FÖRETAGANDE 2022-07-17 KL. 08:02

Guns butik firar 35 år

Av Johan W Jönsson

Guns butik i Skummeslövsstrand fyller 35 år i år. Butiken har funnits året runt i Laholms kommun sedan nio år tillbaka men mycket längre än så som sommarbutik. ”Här ska finnas något som passar alla”, säger Gun Andersson.

Guns butik firar 35 år
Gun Andersson firar 35 år med Guns butik i Skummeslövsstrand. Här är alla välkomna. Foto: Johan W Jönsson

Hon startade sin butik hemma i huset i Röstånga. Trots att hon inte var så bra på att sticka själv så började det med garn. Sedan blev det mer och mer kläder.

– Efter ett tag köpte vi ett litet hus i Röstånga där vi hade butik. Det blev typ ”butiken på landet”. Det spred sig från den ena till den andra och det kom kunder från hela kommunen (Svalöv).

Utbudet är uppdaterat. Det finns mycket kläder i butiken och när LT är på besök är snart parkeringen fylld och många kunder i lokalen.

– Vi kör den gamla stilen här. Vi hjälper våra kunder och värnar om var och en. Vi gör ingen skillnad på någon oavsett ålder. Men tonåringar vänder vi oss inte till direkt.

– Här är jättebra service! Det går inte att jämföra med de stora kedjorna. Här letas det fram kläder till en som klär en, säger kunden Britt Persson som bor i Mellbystrand.

Allt började när Gun själv var 30 plus och tyckte att det bara fanns kläder för antingen tonåringar eller tanter. Inget däremellan.

– Sedan har jag tyckt att det har varit roligt att hålla på med detta hela tiden. Egentligen skulle jag slutat då jag är pensionär men jag tycker att det är för kul.

Planen var att varva ner och bara ha öppet på sommaren när Gun blev året runt-boende på orten men så blev det inte. Butiken har öppet året runt torsdag till lördag. På sommaren även söndagar.

Innan Gun flyttade packade hon varje sommar ner alla kläder i butiken i Röstånga och tog med sig dem till Skummeslövsstrand där hon körde sin sommarbutik.

– Ringer det någon och vill komma hit med ett sällskap utanför ordinarie öppettider så försöker vi att ordna det och lite fika, säger Gun.

Det kommer fortfarande kunder från Röstånga med omnejd och handlar hos Gun trots att butiken inte funnits där på nästan tio år.

– Det är kul! De gamla kunderna hänger i. Det är en bit att köra men de tar det som en utflykt. Man lär ju känna dem som vänner och så får man höra lite om hembygden, skrattar Gun.


Gun visar kaffehörna där männen kan ta sig en fika medan de väntar på sina fruar. "Då håller de sig lugna", skratttar Gun. Foto: Johan W Jönsson


Ska du fira de 35 åren på något sätt?

– Ja, det ska vi göra på något sätt. Jag håller på att fundera ut något jippo-aktigt men jag har inte riktigt tänkt färdigt än. Något blir det.

Hur var det under coronapandemin?


– Det var tufft! Den som säger något annat ljuger. Vi följde allt efter alla konstens regler och byggde även ett provrum utomhus som blev poppis.

– Folk fick komma en och en och två och två. Sedan skickade vi en hel del kläder. Men visst kändes det. Det var ingen rolig period precis.

Gun menar dock att det har släppt och att det nu är bra ruljangs på affärerna. Under ett par veckor då kriget i Ukraina startade var det också lite tyst.

– Folk blev nog lite deppiga. Annars tror jag att den tuffa tid vi har nu kommer att gynna oss. När folk inte gör de stora investeringarna vill de ändå handla kläder, fika och gå ut och äta.

Just fika kan man göra i Guns butik. Både män och barn har ett varsitt fikahörn där de kan vara medan fruar och mammor provar kläder.

– Vi sätter männen där ute. Då blir de lugna. Idag har vi barn här, då har i kakbord här inne och till hundar har vi hundgodis. Det är viktigt att alla är nöjda, ler Gun.

Hur länge kör du på?


– Det är en bra fråga. Så länge jag tycker att det är roligt och så länge jag orkar. Jag mår bra av att hålla igång, även om det är lite strängt rent fysiskt ibland.

Vad hittar man för kläder här?


– Det mesta!, bryter kunden Britt Persson in.

– Här finns allt från vardagskläder till bröllopskläder. Till och med jag hittar byxor och shorts till min rumpa och det är inte det lättaste, fortsätter Britt.

– Hon är inte mutad!, skrattar Gun.

Finns det en tanke med det som hon beskriver?


– Ja, har man hållit på så länge som jag har gjort så vill man möta alla. Det är få som inte hittar något här. Vi har nog till alla former och stilar.

– Det var ju bara en sommarbutik först, så det är lite busigt här. Men vi har hög kvalitet på kläderna, alla prisklasser och bra märken, avslutar Gun Andersson.


Mulet väder och lite regn - perfekt för affärerna, tycker Gun Andersson på Guns butik. Parkeringen var full av bilar en timme efter öppning. Foto: Johan W Jönsson