Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-09-09 KL. 11:39

”Det var fullbokat på en timme”

Av Rickard Gustafsson

Krögaren Stefan Zaff förverkligade en åtta år gammal tanke på ett halvår. Med nya restaurangen ”Zaff’s”, i bottenplanet på Gröna Hästen, vill han sätta guldkant på laholmarnas tillvaro och responsen var omedelbart explosiv. Fullbokat på en timme efter att man gått ut på sociala medier med nyheten om öppningen som äger rum ikväll (9/9).

”Det var fullbokat på en timme”
Stefan Zaff (till höger) har anställt två unga lokala killar för att jobba på nya restaurangen Zaff's. Vilgot Appelquist och Albin Johansson ser fram emot att välkomna gästerna med god mat, dryck och temakvällar under hösten. Foto: Rickard Gustafsson

När Stefan Zaff tar emot i den totalrenoverade källarlokalen dagen innan premiären går det knappt att känna igen sig. Den tidigare trötta konferenslokalen har förvandlats till restaurang, bistro och bar med stilfull inredning och danska designmöbler.

Lokalen är inte prålig, snarare hemtrevlig och krögaren själv sätter epitetet på stilen som dansk retro á la 1960-tal – varmt och ombonat.
Med stora fönster skapas en bedårande vy med fond mot Lagan och Köpingelandet som bör slå gästerna med häpnad. Utsikten är helt enkelt fantastisk.

Det är här Stefan Zaff förverkligat en dröm, eller tanke som han själv beskriver det, som funnits i åtta år.
– Tanken har funnits här sedan dagen jag tog över Gröna Hästen och vi körde blues, men den har fått ligga och marinera sig ett tag, säger Stefan och berättar att han på bottenplanet velat skapa en känsla av mysighet som inte går att frambringa i lunchrestaurangen.

När coronapandemin kom och konferensverksamheten slogs ut fick tanken nytt liv.
– Att ha en fin lokal stående var helt meningslöst, säger Stefan och delar samtidigt ut order till sina två nyanställda unga förmågor – barchefen Albin Johansson och bartendern Vilgot Appelquist.

Renoveringsarbetet tog ett halvår och när nu restaurangen står klar finns det 42 bokningsbara matplatser men alltid platser för drop-in. Samtidigt får nog ändå baren ses som lokalens hjärta där gästerna har full insyn i köket. Det är åtminstone det som krögaren själv hoppas.
– Vi fyller ett tomrum som funnits i den här stan. Du kan inte gå någonstans och sätta dig eller hänga i baren och äta och dricka, berättar Stefan.

Kvaliteten på maten, som blivit Gröna Hästens signum, är i fokus. Gästen kommer på förrättsmenyn bland annat att hitta Gubbröra, snaps och öl.
– Vem gillar inte det?, säger Stefan och fortsätter:
– Det ska vara genuin och enkel mat lagad från grunden. Bearnaise och majonnäs ska vara hemgjord, en biff ska vara en biff som är riktigt bra, en hamburgare ska inte bara vara en hamburgare. Det ska vara riktiga grejer, något man är stolt över.


Ända sedan 2014 har Stefan Zaff haft tankar på hur han skulle utnyttja lokalen med den vackra vyn ut mot Lagan på ett bättre sätt. Till våren blir det satsning på uteservering med underhållning. Foto: Rickard Gustafsson


Responsen och tillropen från nyfikna lunchgäster som sett Zaff’s växa fram har varit många. Lovord som ”smakfullt”, ”stiligt” och ”trevligt” är vanligt förekommande, men namnet var ingen självklarhet.

I själva verket var krögaren i allra högsta grad tveksam.
– Det var Stefan på Dekorcenter som fick leka fritt. När han presenterade loggan kändes det som att namnifieringen försvann. Jag är supernöjd!

Hur resonerade du kring att öppna en restaurang till?
– Det är ändå lite nerver att öppna nytt, det är inget snack om saken. Men det ska det vara annars är det inte på riktigt. Fast det är ändå lite knäppt eftersom man haft allt emot sig. Först corona och nu elpriset, men jag tror på det här att folk ska komma förbi och ta en öl precis som du är.

Zaff’s kommer inledningsvis att hålla öppet fredagar och lördagar.
– Vi börjar där och öppnar vid 17-kvisten sen får vi se hur det utvecklas. Sen kommer vi ha temakvällar också, säger Stefan.
Barchefen Albin Johansson utvecklar.
– Det händer inte så mycket i Laholm och vi kommer att ha event som oktoberfest och helloweenfest. Lokalen är så pass rymlig så det går att pynta om och göra så det händer något på kvällarna. Vi ska sätta guldkant på laholmarnas tillvaro!

Och mottagandet innan Zaff’s öppnat talar för en positiv framtid?
– Jag lade ut det på vår Facebook och Instagram och det var fullbokat på en timme. Det här kan nog bli bra, eller vad tror du?, säger Stefan.

Vi låter laholmarna avgöra!