FÖRETAGANDE 2023-03-10 KL. 14:28

Efterlängtad comeback för fiskbilen i Laholm

Av Johan W Jönsson

Fredrik Olsson har stått och sålt fisk på Stortorget i Laholm sedan tidigt 1990-tal. Aldrig tidigare har han varit borta så länge som han varit nu. En allvarlig skada i handen tvingade honom till ett ofrivilligt uppehåll på över tre månader. ”Det är kul att vara tillbaka. Det är bara positiva reaktioner och hejarop”, säger en av Laholms mest kända doldisar.

Efterlängtad comeback för fiskbilen i Laholm
Fredrik Olsson är glad över att vara tillbaka på Stortorget i Laholm efter ett ofrivilligt uppehåll. Torsken går som alltid bra. Foto: Johan W Jönsson

Fredrik Olsson och hans fiskvagn har varit ett stående inslag i torgbilden i Laholm i över 30 år. Sedan 1991 har han sålt färsk fisk och andra delikatesser från havet till laholmarna.

Det var den 28 november som olyckan var framme. Fredrik skulle hyvla en av sina skärbrädor, som han gjort många gånger förut. Denna gången gick det inte väl.

– Jag råkade hyvla handen också. Jag vet inte vad som hände riktigt. Jag minns det knappt. Om jag slant eller vad jag gjorde. Olyckligt var det i varje fall, säger han.

Fredrik tvingades operera sin sargade hand. Han fick ny hud på två ställen och fick dessutom laga en sena i en av fingrarna. Efter det tog det tid att komma tillbaka.

– Skadar man en sådan sena som jag gjorde är det tolv veckor innan man får lyfta fullt. Jag är inte fullt återställd och kommer nog aldrig att bli det heller, berättar Fredrik.

Men nu är han tillräckligt bra för att kunna jobba igen. Fredagen den 10 mars gjorde F-O Fisk comeback på Stortorget och det var en efterlängtad sådan.

Kön ringlade lång från Fredriks fiskvagn och han hade knappt en lugn stund under de timmar han stod på plats. Kunderna uttryckte sin förtjusning över återkomsten.


Fredrik Olsson på F-O Fisk servar stamkunden Sven Gunnar Lindqvist som utbrister: "Välkommen tillbaka!". Foto: Johan W Jönsson


”Välkommen tillbaka!” och ”Du är efterlängtad!”, hördes bland de spontana kommentarerna hos kunderna som väntade på sin tur att bli servade av Fredrik.

Du har stått här sedan -91, hur var det att ha ett så långt uppehåll?


– Det var lite enformigt att bara gå hemma. Men vad skulle jag göra? Jag fick sjukskriva mig och pausa min verksamhet. Det fanns inga andra alternativ.

Sved det att du gick miste om julförsäljningen?

– Det var tungt! Det är den klart bästa helgen att sälja inför. Så det var ett avbräck och försäljning som sved att gå miste om. Men det kommer fler jular.

Fredrik kommer från Falkenberg. Han har sålt fisk i sin hemstad också men nu är det Varberg och Laholm som gäller. Laholmarna är på bettet när det kommer till fisk.

Vad går det mest av?

– Torsk och sill. Det är alltid det som det går mest av och så har det varit i alla tider. Överlag så gillar laholmarna fisk verkar det som. Affärerna har alltid gått bra här, säger Fredrik Olsson.


Fredrik Olsson har servat laholmarna med fisk sedan 1991. Aldrig tidigare har han varit borta så länge som han varit nu. Foto: Johan W Jönsson