Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-05-05 KL. 06:02

Edman flyttar och lämnar över sitt Bönhus

Av Johan W Jönsson

Julen 2020 smygstartade Benjamin Edman sitt kafferosteri. Efter två och ett halvt år lämnar han över verksamheten för att flytta till Sydamerika där han ska starta kyrka, och just det, ett litet kafferosteri. Nu är det klart vilka som tar över. Det blir Henrik och Sara Linnarsson.
– De stod först i kön. Det känns som en trygg och bra lösning, säger Benjamin.

Edman flyttar och lämnar över sitt Bönhus
Benjamin Edman tycker att det känns bra att det är Henrik och Sara Linnarsson som får föra kaffekulturen i Laholm vidare efter hans flytt till Sydamerika. Foto: Johan W Jönsson

Han har bott i Laholm tillsammans med sin familj sedan 2015. Benjamin är van vid att flytta och nu bär det av till Peru där han som pingstpastor ska hjälpa till att starta kyrka.

– Jag har bott i Laholm i sju år. Så länge har jag aldrig bott någonstans tidigare. Jag har flyttat 23 gånger på 32 år. Vi har bott in oss i Laholm, säger Benjamin och fortsätter:

– Det känns lite vemodigt att flytta då man har mycket relationer. Samtidigt känns det som ett roligt och spännande steg. Jag har bott i Bolivia innan och kan redan spanska.

När LT besöker Edmans Bönhus håller Benjamin i en kurs i kaffets ädla konst för den nya ägaren Henrik Linnarsson, vars fru, Sara, driver Kaffe & Böner som har kaffe från Edmans Bönhus.

– Jag har letat efter en stimulerande hobby. Jag arbetar heltid som bilförsäljare och har tänkt att göra det här på min fritid tillsammans med Sara, berättar Henrik.

Benjamin och Sara känner varandra genom det kyrkliga och när han berättade om sina planer kring att flytta och sälja verksamheten var de intresserade.

– Jag har ett intresse för kaffe generellt, vilket även Sara har. Jag har ingen bakgrund inom rostningen men jag har följt med på Benjamins resa och har provat mycket.

Kunderna kommer inte att märka någon skillnad efter ägarskiftet i sommar. Linnarssons har köpt upp hela Edmans lager och kommer fortsätta i samma anda.

– Det känns tryggast att börja med ett inkört koncept. Sedan är det inget som hindrar att man bygger på och utvecklar efter hand. Vi har många idéer, säger Henrik.

– Vi kommer satsa på specialkaffe. Man ska veta varifrån kaffebönerna kommer, att det är schysst odlat och att de som producerat fått schysst betalt, fortsätter han.

Edmans bönhus omsatte 600 000 kronor under förra året och Benjamin ägnade cirka 25 procent åt företaget. Resterande tid sysselsätter han sig som pastor.

– Benjamin har byggt upp något otroligt bra. Kunskapsnivån är hög och produkten är väldigt bra. Jag försöker suga åt mig så mycket som möjligt, säger Henrik.


Henrik Linnarsson suger åt sig så mycket kunskap han bara kan av Benjamin Edman. Utöver att driva kafferosteri har Benjamin även hållit i utbildningar i kaffe. Foto: Johan W Jönsson


– Förhoppningen är att de ska bli bättre än vad jag är. Det hade varit roligt. Jag ska ju flytta långt och kommer inte konkurrera med dem, skrattar Benjamin.

Han har redan nu ordnat så att han får hyra in sig på ett ställe i sitt nya hemland som har en precis likadan rost som han har idag. Edman släpper alltså inte sitt intresse.

– Jag flyttar närmare producenterna och själva råvaran. Jag har någon form av ambition att starta ett exportföretag för att få över det jag tycker är absolut bäst till Europa.

Övertagandet sker officiellt den 28 juni. Fram till det kommer Benjamin att samarbeta med Henrik och Sara. Vad kafferosteriet ska heta framåt är inte hundra procent klart.

– Vi hoppas kunna sälja rostade böner från Benjamins Bönhus även i fortsättningen. Det har på kort tid blivit ett väl inarbetat namn, säger Henrik.

Var kommer rosten hamna?

– Den kan hamna i vårt garage istället för i Benjamins. Det är inte hundra procent klart än. Vi har några alternativ som vi håller på att bolla, säger Henrik.

Benjamin Edman ska spendera de kommande tre åren i Perus huvudstad Lima där han ska driva kafé, kafferosteri och starta församling.

– Vi kanske trivs så bra att det blir några år till. Men inte mer än tio, tror jag. Efter Peru ska vi slå oss till ro någonstans i Sverige, säger Benjamin, som då inte utesluter Laholm.

– Det är trevligt folk här och det är A och O för att man ska trivas. Jag ville förse Laholm med bra kaffe och förändra kaffekulturen här. Det är kul att få se det fortsätta, avslutar Edman.


Kafferosten följer med i köpet och kommer att flyttas ut från Edmans garage. Benjamin har själv hyrt in sig på en likadan rost i Peru, dit han flyttar inom kort. Foto: Johan W Jönsson