Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-16 KL. 11:20

De vill locka fler till Hallandsåsen – året runt

Av Carina Nilsson

Destination Hallandsåsen laddar inför en ny säsong där de bland annat vill få fler besökare under höst och vår.
– I Danmark har en stad lika stor som Laholm åtta miljoner tyska gästnätter. Det finns en jättestor potential i Hallandsåsen, säger nya ordföranden Johan Eriksson.

De vill locka fler till Hallandsåsen – året runt
Kerstin Hallenheim och Johan Eriksson sitter i styrelsen för Destination Hallandsåsen och tar nya tag för att utveckla Hallandsåsen som besöksmål. Vallåsen bike park har många besökare under vår och höst. Foto: Carina Nilsson

Destination Hallandsåsen är en ekonomisk förening och består av 37 företag, tre föreningar samt kommunerna Laholm, Båstad, Örkelljunga och Ängelholm. Alla med ett gemensamt mål att utveckla besöksnäringen på och omkring Hallandsås.

– Det har hänt väldigt mycket sedan starten för snart 20 år sedan. Det har tillkommit många fler övernattningsställen, aktiviteter och gårdsbutiker bland annat. Men det finns fortfarande en väldigt stor potential, säger Johan Eriksson som privat är gift med My Eriksson som driver hotell Bella Luna på Hallandsåsen.

De senaste åren har varit tuffa. Pandemin gjorde att föreningen, likt många andra, somnade in.

– Det gick inte att träffas och hålla möten som vanligt vilket gjorde att vi tappade medlemmar och engagemanget försvann. Men nu har vi en nygammal styrelse på plats och vi tycker att det finns ett stort intresse för att återigen utveckla Hallandsåsen som ett turistmål och få fler att engagera sig i föreningen. Här finns så otroligt mycket att se och uppleva, framför allt vill vi hitta fler sätt att förlänga säsongen. I Sverige är väldigt mycket koncentrerat till veckorna runt industrisemestern, säger Johan Eriksson.

Han får medhåll av Kerstin Hallenheim som också sitter i styrelsen. Kerstin drev tidigare Vallens säteri och gårdshotell tillsammans med sin framlidne make. På säteriet finns numera en bmx-hall som lockar besökare från flera länder och har verksamhet även under höst, vår och vinter.

– Sedan vårt gårdshotell brann så har vi haft svårt att hitta boende till alla cyklister som kommer. Men nu är min dotter och hennes man på gång att bygga upp ett nytt hotell med fler bäddar, det finns absolut ett behov, säger hon.

Destination Hallandsåsen har bokat in flera medlemsträffar och ett styrelsemöte för att se till att det händer saker igen. Den första träffen hölls på Vallåsen där Vallåsens bikepark numera lockar många turister.

– De är ett bra exempel på att det går att hitta aktiviteter som lockar besökare även under vår och höst, säger Johan Eriksson.

Han ser själv att det finns otroligt mycket kvar att utveckla.

– Som exempel finns det en stad i Danmark, ungefär lika stor som Laholm och med en fin strand. De har jobbat upp besöksverksamheten till åtta miljoner tyska gästnätter. Laholms kommun har 120 000 tyska besöksnätter. Vi kanske inte når åtta miljoner, men tänk om vi bara kunde dubbla de 120 000, säger han.