan Karlsson på Knäreds Kyckling.

– Vi säljer och lagerhåller förarstolar till alla typer av nyttofordon - alla maskiner där man behöver en fjädrande stol egentligen, berättar Mattias Nilsson på Svensk Hyttkomfort.

– Det känns jättebra att bli nominerad. Det är faktiskt en stor ära. Vi vet inte vem som nominerat oss eller hur det gått till men roligt är det, säger bröderna.

Svensk Hyttkomfort var nominerad som årets nykomling på Guldkvällen för ett gäng år sedan. På den vann Lagafors pris som årets hållbara företag för sitt arbete med vatten förra året.

– Vi håller på med hygien till livsmedelsindustrin. Vi hjälper våra kunder att hålla hygienen på sina verksamheter. Bland annat Lantmännen Cerealia efter branden, säger Magnus Elmblad.

Lagafors har funnits sedan 1962. Johan Cavalli köpte bolaget 2004 och sedan dess har även Magnus Elmblad blivit delägare.

– Vi är livräddare! Om inte vi och våra kunder gör vårt jobb så dör våra kunder. Livsmedelshygien är otroligt viktigt och mer eller mindre eftersatt runt om i världen, säger Cavalli.

– Det är skitkul att vara nominerad. Det är ett erkännande. Det finns fantastiskt många duktiga människor och företagare i Laholm. Så vi är stolta!, fortsätter han.

Knäreds Kyckling föder upp kycklingar på Knäredsgården som slaktas på Knäreds Kyckling. Företaget har funnits sedan 1958 och Johan Karlsson är tredje generationen ägare.

– Sedan jag tog över 2008 började vi försöka bli lite mer kända lokalt och satsa på marknaden här. Det har givit utslag och nu säljer vi mycket lokalt, också, säger Johan Karlsson.

– Det är alltid kul att bli omnämnd och uppmärksammad för det man gör. Sedan var det väldigt oväntat i och med att vi jobbar långsiktigt med små kliv, fortsätter han.

Årets Awardparty äger rum på Hotell Skansen i Båstad den 13 maj. Företagarfesten anordnas tillsammans med företagarna i Båstad.

– Vi har oerhört många duktiga företagare i Laholm. De nominerade är bra var och en på sitt sätt. De har god lönsamhet för din bransch och är fina förebilder, säger Stefan Andersson.


Magnus Elmblad och Johan Cavalli på Lagafors, Johan Karlsson på Knäreds Kyckling samt Mattias och Andreas Nilsson på Svensk Hyttkomfort kan bli årets företagare. Foto: Johan W Jönsson