Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-06 KL. 16:37

Driftiga entreprenörer prisades för sina gärningar

Av Johan W Jönsson

Magnus Magnusson är årets företagare och Viktor Troedsson årets unga företagare i Laholms kommun 2024. De båda entreprenörerna prisades på Företagarnas festliga Awardparty.
– Det var mycket trevligt och det blev så klart ännu trevligare när jag fick reda på att jag vann. Det känns hedrande och häftigt, säger Magnus Magnusson.

Driftiga entreprenörer prisades för sina gärningar
Magnus Magnusson som driver M. Magnusson potatis är årets företagare i Laholms kommun 2024. Han tog emot priset på Företagarnas Awardparty på Hotell Skansen i Båstad. Foto: Michelle Ahlgren

Magnus Magnusson är med sitt företag M. Magnusson Potatis Sveriges största odlare av den ädla knölen. Han startade företaget 1992 och har alltså hållit på i 32 år.

”Med båda händerna i den halländska myllan […] nära sina kunder, med den bästa personalen och snabba leveranser, så har Magnus Magnusson byggt sitt bolag”, står det i motiveringen.

När LT söker Magnus har han svårt att prata då han är ute och sprutar sina grödor och håller på att köra igång en ny maskin. Men under middagsrasten kan han prata mellan tuggorna.

– Jag blev paff och lite tagen när de ropade upp mitt namn. Det får jag faktiskt erkänna. Det var fantastiskt roligt att vara nominerad och jag hade absolut inte några förväntningar.

Känner du igen dig i motiveringen?

– Ja, kanske. Jag vet inte. Det är svårt att riktigt ta in. Men jag har ju hållit på i många år och har hunnit med en del. 32 år och jag har aldrig tänkt att jag skulle blir årets företagare.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– För mig personligen känns det hedrande att det vi håller på med uppmärksammas. Sedan är det många som är delaktiga i det här. Vi är 30 man som kämpar ihop varje dag.

Årets unga företagare Viktor Troedsson missade Awardparty på grund av bröllop. Isället fick hans mamma Ann-Cathrin och bonuspappa Roger Hansson ta emot priset. Foto: Michelle Ahlgren

Hur ser du framåt?

– Odlingsmäsigt är vi störst. Packningsmässigt är där ett par stycken som är större. Sedan har vi vår verksamhet i dotterbolaget Sverigepotatis, så vi omsätter mycket potatis.

– Vi är rätt nöjda just nu. Allting är samlat under ett tak här i Mellby sedan 1 juni 2021 och det underlättar verksamheten. Vi tycker att det vi har nu är lagom, säger Magnus.

Det finns inga ambitioner att växa. Magnusson berättar det är viktigt för honom att behålla de odlare och kunder han redan har. Kund- och odlarvård, kallar han det.

Utöver Magnusson var även Helena Nilsson som driver Signes konditori samt Bo och Hans Bertilsson som driver Bondåkra Maskinstation nominerade som årets företagare.

Viktor Troedsson som driver Strandhotellet var nominerad tillsammans med Christofer Bertilsson på Bertilssons VVS, Hampus Nilsson på Hampus Byggare i Laholm AB.

Årets unga företagare själv missade prisutdelningen då han sedan tidigare var bjuden på bröllop. Därför fick hans mamma Ann-Cathrin och bonuspappa Roger Hansson ta emot priset.

– Jag fick SMS under kvällen. Det vibrerade lite i fickan. Det var roligt! Jag hade inte så bra koll på de andra två men jag är säker på att de är väldigt duktiga de också, säger Viktor.

Magnus Magnusson tycker att det känns hedrande och häftigt att uppmärksammas på det sätt han nu blivit. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

”Engagemanget att förmå sig själv och sin personal att skapa en välkomnande och minnesvärd upplevelse för varje gäst speglar hans dedikation och affärssinne”, står det i motiveringen.

– Jo, men det stämmer absolut. Men jag priset med min kollega Marcus. Han räknas inte som ung företagare men vi är två och utan honom hade inte verksamheten sett ut som den gör.

När ni tagit er igenom den tuffa tid som varit klarar ni väl allt?

– Det känns som det. Vi valde att gasa, att jobba som as och vi var smarta som hade jobb vid sidan om under pandemin. Sedan fick vi en fin sommar och byggde en golfbana som hjälpte oss.

Snart ska Troedsson och Randevik öppna Verandan i Båstad, som de ska driva parallellt med Strandhotellet. Några fler stora satsningar blir det inte närmsta tiden.

– Vi har satsat sedan vi startade. Målsättningen är att kunna vara lite lediga kommande vinter, det har vi inte kunnat vara hittills. Men något kul blir det alltid, avslutar Viktor lite lurigt.

Utöver Företagarnas priser delade även sponsorn Länsförsäkringar ut årets hållbarhetspris. Det gick i år till Laga Bioenergi i Skogaby som drivs av Kennet Bengtsson.

Viktor Troedsson och Magnus Magnusson går nu vidare till Företagarnas hallandsfinal på slottet i Halmstad den 28 augusti. Vinner de där väntar Sverigefinalen i Blå Hallen i oktober.

Viktor Troedsson vill att Mellbystrand ska utvecklas. Istället för att klaga har han gjort sig till en viktig byggsten på orten med sitt engagemang i Strandhotellet. Här med Marcus Randevik som han delar priset med. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Motiveringar:

Vinnare av årets unga företagare

Viktor Troedsson, Strandhotellet Mellbystrand

Förmågan att driva en verksamhet under utmanande förhållanden med ett starkt kundfokus, har inte bara ökat restaurangens lönsamhet, utan också förstärkt dess ställning som familjärt och trivsamt häng i Mellbystrand där man inte bara äter, utan verkligen hänger i bastun, på golfbanan, i Karaokerummet eller vid shuffleborden. Viktors engagemang för att förmå sig själv och sin personal att skapa en välkomnande och minnesvärd upplevelse för varje gäst speglar hans dedikation och affärssinne, vilket gör honom till en värdig mottagare av utmärkelsen Årets unga företagare i Laholm 2024.

Vinnare av årets företagare

Magnus Magnusson, M.Magnusson Potatis

Med båda händerna i den halländska myllan, där den är som bäst, nämligen i Laholm, nära sina kunder, med den bästa personalen och snabba leveranser, så har Magnus Magnusson byggt sitt bolag sedan 1992 till att idag vara en av Sveriges största potatisodlare. Han är en förebild för andra genom sitt långsiktigt strategiska tänk, där hans sätt att att ta tillvara på alla resurser, skapat en god ekonomi och stabila förutsättningar, för att fortsatt kunna leverera smakrika och nyttiga knölar till våra bord. Årets företagare i Laholm 2024 Magnus Magnusson M.Magnusson Potatis.

Laga Bioenergi prisades med årets hållbarhetspris. Kennet Bengtsson med sönerna Niklas och Hampus tog emot priset. Foto: Michelle Ahlgren