FÖRETAGANDE 2022-12-27 KL. 07:02

Gamla arbetskamrater tillbaka på ”stålet"

Av Johan W Jönsson

Några gånger om året träffas de gamla medarbetarna från ”stålet” för att umgås och prata minnen. Nyligen var pensionärerna på återbesök på sin gamla arbetsplats Laholms Stål. ”Det var jättetrevligt! Vi blev varmt välkomnade och visades runt på vår gamla arbetsplats”, säger Peter Kalnak.

Gamla arbetskamrater tillbaka på ”stålet
Nils-Gunnar Holmgren, Thomas Knutsson, Roland Strömberg, Alvar Augustsson, Majvor Strömberg, Britt Augustsson, Bo Karlsson, Birgit Nyström, Klas Karlsson, Katarina Kalnak, Peter Kalnak på studiebesök på Laholms stål. Foto: Privat

Tillsammans har de före detta kollegorna många, många års erfarenhet från jobb på Laholms Stål. Det finns alltså mycket att prata om när de träffas.

– De som kom till Laholms Stål blev ofta kvar. Det var en arbetsplats som man trivdes på. Mycket av det var ägaren Nils Jensens förtjänst, säger Thomas Knutsson.

Själv började Thomas som springpåg på företaget redan 1970. Han har varit svarvare, förman, säljare och slutligen blev han VD (2002-2013).

– Nils var en lite speciell man men världens bästa chef. Han levde för sitt arbete och var med vid våra återträffar fram tills han gick bort i våras, berättar Thomas.

Återträffarna har varit på olika restauranger runt om i kommunen. På en av dem var det någon som kläckte idén med ett studiebesök på den gamla arbetsplatsen.

– Jag frågade om vi fick komma och det fick vi gärna göra. Vi fick titta runt i verkstaden. De hade fått in nya maskiner. Sedan bjöd de på smörgåstårta, säger Peter Kalnak.


De gamla medarbetarna unmgås fortfarande och fick en rundvisning på sin gamla arbetsplats av Laholms Ståls nuvarande VD Ola Kaad. Foto: Privat


När Laholms Stål var som störst hade man 100 anställda. Idag är det 16 personer som jobbar på företaget. Nils Jensens barn ärvde verksamheten efter hans bortgång i våras.

Peter Kalnak jobbade på stålet som svarvare i 28 år. Några av de gamla medarbetarna var där i över 40 år. Bland annat Roland ”Bamse” Strömberg och Erik Ljungberg.

– Det var ett bra ställe att vara på. Det är därför vi fortfarande håller ihop. Jag tror ingen har något dåligt att säga om företaget. Vi var alltid bra kompisar, säger Kalnak.

De gamla arbetskamraterna kommer fortsätta med sina återträffar. Om en tid lär det bli ett nytt återbesök på Laholms Stål.

– De sa att vi var välkomna tillbaka. De tyckte att det var trevligt att ha oss där. Vi tackar så mycket för att vi fick komma, säger Peter Kalnak.


Thomas Knutsson och Peter Kalnak har jobbat på Laholms Stål i över 60 år tillsammans. De tyckte att det var trevligt att komma tillbaka på ett återbesök till sin gamla arbetsplats. Foto: Johan W Jönsson