Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-05-16 KL. 18:02

De utsågs till Årets företagare på Awardpartyt

Av Johan W Jönsson

Vid Företagarnas Awardparty på Hotell Skansen i Båstad korades Årets unga företagare och Årets företagare. Oskar Hemhagen som driver Oskars Utemiljö och Johan Cavalli samt Magnus Elmblad på Lagafors fick prisades i respektive kategori.
– Det var tuff konkurrens i båda klasserna men jag tycker att vi fick fram två mycket värdiga vinnare, säger Stefan Andersson, ordförande för Företagarna Laholm.

De utsågs till Årets företagare på Awardpartyt
Magnus Elmblad och Johan Cavalli på Lagafors blev Årets företagare. Magnus missade Awardpartyt på grund av sjukdom. "Snöpligt!", tyckte han. Foto: privat

Det var festligt värre vid Företagarnas Awardparty på Hotell Skansen i Båstad. Det skålades i bubbel, bjöds på trerätters och underhållning samt prisutdelning, så klart.

Oskar Hemhagen på Oskar Utemiljö konkurrerade med Sanna Svenson på Studio Ekonomi samt Richard Wersch på RW Automation AB.

– Det känns riktigt kul! Det var en bra fest och en kväll att minnas, säger Oskar.

– Jag hade inga förväntningar överhuvudtaget. De andra är inom helt andra branscher och jag har inte så bra koll. Jag jobbade bara på och tänkte inte så mycket, fortsätter han.

Ja, för detta är en trädgårdsanläggares mest intensiva period på året. Oskars kalender är fullsmockad med jobb och det ringer nya kunder hela tiden.

– Det är så klart kul! Men det är jobbigt att behöva säga nej för att vi inte hinner med. Vi gör så mycket vi bara kan, säger Oskar, som inte lär få mindre att göra.

– En sådan här grej gör att man får mycket uppmärksamhet och syns. Det är bra reklam samtidigt som det känns som en belöning för allt arbete som man lägger ner.

Oskars Utemiljö startades 2018. Företaget har sex anställda och omsätter 5,5 miljoner kronor. Redan 2020 utsågs Oskar Utemiljö som Årets nykomling av Offensiva Laholm.

– Det var verkligen första bekräftelsen på att det jag gjorde var bra. Detta är en bekräftelse på att det fortsätter att gå bra. Båda priserna betyder lika mycket.

Vad betyder det för fortsättningen?

– Det är en kick! Företaget utvecklas hela tiden utan att jag tänker på det i takt med att vi får mer att göra och inte hinner med. Då får vi växa.

I framtiden har Oskar en vision om en butik som säljer anläggningsmaterial som skulle ”rädda” företaget på vintern när trädgårdar inte anläggs och sköts.

– Vi har haft arbete året om hittills så att vi klarat oss men en butik skulle bli en trygg punkt och då skulle vi ha allt vi själva behöver i närheten också, säger Oskar.


Oskar Hemhagen som driver och äger Oskars Utemiljö blev Årets unga företagare. Foto: Företagarna Laholm


Johan Cavalli och Magnus Elmblad på Lagafors ställdes mot Mattias och Andreas Nilsson på Svensk Hyttkomfort samt Johan Karlsson på Knäreds Kyckling.

Om Oskars Utemiljö räknas som en nykomling kan Lagafors verkligen ses som gammalt i gamet. Företaget har funnits ända sedan 1962.

– Jag och Magnus är väldigt glada över att vi kunde knipa utmärkelsen i år. Det är fantastiskt roligt! Både hedervärt och efterlängtat, säger Johan Cavalli.

Han förvärvade Lagafors 2004 och sedan dess har även Magnus Elmblad blivit delägare. Företaget växte med 42 procent i kvartal ett i den tuffa tid vi lever i.

– Det vi pysslar med ligger väl i tiden - att spara vatten, spara energi, spara kem, spara arbetsrelaterade skador. Det är lite svensk men det går hem över klotet, säger Cavalli.

Varför tror du just ni vann?

– Vi har nog funnits på radarn sedan tidigare. Vi har långsiktigheten i en väl definierad nisch. Vi är kreativa och växer globalt i vårt segment.

Lagafors omsätter 50 miljoner kronor och pysslar med rengöringslösningar för livsmedelsindustrin. Företaget har många stora kunder som Barilla och Dr Oetker.

– Utan rengöringslösningar i livsmedelsindustrin dör människor. Så man kan kalla oss livräddare också om man vill, säger Cavalli.

Betyder utmärkelsen något för er?

– Ja, det gör den. Våra affärspartners är stolta och gratulerar oss. Samarbetet är centralt för oss för att lyckas. Vi använder det här till viss del i vår marknadsföring. Så det är värdefullt!

Fakta:

Pristagarna på årets Awardparty

Årets företagare: Johan Cavalli och Magnus Elmblad, Lagafors

Årets unga företagare: Oskar Hemhagen, Oskars Utemiljö

Gesällbrev: Andreas Wikstrand, tatuerare

Årets drivkraft: Stefan Agnesson, ungdomsbrandkåren

Motivering: Årets unga företagare

”Med driv, imponerande entreprenörskap och innovativa idéer har årets Unga företagare i Laholm 2023 skapat en framgångsrik verksamhet. Fokus på hög kvalitet och hög service har byggt en lojal kundbas. Årets unga företagare gräver där han står och hans hårda arbete och insatser förtjänar ett erkännande. Vi är stolta över att utse Oskar Hemhagen som äger och driver Oskars Utemiljö till Årets unga företagare i Laholm 2023”.

Motivering: Årets företagare

"Utmärkelsen Årets Företagare i Laholm 2023 går till två entreprenörer som visat enastående ledarskap och imponerande tillväxt inom sin bransch. Genom innovativa strategier och ett brinnande engagemang för att främja hållbar, lokal men också nationell utveckling, har entreprenörerna bidragit till samhället och regionens framgång. Därför är det med ren glädje vi utser Johan Cavalli och Magnus Elmblad till Årets Företagare i Laholm 2023."


Johan Cavalli på Lagafors tog emot priset som Årets företagare. Han förklarar varför han och Magnus Elmblad fick utmärkelsen: "Vi leverear på våra löften - till alla". Foto: Företagarna Laholm