Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-09-19 KL. 16:45

Första fallet av Blåtunga på Bjäre konstaterat

Av Johan W Jönsson

Förra veckan konstaterades det första fallet av virussjukdomen Blåtunga i Sverige på 15 år. Detta skedde i Uddevalla. Det andra fallet var i Laholm, det tredje i Falkenberg och nu har även de första fallen på Bjäre konstaterats. Det handlar om två får, som dock nu är på bättringsvägen.

Första fallet av Blåtunga på Bjäre konstaterat
I Laholm var det en ko som drabbades först. På Bjäre var det två får. Blåtunga drabbar idisslare men är inte farligt för människor. Foto: Adobe Stock

Blåtunga är en sjukdom som orsakas av ett virus som endast drabbar idisslare, såsom nötdjur, får och getter. Sjukdomen smittar inte människor.

Viruset sprids via svidknott och kan orsaka stort lidande för djur. Dessutom innebär sjukdomen såväl merjobb som merkostnader för djurägare.

Det är inte oväntat att fler fall dyker upp. Anders Nilsson som är ordförande i LRF Laholm berättade efter en informationsträff att flera prover var inne för analys.

Det var två får som insjuknade i början av veckan på Hallandsås i Båstad kommun. Provsvar visade att det handlade om Blåtunga. Efter vård är de båda tackorna på bättringsvägen.

Fakta:

Blåtunga är en virussjukdom som främst drabbar idisslare, inklusive får, nötkreatur och getter. Sjukdomen sprids genom svidknott, små blodsugande insekter som kan transporteras långa sträckor med hjälp av vinden, även över vatten. LRF följer frågan noga och har löpande dialog med SVA och Jordbruksverket.

För att minimera risken för spridning uppmanas djurägare att vara extra uppmärksamma på symtom hos sina djur och att vidta förebyggande åtgärder mot knottangrepp.

LRF har drivit frågan om att djurägare ska kunna vaccinera sina djur i förebyggande syfte. Jordbruksverket har meddelat att djurhållare, via veterinär, nu kan beställa vaccin mot blåtunga och utföra vaccineringen själva.

Det tillgängliga vaccinen mot blåtunga är ett nödvaccin för nöt och får, med undantagsregistrering. Det betyder att tiden för full verkan och eventuella biverkningar inte är fastställda, liksom hur länge skyddet varar. Blåtunga har gått från epizootisk sjukdom till anmälningspliktig, vilket innebär att myndigheter inte inför restriktioner och att djurägaren bär alla kostnader. LRF följer utvecklingen noga i dialog med ansvariga myndigheter, särskilt vad det innebär för export av djur.

Källa: LRF

Läs mer:

LRF kallar till infoträff på grund av Blåtunga

Blir det flera fall på varje gård blir det allvar