FÖRETAGANDE 2022-01-20 KL. 17:45

Företagarna har presenterat de nominerade till Award Partyt

Av Johan W Jönsson


Företagarna i Laholm har presenterat de nominerade inför sitt Award Party. Totalt sex företagare har chans att vinna pris i två kategorier: Årets företagare och Årets unga företagare. ”Jag tycker att vi har fått fram väldigt bra kandidater”, säger Stefan Andersson som är ordförande i Företagarna i Laholm.

Företagarna har presenterat de nominerade till Award Partyt
Matilda Nilsson (Kungsbygget Äventyrspark), Joakim Svensson (Borr & Sågteknik), Kristian och Martin Ottosson (Fönstermiljö), Emil Nilsson (Industriteknik), Felicia Garellick (Vilgots Surdegsbageri), Jeanette Särnholm (AVA Vet) och Linus Nilsson.

Företagarnas styrelse samt regionchef Marie Axtelius bjöd in till nomineringslunch på Lögnäs Gård. Där presenterades de nominerade och de fick stifta bekantskap med varandra och organisationen Företagarna. Bland de nominerade finns de mer publikt kända Linus och Matilda Nilsson på Kungsbygget Äventyrspark och Felicia Garellick på Vilgots surdegsbageri.

Linus och Matilda Nilsson får sällskap av Jeanette Särnholm på AVA Veterinärklinik i Skottorp samt bröderna Kristian och Martin Ottosson på Fönstermiljö Laholm i företagarkategorin.

– Det känns fantastiskt roligt att vara nominerad. Jag känner mig hedrad. Det är ett kvitto på att man gör någonting rätt, säger Jeanette Särnholm.

Hon har drivit sin veterinärklinik sedan 2015. Verksamheten har växt och har idag två veterinärer, en djursjukvårdare och receptionist. Ny personal är dessutom på väg in i företaget.

Fönstermiljö tillverkar utvändiga solskydd till återförsäljare. Företaget har mellan 10 och 20 anställda beroende på säsong. Företaget har anor sedan tidigt 1980-tal.

– Oväntat och smickrande att vi blivit nominerade. Man undrar ju lite hur processen går till. Det känns lite speciellt att bli utvald på det här sättet, säger bröderna Kristian och Martin Ottosson.

Vad har ni för förväntningar?

– Inga. Det känns kul att bara vara nominerade.

Linus och Matilda Nilsson kan lägga ytterligare ett bra år till handlingarna och har nu satsat på en höghöjdsbana och kanske är även restaurangen nyrenoverad när säsongen drar igång.

– Överraskande och väldigt kul att vi blir uppmärksammade på det här sättet, säger Linus och Matilda Nilsson.

– Det finns ju så många stora företag och duktiga företagare i Laholm, fortsätter de.


Stefan Andersson är ordförande i Företagarna i Laholm. Foto: Johan W Jönsson


I årets unga (upp till 35 år) gör Felicia Garellick upp om priset med Joakim Svensson på Borr & Sågteknik Väst samt bröderna Emil och Simon Nilsson på Nilssons Industriteknik.

26-årige Joakim Svensson håller på med borrhåltagning. Han startade Borr & Sågteknik ihop med sin pappa som nu är pensionär och som därför har trappat ner.

– Det har blivit ett naturligt övertagande kan man säga. Vi är tre anställda totalt, så vi håller på i liten skala, berättar Joakim.

– Det är roligt och trevligt att jag och företaget blir uppmärksammade på det här sättet, fortsätter han.

Emil Nilsson, 31 år, på Nilssons Industriteknik håller med.

– Det känns jättekul och lite överraskande, även om vi faktiskt var nominerade även i fjol, säger Emil som driver företaget ihop med sin bror Simon, 28 år.

Företaget håller på med bland annat reperation, förebyggande underhåll och maskinrenovering mot industrin. Industriteknik har anställt tre personer under det senaste året.

Felicia Garellick på Vilgots Surdegsbageri i Våxtorp gladdes också över att vara nominerad.

– Det känns jättefint! Jag känner mig väldigt utvald och tacksam, säger Felicia som fyller 29 år i februari.

Hon har inte haft öppet Vilgots Surdegsbageri i ett år än men nu har hon fastanställt sina två anställda och börjat att marknadsföra sitt bageri lite hårdare.

Förra året fick Award Party ställas in på grund av pandemin och istället gjordes en Award Movie där vinnarna besöktes på plats. Men nu hoppas Stefan Andersson att det ska bli av.

– Jag tycker att vi har fått fram väldigt bra kandidater - verkligen trevliga företagare. Vi hade över 20 på vår lista från början till Årets företagare. På unga är konkurrensen inte riktigt lika tuff.

– Det är företagare som sticker ut med sina företag. Linus och Matilda känner ju de flesta till. Men Jeanette på AVA med sitt nytänk kring de mentala bitarna, säger Stefan och fortsätter:

– Linus och Matilda har gjort en fantastisk resa på Kungsbygget där det från början bara fanns en skidbacke och idag är det en Äventyrspark som sticker ut.

– Fönstermiljö är ett företag som funnits länge. Det är ett gediget företag och Kristian och Martin är gedigna företagare.

Det är just företagarnas bakom företaget som uppmärksammas. Hur bra företaget går är inte med i bedömningen men det får inte vara röda siffror i bokslutet.

– Du ska gå med vinst och ha hyfsad lönsamhet för den bransch du jobbar inom men det är allt. Det handlar istället om att vara en god representant och förebild för företagande.

Egentligen skulle Award Party ägt rum den 12 februari i år men festen är flyttad till 7 maj istället. Hotell Skansen i Båstad är platsen för tillställningen.

– Anledningen till att vi lägger vårt evenemang i Båstad handlar om att vi vill utveckla vårt samarbete med Företagarna i Båstad. De har startat en ny styrelse igen, avslutar Stefan Andersson.


Linus Nilsson, Jeanette Särnholm, Kristian Ottosson, Martin Ottosson, Felicia Garellick, Emil Nilsson, Matilda Nilsson och Joakim Svensson tävlar om utmärkelserna på Företagarnas Award Party. Foto: Johan W JönssonNominerade Award Party:

Årets företagare:

Jeanette Särnholm, AVA Veterinärklinik

Matilda och Linus Nilsson, Kungsbygget Äventyrspark

Kristian och Martin Ottosson, Fönstermiljö i Laholm

Årets unga företagare:

Felicia Garellick, Vilgots Surdegsbageri

Joakim Svensson, Borr & Sågteknik Väst

Emil och Simon Nilsson, Nilssons Industriteknik