FÖRETAGANDE 2022-04-22 KL. 07:02

Här är alla de nominerade under Guldveckan

Av Johan W Jönsson

Sambos med gröna fingrar, en nykomling som blivit stor och en skönsjungande profil. Det är några som kan prisas under Offensiva Laholms Guldvecka. De nominerade presenterades på en Golden Afterwork på Pub Pärlan, ledd av förra årets vinnande profiler - Maggan Ek och Peter Bengtsson.

Här är alla de nominerade under Guldveckan
Robert Paterson (tillsammans med pappa Thomas), Viktor Troedsson och Marcus Randevik samt Jeanette Bengtsson är några av de nominerade till Offensiva Laholms Guldvecka. Arkivbilder

Sambosarna med gröna fingrar är Anna Nilsson och Oscar Åhslund som driver Hallandsåsens Utemiljö AB. De tampas om att bli Årets landsbygdsföretagare med Vignir Jonasson och Rebecca Holmström på Sundabakki islandshästcenter (V Jonasson AB) samt far och son Thomas respektive Robert Paterson, Laholms Traktordemontering AB.

Nykomlingen som blivit stor är Strandängshälsan, som kan bli Årets företag. Vårdcentralen blev utsedd till Årets nykomling 2015. Årets företag har Klädkammar’n i Laholm AB och Mark & Grund i Väst AB också chans att bli.

Den skönsjungande profilen är Jeanette Bengtsson som LT skrev om i samband att hon deltog i Arrival from Sweden - The music of ABBA i Polen. Nu har Jeanette chans att bli utsedd till Årets profil. De övriga nominerade är biografägarna Tina Karlsson och Mikael Bengtsson samt Josefine Johansson, mångsysslaren från Hylte med hus i Ysby.

De som blivit nominerade i kategorin Årets nykomling är Josefine Enochsson, JE Husdesign AB, Alexander och Marcus Bengtsson, Stäme Entreprenad AB samt Petter Moberg, Mobergs Byggkonsult AB. Årets Hållbara företag är Laholms Fjärrvärme AB, Vallberga Lantmän Ekonomisk Förening och Lagafors AB.

Årets entreprenör kan bli Viktor Troedsson och Marcus Randevik, Strandhotellet Mellbystrand (Lyckoslottet AB), Roine Johannessen och Stefan Larsson, Take Care Laholm (SR Take Care - naprapat o rehab – KB). De fyra välkända herrarna får tampas med uppstickaren My Eriksson som driver Hotel Bella Luna Bike & Ski (Bella Luna AB).

Nu ska jurygrupperna utse en vinnare i varje kategori. Vinnarna uppvaktas ute på respektive verksamhet under Guldveckan vecka 20. Det hela avslutas med en Guldkväll på Karsefors festplats den 20 maj. Då kommer alla nominerade 2020, 2021 och 2022 att uppmärksammas.

Årets profil utses av folket. Allmänheten kan rösta via Offensiva Laholms Facebooksida alternativt på bokhandeln i Laholm.

Läs samtliga nomineringar i faktarutan.


Oscar Åhslund är nominerad till Årets landsbygdsföretagare. Inte ihop med mamma Marianne (bilden) dock, utan tillsammans med sin sambo Anna Nilsson. ArkivbildMy Eriksson på Hotell Bella Luna kan bli Årets entreprenör. Arkivbild


Fakta:

Årets Nykomling

Josefine Enochsson, JE Husdesign AB
Att stötta kunden i sin husdröm är denna nykomlings egna dröm. Jennifer Enochsson, JE Husdesign har på kort tid skapat en stabil verksamhet och hittat sin nisch i en växande bransch. Med stort engagemang och känsla för kunden ser Jennifer till att människors drömhus tar form, med lika delar kunskap och passion för design, konstruktion, ekonomi och hållbarhet – med nöjda och glada kunder som resultat.

Alexander Bengtsson och Marcus Bengtsson, Stäme Entreprenad AB
Sprungna ur den gröna näringen är dessa två nya entreprenörer. Som bröder och vana vid att jobba tillsammans i familjeföretaget kändes det självklart för Alexander och Markus Bengtsson att starta företag tillsammans. I Stäme Entreprenad vill dem jobba hållbart över tid och har gjort stora investeringar i nya grävmaskiner för att kunna ta sig an egna jobb så väl som underentreprenörsuppdrag med stort driv och sann entusiasm.

Petter Moberg, Mobergs Byggkonsult AB
Att göra det lilla extra och ge kunderna en trygg byggresa är det som driver denna nya entreprenör. Petter Moberg är snickaren som vidareutbildade sig till byggingenjör och startade företaget Mobergs Byggkonsult. Här tar han sig an uppdrag lokalt såväl som regionalt, från bygg- och projektledare till kontrollansvarig. Med fokus på att göra kundernas byggprocess enkel och ekonomisk har han snabbt kommit i gång och etablerat sig som ett namn i branschen – från idé till färdigt projekt.

Årets Landsbygdsföretagare

Oscar Åhslund och Anna Nilsson, Hallandsåsens Utemiljö AB
Som tredje generation förädlar dessa landsbygdsföretagare familjeföretaget vidare. Med ledord som yrkeskunnande, nytänkande och hög kvalitet styr Anna Nilsson och Oscar Åhslund, Hallandsåsens Utemiljö vidare, om än i ny kostym.
Trots en stor kärlek och starka rötter i Hasslöv syns dem alltmer utanför kommunens gränser, inte minst genom flera vinnande anbud i lukrativa upphandlingar. Med Green Landscaping Group har deras resa bara börjat.

Vignir Jonasson och Rebecca Holmström, Sundabakki Islandshästcenter (V Jonasson AB)
Med driv och hjärta har Vignir Jonasson och Rebecca Holmström på kort tid byggt upp Sundabakki Islandshästcenter till en imponerande verksamhet för islandshästar och ryttare, med träning, inridning, tävling och inte minst avel. Investeringar i bed & box, ridhus och ridbana med WM-mått gör att ryttare från hela Sverige i alla åldrar och nivåer kommer till anläggningen. Lägg där till stora tävlingar på internationell nivå med upp till 250 ekipage och du har en betydande turist- och publikmagnet.

Thomas och Robert Paterson , Laholms Traktordemontering AB
Med ena foten i det traditionella mekaniska och den andra i digitalisering, kompletterar dessa Landsbygdsföretagare sina färdigheter och skapar goda affärer över tid. I ett generationsövergripande entreprenörskap och en speciell nisch utövar Thomas och Robert Paterson på Laholms Traktordemontering en mix av miljötänk, återbruk och detektivarbete för att tidsenligt tillgodose kunders så väl som myndigheters förväntningar. Här bidrar man till livskraftiga maskiner, en livskraftig landsbygd, och ett livskraftigt företag för framtiden.

Årets Entreprenör

Viktor Troedsson och Marcus Randevik, Strandhotellet Mellbystrand (Lyckoslottet AB)
Välkomna hem till oss – härligt, men inte självklart. Men trots en pandemi som slog hårt vägrade dessa drivna entreprenörer att ge upp. Med glöd och kreativitet kämpade Victor Troedsson och Marcus Randevik hårt. Genom stora satsningar som äventyrsgolfbana, spelrum med biljard och shuffleboard samt ett karaokerum och trogna stamgäster lyckades man se till att Strandhotellet även fortsättningsvis kan vara den naturliga mötesplatsen i Mellbystrand

Roine Johannessen och Stefan Larsson, Take Care Laholm (SR Take Care - naprapati o rehab – KB)
Med ett driv och genuint engagemang i folks hälsa har dessa entreprenörer skapat en unik plats i Laholm. Med sin nya anläggning i city, har Roine Johannessen och Stefan Larsson förenat träning med social samhörighet i en välkomnande miljö med senaste tekniken och nått en helt ny målgrupp.
Tillsammans med sin andra anläggning fortsätter man stadigt att växa och hjälpa fler människor till en rörligare och bättre vardag.

My Eriksson, Hotel Bella Luna Bike & Ski (Bella Luna AB)
Ur askan steg bokstavligen denna entreprenör. Först en pandemi och sen en brand, men inte ens det kunde släcka glöden hos My Eriksson. Med en vilja att fortsätta möta gästen och ge den bästa tänkbara service, med ett leende alltid på lut, tog hon chansen när den dök upp. Tillsammans med sin Johan står hon nu som stolt ägare av sitt eget Hotel Bella Luna. Här vill hon skapa en verksamhet för den aktiva gästen året om i samverkan med andra för gästens bästa upplevelse.

Årets Hållbara Företag

Laholms Fjärrvärme AB
Genom långsiktighet, tålamod och intresse för framtida behov skapar Laholms Fjärrvärme nu möjlighet för hållbar värmeförsörjning, kolinlagring och utveckling av företag i Laholms kommun. Rätt i tiden, rätt i sak, rätt i sinne, det är det som skapar hållbarhet för människor, miljö i allmänhet och god samhällsutveckling i synnerhet.
 
Vallberga Lantmän Ek. För.
Trots oroliga tider har Vallberga Lantmän förmågan att driva en verksamhet med god lönsamhet och stor hänsyn till kunder, personal, leverantörer och inte minst den regionala utvecklingen. Med hållbara investeringar och god marginal bygga bygden, morgondagens livsmedel och lokal förädling; så arbetar ett framtidsföretag.
 
Lagafors AB
Med enträgenhet lyckas Lagafors AB uppbåda kraften att hos stora och små aktörer ständigt påverka dess inställning till människans viktigaste livsmedel, livets förutsättning och framtidens möjlighet till överlevnad; vatten. Hållbart företagande är att inte förbruka, förstöra och förgöra utan värna möjligheten i det vi har och som i framtiden kommer att vara en brist. Härigenom skapar Lagafors AB god ekonomiskt, social och miljömässig hållbarhet, ny teknik och vattenbesparing.

Årets Profil

Mikael Bengtsson & Tina Karlsson.
Uthålliga, starka och kreativa är tre ord som beskriver profilerna Tina Karlsson och Mikael Bengtsson. Men sin kreativitet har de lyckats hålla sina verksamheter öppna och leverera trygga och nya upplevelser för sina biobesökare. Med styrka har man jobbat på för egen överlevnad, men även skapat samarbeten som gynnat andra kollegor som också kämpat i pandemins spår. Uthålligheten gör att vi fortsättningsvis kommer kunna njuta bioupplevelser hos dessa profiler, nu och i framtiden.

Jeanette Bengtsson
Med devisen att efter 50 händer det, visar denna profil att man ska följa sitt hjärta och ta tillfället när det ges. För efter 50 hände det plötsligt, och nu ser Jeanette Bengtsson hur välden öppnar sig när hon fick och tog chansen att spela ARRIVAL FROM SWEDEN - The Music Of ABBA i Polen. Här hemma förgyller hon bröllop, fester, event och begravningar med sin stämma, och saknas det en officiant till bröllopet, så löser denna profil det med.

Josefin Johansson, Josefinitoz
Med en meritlista, ett driv och en allmänbildning som imponerar kan denna profil titulera sig författare, komiker, artist, sångare, poddare och programledare. Med en karriär som startade i radio och stadigt växt och förgrenats har Josefine Johanssons uppdrag och meriter radat upp sig. Men oavsett vad hon gör eller var hon befinner sig så är vännerna viktiga och en av anledningarna till att denna profils hjärta bultar lite extra för Ysby.

Årets Företag

Klädkammar’n i Laholm AB
Det här är företaget som ständigt utvecklar sin verksamhet. Men när pandemin slog till och handeln påverkades hårt, valde Liana Christensson och Klädkammar’n i Laholm att gasa ytterligare och utmana sig själv på alla sätt och vis. Genom digitala modevisningar, internet-handel och shopping efter stängning, provade hon sig fram och nådde inte bara ut och fick nya kunder över hela Sverige, hon kunde även anställa personal igen. Med sin förmåga att hantera snabba förändringar i en omvälvande tid såg Klädkammar’n till att gå stärkta ur krisen och sätta Laholm på kartan.

Strandängshälsan AB
2015 års nykomling har växt upp och blivit stor. På kort tid har detta företag med god tillväxt, hög kvalitét och nöjda kunder etablerat sig som vårdcentralen med patienten och medarbetarna i centrum.
Med strategin att anställa och inte hyra in personal samt att växa långsiktigt med god ekonomi fortsätter Lotta Eriksson, Malin Banck och Jesper Banck på Strandängshälsan att gå från klarhet till klarhet. Från en plats i Mellbystrand till ytterligare en i Skummeslövsstrand närmar man sig sakta men säkert målet att starta världens bästa sjukhus.

Mark & Grund i Väst AB
Från två spadar till en flygande start har detta företag fortsatt att gå från klarhet till klarhet. Med ambitionen att ha nöjd personal med eget driv och ansvar, har Pierre Ebefors och Fredrik Nilsson på sex år utvecklat Mark & Grund i Väst till att bli en populär arbetsgivare, så väl som en självklar partner och leverantör, av allt från små till stora mark- och grundarbeten. Kunderna finns från Helsingborg i söder till Falkenberg i norr. Resan fortsätter med målet att växa lagom mycket, lagom fort med nöjda kunder och nöjd personal som resultat.