FÖRETAGANDE 2023-08-20 KL. 07:07

Handlarpar kastar in handduken efter elva år

Av Rickard Gustafsson

Laholmarna Jörgen Johansson och Carina Bengtsson hade planer på att driva Färg- och inredningsbutiken i Laholm tills Carina gick i pension. Nu är verksamheten till salu, eftersom Jörgen drabbats av en mycket ovanlig ögonsjukdom.
– Det är lite vemodigt, men jag kan inte göra mycket åt det, säger Jörgen.

Handlarpar kastar in handduken efter elva år
Carina Bengtsson och Jörgen Johansson har insett att deras karriär som handlare är över efter att Jörgens ögonsjukdom gradvis förvärrats. Foto: Rickard Gustafsson

2012 slog handlarparet upp portarna till sin butik på Hästtorget i Laholm (nuvarande Delihallen). För sex år sedan, 2017, flyttade Jörgen Johansson och Carina Bengtsson sin verksamhet till Nyby industri- och handelsområde.

För närvarande pågår utförsäljning av hela sortimentet av färg- och heminredningsartiklar och det är ett beslut som paret tvingas att fatta på rent hälsomässiga grunder.

2019 fick Jörgen reda på att han drabbats av en ovanlig och ärftlig ögonsjukdom. Sakta men säkert har synen blivit sämre och sämre.

– Det finns inga mediciner och sjukdomsförloppet går inte heller att bromsa och det innebär till sist att man blir blind, berättar Jörgen för LT.

Sjukdomen gör att cellerna i Jörgens hornhinnor dör efter hand. Enda sättet att rädda synen är att genomgå transplantation.

Jörgen Johansson besitter stor kunskap om färg och målning och ger mer än gärna sina kunder tips och råd. Ögonsjukdomen han lider av gör jobbet allt svårare och därför väljer nu paret att sälja sitt företag.

Foto: Rickard Gustafsson

Under en längre tid har Jörgen och Carina väntat och väntat på besked från sjukvården och nyligen blev det klart att Jörgen i september fått en tid på en ögonklinik i Lund.

– Det kommer att bli transplantation vad det lider och jag ska få nya hornhinnor. Men man opererar bara ett öga i taget och läkeprocessen är mellan 12 och 18 månader per öga, säger Jörgen.

Sjukdomen och de kommande transplantationerna gör det omöjligt för paret att bedriva verksamheten vidare.

– Allt är så osäkert nu, så det var egentligen inget svårt beslut att fatta. Min pappa var blind så jag vet hur mycket jag kommer att behöva ställa upp för Jörgen, säger Carina.

Ögonproblemen gör sig alltmer påminda och det går ut över jobbet.

– Det går inte att fortsätta när jag inte ens kan köra bil längre. Det är svårt att fokusera på jobbet och det gör att man tappar gnistan, säger Jörgen.

Hyresavtalet med fastighetsägaren är skrivet fram till årsskiftet, men handlarparet kan tänka sig att sälja företaget.

– Vi har startat med utförsäljning, men ännu inte bestämt oss för om vi ska sälja företaget. Fast om det är någon som kommer och vill köpa eller ta över, och det känns rätt, kan vi nog tänka oss att sälja, säger Carina Bengtsson.